2014-02-25

#514: Ultimátní komiksový komplet 48: Captain America - Vyvolení - 80 %

Ultimátní komiksový komplet 48: Captain America - Vyvolení (Captain America: The Chosen)
Vydalo Hachette Fascicoli (české stránky italské společnosti nehledejte, zatím nejsou) v pevné vazbě v roce 2014 jako třicátou první knihu ze série "Ultimátní komiksový komplet", v konečném pořadí knih "Captain America: Vyvolení" ponese č. 48. Původně vyšlo jako čísla 1 až 6 minisérie "Captain America: The Chosen" nakladatelství Marvel. Mezinárodní společnost Hachette poprvé komiks vydala ve Velké Británii v únoru 2013. České vydání se prodává v plné ceně za 199 Kč na stáncích. Starší čísla si můžete objednat na emailové adrese marvel@czpress.cz.

Scénář: David Morrell
Kresba: Mitch Breitweiser

Nejsem zrovna nijak moc velký fanoušek válečných příběhů, ale když se dobře napíšou, tak proč ne? Garth Ennis třeba zrovna tohle zvládá. Když jsem zjistil, že se do komiksu pustil i David Morrell a že zrovna tohle je další UKK, které u nás vyjde, byl jsem zvědavý. Autor, který se proslavil jako ten, kdo vytvořil postavu Johna Ramba, se pustil i do světa komiksu. Tohle není vůbec jednoduché, hlavně proto, že komiks je hodně jiné médium než klasická próza. Jak je ale v doplňujícím materiálu ke komiksu vtipně poznamenáno, David prošel rychlokurzem tvorby komiksových scénářů a pustil se do něčeho, co je rozhodně velké sousto. Smrt Captaina Americy.

Zabít takového komiksového hrdinu, hlavně když je to tak známý a legendární hrdina, rozhodně není nic snadného. Marvel se rozhodl, že tohle zkusí udělat většině známých superhrdinů. Jedná se tak o celou sérii příběhů s názvem "The End". Svého konce se dočkali Iron Man, Hulk, She-Hulk, ale také třeba Punisher nebo Wolverine. Bylo jich více a měl k nim patřit právě i Captain America. Projekt ale nakonec dopadl trochu jinak, už jen proto, že tenhle příběh se v originále nejmenuje "The End", ale "The Chosen". Máme tedy vlastně čekat smrt Captaina Americy? Tak zas tak moc spoilerovat nebudu, přečtěte si sami.

Ale trochu k příběhu bych říct mohl. Sledujeme jednoho amerického vojáka a to, jak se v něm objeví hrdinství poté, co je vystaven zajímavé zkušenosti. Vidí Captaina Americu, i když nikdo jiný ho nevidí. Co to asi může znamenat? Zachrání život některým dalším vojákům. Je hrdinou v očích ostatních, ač hrdinou bláznivým. Jenže jeho útrapy v Afghánistánu - ano, Morrell se nebál zasadit příběh do skutečných lokalit, více méně, a nebojí se akcentovat skutečné politické události - ještě budou pokračovat a on musí prokázat, jestli je vůbec schopen v krizové situaci jednat. No, jak to tak popisuji, asi se budete ptát, kde je v tom, kromě jedné halucinace, ten Captain America. Je tam, věřte tomu, a je to přesně ten příběh, kde není hrdina sám o sobě tak důležitý, je spíše v pozadí, i když má pro příběh zásadní význam.

David Morrell ukázal, že když má člověk v ruce dobrý příběh a základní dovednosti, může být komiksovým scénáristou i dobrý spisovatel. I když jsem čekal, že jako spisovatel se bude Morrell vykecávat, bude v bublinách spousta textu, nic takového se nestalo. David Morrell nechal mluvit ilustrace Mitche Breitweisera. Tohle se mi neskutečně líbilo už od začátku, protože pak si můžete kresbu skutečně užít a uvědomíte si, jak je Breitweiser skvělý vypravěč a jak dokáže ve svých panelech vyprávět ještě něco navíc, víc, než řekne samotný text. Na to, že David Morrell napsal jen tento jeden jediný komiksový scénář, si vedl až neskutečně dobře.
Krásná obálka

Jaký je příběh sám o sobě? No, to už je věc druhá. Je v tom hodně z amerického patriotismu, ale zároveň je to propojeno se superhrdinským mýtem, který je zde v podstatě ničen a je restrukturován. Není to vytvoření naprosto nového principu, ale je to podáno tak, že pokud máte rádi silné příběhy z válek, tohle by se vám mohlo zamlouvat. Jsou tu vojáci, které můžete nazvat hrdiny, je zde utrpení, je zde smrt, stejně jako i nesmyslnost války. Morrell tak celkem obstojně dokázal spojit skutečné problémy s těmi superhrdinskými a vytvořil svět, který by mohl fungovat. Je trochu až škoda, že se jednalo pouze o minisérii, i když v mainstreamu by pokračování nemohlo moc dobře fungovat.
Při koupi si dejte pozor, ať také nemáte ilustraci pouze z poloviny na hřbetu. Docela by vám to zkazilo konečnou ilustraci, která z toho má vzniknout.

Mitch Breitweiser předvádí výbornou kresbu, která není hyperrealistická, ale zobrazuje přesně to, co potřebujete, a to i s detaily, které potřebujete. I když na menších panelech zjednodušuje výrazy, tak z prostředí vždycky máte ten správný pocit. Jste v jeskyni, jste v laboratoři, jste přímo v bojové vřavě. Spojení spisovatele s kreslířem zde vyšlo naprosto dokonale a je to jedno z těch souznění, kdy si říkáte, že i mainstream chápe, jakým médiem komiks vlastně je. Tady je to využito naplno, a i když příběh nesedne každému, myšlenky, které jsou zde prezentovány, jsou takové, o kterých můžete přemýšlet.

