2014-11-11

#782: Ultimátní komiksový komplet 45: Věční - 60 %

Ultimátní komiksový komplet 45: Věční (Eternals)
Vydalo Hachette Fascicoli (české stránky italské společnosti nehledejte, zatím nejsou) v pevné vazbě v roce 2014 jako čtyřicátou devátou knihu ze série "Ultimátní komiksový komplet", v konečném pořadí knih "Věční" ponese č. 45. Původně vyšlo jako čísla 1 až 7 třetí řady série "Eternals" v nakladatelství Marvel. Mezinárodní společnost Hachette poprvé komiks vydala ve Velké Británii v říjnu 2013. České vydání se prodává v plné ceně za 219 Kč na stáncích. Starší čísla si můžete objednat na emailové adrese marvel@czpress.cz.

Scénář: Neil Gaiman
Kresba: John Romita Jr.

Jestli jdete do komiksu "Věční" s tím, že se vám neskutečně líbil komiks "Ultimátní komiksový komplet 27: 1602", a říkáte si, že Neil Gaiman zvládl v marvelovském komiksu něco podobného podruhé, tak budete nejspíš celkem zklamáni. Nemyslím si, že je "Ultimátní komiksový komplet 45: Věční" špatný, ale jsou zde prvky, které ho celkem úspěšně srážejí. A ne, nejsou to schopnosti ani Gaimana, ani Romity Jr., který má tímhle skutečně bohaté zastoupení v rámci "Ultimátního komiksového kompletu". Naprosto zaslouženě. Společně ale stvořili něco, co nemá zrovna vhodné ukotvení a co nemusí každého oslovit.

No, společně vytvořili... Ono to není úplně jejich dílo, protože se základními východisky přišel legendární Jack Kirby, který postavy vytvořil, napsal jejich první příběhy a všechny je také kreslil. "Eternals" bylo v roce 1976 Kirbyho splněným snem, který o dva roky později skončil s devatenáctým dílem. Jack Kirby si chtěl vytvořit vlastní svět, který stojí na tom, že Země a život na ní byly stvořeny inteligentními obřími bytostmi, které tu nezanechali jen lidi, ale také Věčné, tedy v podstatě nesmrtelné lidi se speciálními schopnostmi, a pak ještě Devianty, podivné tvory, kdy žádní dva nejsou stejní. Kirby do svého příběhu vložil něco z kreacionismu, něco hodně z mytologie a vytvořil si vlastní svět, který musel naroubovat na Marvel Universe.

Právě tahle skutečnost, to, že v komiksu vystupují i superhrdinové, kteří jsou pro Marvel ikoničtí, je jedním velkým problémem. Vytváří se zde naprosto nová mytologie, která by měla zasahovat do světa Iron Mana, Avengers, X-Menů a dalších. V tomto příběhu se Iron Man a někteří Avengers skutečně objevují. Proč? Protože Marvel. Je to jednoduchá marketingová a obchodní politika. Když vydáme něco, kde budou naprosto neznámé postavy, nebude to mít takový úspěch, jako když tam nějakého toho supráka v legínách skutečně pustíme. Jejich význam ale není nijak zásadní, spíš jde jen o to, aby tu byla nějaká návaznost.

Neil Gaiman se s tímhle popasoval celkem úspěšně, i když anabáze s "Občanskou válkou" tu nesedí úplně dokonale. Budete mít však pocit, že je to něco ze světa, který znáte. Kdyby se z toho ti známí superhrdinové vybrali, zbude jen něco, co nemáte kam zařadit. Osobně se mi ale právě ta nezařazenost, ta možnost nové světa, velmi líbila. Když může mít Marvel několik různých verzí Zemí, proč by nemohla existovat jedna, kde superhrdinové nejsou, ale jsou tam jenom Věční? No, tohle rozhodování není na mně, ale logicky musí dojít k tomu, že o "Věčné" nebude až takový zájem. Ano, mluví se o nich, protože je vytvořil Kirby, mluví se o nich, protože v nich pak pokračovali Gaiman a Romita Jr., ale to je dáno jejich jmény, nikoli tím, že by byl vytvořen samostatný funkční svět. K tomu totiž nedošlo, a tak nemůže komiks dostatečně dobře fungovat.
Ukázka z Kirbyho "Věčných"

Základní zápletka komiksu "Ultimátní komiksový komplet 45: Věční" se točí kolem toho, že na Zemi jsou lidé, kteří si nepamatují, kým skutečně jsou. Je zde pouze jeden Věčný, který si tak trochu pamatuje svou minulost, ale není schopen ostatní přesvědčit o tom, že skutečně jsou Věčnými, stovkou vyvolených nesmrtelných, kteří v nepřítomnosti Nebešťanů mají hlídat Zemi. Mnohdy i před sebou samotnými. Gaiman představuje několika zajímavých postav, které pak vrhá do víru událostí, jež mají destrukční charakter. Aby tu epičnost završil, nechává jednoho Nebešťana, který byl dlouho pohřbený, vstát a postaví ho rovnou do parku v San Franciscu. Když už jsme u toho, tak tady více než jinde, jsem měl pocit, že má Gaiman dobrý smysl pro humor. Není to humor, který bije do očí, ale sem tam pocítíte nějakou tu chytrou a zábavnou narážku.
A ještě jedni starší "Věční"

