2018-03-14

#1653: Útok titánů 14 - 65 %


Útok titánů 14 (Shingeki no Kyojin 14)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2018. Původně vyšlo jako kapitoly 55 až 58 v sérii "Shingeki no Kyojin" (japonsky 進撃の巨人), souborně v roce 2014 u Kodansha. Kniha v originále nese název "Shingeki no Kyojin 14". České vydání má 200 stran a prodává se v plné ceně za 189 Kč.
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Hadžime Isajama
Kresba: Hadžime Isajama

Na začátku knihy "Útok titánů 14" to skoro vypadalo, že se Hadžime Isajama konečně dostává k tomu, co ho tak zdobí - a to je společenská kritika. Že se bude tou kritikou zabývat nějak více, že se pokusí, aby se zavrtal do hloubky. A ano, jsou tady odhalení, která překvapí, ale stejně jsem si říkal, že mě nedostala tolik, jak bych si myslel. Jenže pak děj čtrnáctého dílu pokračuje a Hadžime Isajama zase ukazuje, že sérii nejspíš neměl až tak dobře promyšlenou a jsou zde prvky, které mi vyloženě vadily. Je to škoda, protože tahle kniha si skoro říkala o to, aby zase pořádně nakopla sérii a zaujala čtenáře než knihy předchozí. Nakonec je to nakopnutí jen takové laxní, ale pořád je to alespoň nějaké nakopnutí.

Musím říct, že i když mě trochu překvapilo, kolik je v první části knihy "Útok titánů 14" slov, nakonec musím uznat, že Hadžime Isajama je vlastně lepší, když používá slova, než ve chvíli, kdy je akční. Je to dáno tím, že prostě má co říct, že je schopen se podívat na lidskou skupinu a říct, jaké má problémy a kde se ty problémy berou. Popravdě si myslím, že by mu více sedělo, kdyby psal romány, případně si je trochu ilustroval, protože se slovy to umí. Ale ani román by ho nezachránil před podivnými dějovými zvraty, které se jeví trochu vycucané z prstu a lehce na efekt. To se stane ve čtvrté části knihy "Útok titánů 14", kde se zčistajasna objevuje postava, a to vlastně jen proto, aby to dostalo nakopnutí a aby tam mohly být celkem cool násilné scény.

Skupina průzkumníků, na kterou se dění primárně zaměřuje, má plán, jak se dostat na kobylku vládě, jak se postarat o to, aby vládl za zdí skutečně ten, kdo na to má právo Je to plán, který by je samotné měl zachránit. Ale jak to tak bývá, plány jsou jedna věc, realizace je druhá. Kniha "Útok titánů 14" se zaměřuje více na to plánování, protože prostřednictvím plánů je možné odhalit některé zásadní skutečnosti ze světa titánů a obyčejných lidí. Tady právě získáváme to, co jsme si delší dobu přáli - nějaká odhalení, která pohnou příběhem. Naštěstí k nim skutečně dochází, což je super. Láme se to, když je plán realizován a do děje se dostávají nové postavy. Trochu - možná trochu víc - to začíná skřípat a najednou se dočkáme i možná zbytečného natahování, které je překvapivě způsobeno akčními sekvencemi.

Takže co říct závěrem? Kniha "Útok titánů 14" je oproti dílům "Útok titánů 11", "Útok titánů 12" a "Útok titánů 13" nadupaná, ale ještě ne tolik, abyste si mysleli, že se série konečně zase zvrtla v něco pořádného. Ale je zde náznak toho, že se Hadžime Isajama bude trochu více babrat ve společenské kritice, že nám přinese nějaká další odhalení. A v tu chvíli to bude skvělé. Rozhodně lepší, než když si z prstu vycucá postavu, která najednou spadne do děje, aby jím zamávala. Tohle na mě nedokázalo pořádně zafungovat a já jsem rád, že alespoň první část knihy, méně akční, byla dobrá a přinesla zajímavé zvraty v dění, stejně jako celkem zajímavé scény, které ve vás dovedou vzbudit emoce. Hadžime je dobrý vypravěč, ale místy dovede napsat něco, co si měl nejprve několikrát promyslet.

Žádné komentáře:

Okomentovat