Na blogu najdete také recenzi na knihy:
"Ultimátní komiksový komplet 1: Iron Man - Démon v lahvi"
"Ultimátní komiksový komplet 2: Uncanny X-Men - Dark Phoenix"
"Ultimátní komiksový komplet 4: Wolverine"
"Ultimátní komiksový komplet 5: Tajné války superhrdinů Marvelu část 1"
"Ultimátní komiksový komplet 7: Daredevil - Zmrtvýchvstání"
"Ultimátní komiksový komplet 8: The amazing Spider-Man: Kravenův poslední lov"
"Ultimátní komiksový komplet 9: The Amazing Spider-Man - Zrození Venoma"
"Ultimátní komiksový komplet 11: The Incredible Hulk - Tiché výkřiky"
"Ultimátní komiksový komplet 12: Zázraky"
"Ultimátní komiksový komplet 13: The Mighty Thor - Hledání bohů"
"Ultimátní komiksový komplet 14: Captain America - Nový úděl"
"Ultimátní komiksový komplet 15: Punisher - Vítej zpátky, Franku část 1"
"Ultimátní komiksový komplet 16: Ultimates - Nadčlověk"
"Ultimátní komiksový komplet 18: New X-Men - G jako Genocida"
"Ultimátní komiksový komplet 21: Amazing Spider-Man - Návrat"
"Ultimátní komiksový komplet 28: Avengers - Na ostří nože"
"Ultimátní komiksový komplet 29: Tajná válka"
"Ultimátní komiksový komplet 30: She-Hulk - Svobodná, úspěšná, zelená"
"Ultimátní komiksový komplet 33: Ultimate Spider-Man - Moc a odpovědnost"
"Ultimátní komiksový komplet 34: Avengers - Rozpad"
"Ultimátní komiksový komplet 36: Astonishing X-Men - Nadaní"
"Ultimátní komiksový komplet 40: Astonishing X-Men - Boj"
"Ultimátní komiksový komplet 41: Zombie z Marvelu"
"Ultimátní komiksový komplet 43: Iron Man: Extremis"
"Ultimátní komiksový komplet 44: Captain America - Zimní voják, část 1"
"Ultimátní komiksový komplet 49: The Incresible Hulk - Hulkova planeta část 1"
"Ultimátní komiksový komplet 50: The Incredible Hulk - Hulkova planeta část 2"
"Ultimátní komiksový komplet 51: Captain America - Zimní voják, část 2"
"Ultimátní komiksový komplet 52: Thor - Znovuzrození"
"Ultimátní komiksový komplet 58: The Invincible Iron Man - Pět nočních můr"

7 komentářů:

  1. KadetJaina25/2/14 17:24

    Já jsem si tenhle komiks výslovně užívala. Přesně, jak jsi řekl, hrdina byl v pozadí a to tomu dodávalo trochu jinou atmosféru. Koneckonců, člověk, co koupí superhrdinskej komiks, nečeká, že superhrdina skoro nic nepředvede. Ale líbilo se mi to.
    Jen mi občas přijde, že se všichni autoři zbytečně pořád pouštějí do flashbacků. Pro neznalého čtenáře je to samozřejmě dobré, ale když člověk vídá dokola pořád to samé (od vzniku Iron mana po právě Kapitána Ameriku a dalších), tak ho to omrzí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je pravda. To, jak superhrdinové vznikli, to je opravdu někdy až moc ohraná písnička... :-(

      Vymazat
  2. Anonymní25/2/14 19:13

    Btw, proč se to nejmenuje Vyvolený? Dávalo by mi to mnohem větší smysl.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vzhledem k pointě to smysl dává, ale nechci až tak moc spoilerovat. Ten vyvolený ale skutečně není jen jeden.

      Vymazat
  3. Opět díky za recenzi. 80% je hodně v kontextu např. božího Wolverina (90%) mám vysoké očekávání, takže zařazuji na seznam. :o)

    Jinak stránce http://www.comics-blog.cz/p/ukk.html není link na tuto recenzi, tak jsem si už myslel že recenze nebude. Naštěstí jsem nakonec dohledal. :o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc za upozornění! Nedostatek napraven :-)

      Vymazat
  4. Anonymní20/3/14 23:04

    Tak dneska došla i u mě řada na tehle díl UKK, tak jsem zalovil v knihovně a přečetl ho...a líbil se mi. Pro mě to byla právě celkem přijemná změna. Ač je to další přiběh superhrdiny, ten superhrdina tady spíš jen sekunduje někomu jinému. A to se mi líbí, je fajn si občas přečíst i přiběhy lidí z okolí superhrdinů, kteří je svými činy ovlivňují.

    Přiběh tedy fajn, až na ten konec. Myslím, že Captain Amerika by si zasloužil trošku důstojnější zakončení své životní dráhy, než zrovna takhle primitivně. Navíc se takový nějaký konec dá předvídat už někdy od poloviny knihy, což je škoda.

    Jinak myslím, že tenhle přiběh Captaina Ameriky je nakonec mnohem víc patriotický, než třeba již dřive vydaný Nový úděl. Je to podáno takovou lidštější, uvěřitelnější formou. A ani k tomu tentokrát nebyla potřeba americká vlajka třepetající se na každé druhé straně...

    OdpovědětVymazat