John Romita Jr. odvedl skvělou práci. Pro tento komiks omezil veškeré dětinštější rysy, které jeho kresba někdy mohla mít, ale pořád je svůj, pořád to je ten Romita, kterého máme rádi. Postavy kreslí skvěle a výborně zapadl do stop po Králi Kirbym. Co mě naprosto nejvíce odrovnalo, to jsou scény, v kterých se objevují Nebešťané. Ty jsou neskutečné, krásně epické a dokážou vyrazit dech. Dvoustránkový panel se zlatým obrem je úchvatný a je vidět, že se Romita nebojí detailů a klidně i vykresluje, pokud je potřeba. Po stránce kresby není v podstatě možné co vytknout. Je to ta podivná neukotvenost příběhu a jeho zakončení, které je otevřené a na které nebylo pořádně navázáno, co sráží dojem, který i z celkové zápletky není takový, jak se na začátku tvářil.
Sám Jack Kirby při tvorbě

Gaiman a Romita Jr. společně stvořili sedm dílů a u toho zůstalo. O rok později na ně ještě bylo navázáno dalšími deseti čísly, z toho jedno bylo výroční. "Věční" se opět neuchytili. A není se čemu divit. Jsou součástí Marvel Universa, ale nepatří tam. Nebešťané jsou moc podivní, moc obrovští, Věční jsou vlastně jen chabou konkurencí pro léty prověřené a milované postavy superhrdinů. Ten svět je zajímavý, začátek děje mě upoutal a byl jsem zvědavý, jak se to vyvine, ale ten prezentovaný příběh je možná zbytečně moc zamotaný, sem tam s odkazy na něco, k čemu absolutně nemáme žádný vztah. Nebýt skvělé kresby, která je místy opravdu ohromující, nejspíš by bylo snadné tenhle komiks přehlédnout a vůbec si ho nevšimnout. Ale pravda, ono to Gaimanovo jméno přece jen táhne, alespoň ze zvědavosti.

Na blogu najdete také recenzi na knihy:
"Ultimátní komiksový komplet 1: Iron Man - Démon v lahvi"
"Ultimátní komiksový komplet 2: Uncanny X-Men - Dark Phoenix"
"Ultimátní komiksový komplet 3: Thor - Poslední Viking"
"Ultimátní komiksový komplet 4: Wolverine"
"Ultimátní komiksový komplet 5: Tajné války superhrdinů Marvelu část 1"
"Ultimátní komiksový komplet 6: Tajné války superhrdinů Marvelu část 2"
"Ultimátní komiksový komplet 7: Daredevil - Zmrtvýchvstání"
"Ultimátní komiksový komplet 8: The Amazing Spider-Man: Kravenův poslední lov"
"Ultimátní komiksový komplet 9: The Amazing Spider-Man - Zrození Venoma"
"Ultimátní komiksový komplet 10: Wolverine - Projekt X"
"Ultimátní komiksový komplet 11: The Incredible Hulk - Tiché výkřiky"
"Ultimátní komiksový komplet 12: Zázraky"
"Ultimátní komiksový komplet 13: The Mighty Thor - Hledání bohů"
"Ultimátní komiksový komplet 14: Captain America - Nový úděl"
"Ultimátní komiksový komplet 15: Punisher - Vítej zpátky, Franku část 1"
"Ultimátní komiksový komplet 16: Ultimates - Nadčlověk"
"Ultimátní komiksový komplet 17: Punisher - Vítej zpátky, Franku část 2"
"Ultimátní komiksový komplet 18: New X-Men - G jako Genocida"
"Ultimátní komiksový komplet 19: New X-Men - Impérium"
"Ultimátní komiksový komplet 20: Daredevil - Ďábel strážný"
"Ultimátní komiksový komplet 21: Amazing Spider-Man - Návrat"
"Ultimátní komiksový komplet 22: Spider-Man - Smutek"
"Ultimátní komiksový komplet 23: Wolverine - Zrození"
"Ultimátní komiksový komplet 25: Fantastic Four - Nemyslitelné"
"Ultimátní komiksový komplet 26: Fantastic Four - Rozhodná akce"
"Ultimátní komiksový komplet 27: 1602"
"Ultimátní komiksový komplet 28: Avengers - Na ostří nože"
"Ultimátní komiksový komplet 29: Tajná válka"
"Ultimátní komiksový komplet 30: She-Hulk - Svobodná, úspěšná, zelená"
"Ultimátní komiksový komplet 31: New Avengers - Útěk"
"Ultimátní komiksový komplet 32: Klan M"
"Ultimátní komiksový komplet 33: Ultimate Spider-Man - Moc a odpovědnost"
"Ultimátní komiksový komplet 34: Avengers - Rozpad"
"Ultimátní komiksový komplet 36: Astonishing X-Men - Nadaní"
"Ultimátní komiksový komplet 37: Ultimates - Národní bezpečnost"
"Ultimátní komiksový komplet 40: Astonishing X-Men - Boj"
"Ultimátní komiksový komplet 41: Zombie z Marvelu"
"Ultimátní komiksový komplet 42: Občanská válka"
"Ultimátní komiksový komplet 43: Iron Man: Extremis"
"Ultimátní komiksový komplet 44: Captain America - Zimní voják, část 1"
"Ultimátní komiksový komplet 48: Captain America - Vyvolení"
"Ultimátní komiksový komplet 49: The Incresible Hulk - Hulkova planeta část 1"
"Ultimátní komiksový komplet 50: The Incredible Hulk - Hulkova planeta část 2"
"Ultimátní komiksový komplet 51: Captain America - Zimní voják, část 2"
"Ultimátní komiksový komplet 52: Thor - Znovuzrození"
"Ultimátní komiksový komplet 53: Padlý syn - Smrt Captaina Ameriky"
"Ultimátní komiksový komplet 58: The Invincible Iron Man - Pět nočních můr"

Žádné komentáře:

Okomentovat