2013-08-22

#245: Ultimátní komiksový komplet 18: New X-Men - G jako Genocida - 65 %

Ultimátní komiksový komplet  18: New X-Men - G jako Genocida (New X-Men: E is for Extinction)
Vydalo Hachette Fascicoli (české stránky italské společnosti nehledejte, zatím nejsou) v pevné vazbě v roce 2013 jako sedmnáctou knihu ze série "Ultimátní komiksový komplet", v konečném pořadí knih "New X-Men: G jako Genocida" ponesou č. 18. Původně vyšlo jako čísla 114 až 117 série "New X-Men" nakladatelství Marvel v roce 2001. Mezinárodní společnost Hachette poprvé komiks vydala ve Velké Británii v srpnu 2012. České vydání se prodává v plné ceně za 199 Kč na stáncích. Starší čísla si můžete objednat na emailové adrese marvel@czpress.cz. Komiks vyšel v českém vydání již v roce 2007 u nakladatelství a Crew.

Scénář: Grant Morrison
Kresba: Frank Quitely a Ethan Van Sciver

Pomalu se blížíme ke třetině celé kolekce "Ultimátní komiksový komplet", akorát teď musíme v poslední době přetrpět komiksy, které už u nás vyšly. "G jako Genocida" je jedním z nich. Ale na tohle se Hachette neohlíží. Nakonec, proč by také měli. Získávají nové fanoušky, kteří se s komiksem teprve seznamují a první vydání ve své sbírce nemají. Navíc už mají celý komplet nějak nastavený a asi neradi ho budou přizpůsobovat, i když i to se trochu děje. No, teď jen ještě kousnout "Tajnou válku", která u nás také vyšla a pak se k nám dostanou příběhy, s nimiž velkou čest nemáme, a vlastně i hrdinové, které v podstatě neznáme - třeba She-Hulk.
Grant Morrison není s Marvelem příliš spojovaný a většinu své kariéry prožil u DC Comics, kde pomáhal přetvořit nový svět v rámci "The New 52". Přesto se k Marvelu dostal, a to na začátku nového tisíciletí, aby dostal na starost ten nejlepší mutantský tým, kterým Marvel disponoval. Dělal spolu s Frankem Quitelym a dalšími kreslíři na sérii, kterou si sám přejmenoval na "New X-Men". Ambice byly vysoké a zase mu nemohu úplně křivdit, ten člověk věděl, co chce udělat a věděl, jak se do toho pustit. Když Grant Morrison něco dělá, pracuje na nekonečné sérii, vždy si načte všechno, co doposud vyšlo. Je to celkem obdivuhodné, protože ono rozhodně je co číst. Mnohdy pak udělá to, že využije příběhové linie, které se ztratily, ale stojí za prozkoumání, anebo vezme to nejlepší, co v sérii bylo a vrátí to v novém. To přesně udělal s novými X-Meny.
Grant Morrison se rád předvádí a na komiksu "G jako Genocida" je to celkem znát. Najel si vesmír X-Menů a pak nám ho představil v podobě, která je více jak přístupná. Jenže rozhodně nečekejte tak zásadní příběh jako třeba "Dark Phoenix". Grant se toho chopil po svém, rozprostřel příběh, který by mohl být velký, ale je spíše velikášský, epický, jen částečně uzavřený a přehnaný. Dává na odiv svoje ambice, dává na odiv svoje možnosti a vytahuje se. A vy, když dočtete "G jako Genocida", budete mít pocit, že jste o něco ochuzeni, že tohle je jen taková předváděčka toho, co by mohlo přijít. I když jsou zde skutečně epické momenty, skoro se vám na rty krade: "No a co?" A to neříkám proto, že nemám Morrisona rád, ale proto, že se mi tenhle komiks líbil. Jen tu genocidu by to chtělo pojmout jako něco skutečně velkého a ne jen jako něco, co prolítne večerními správami těsně před tím, než nás reportérka seznámí s nějakou skvělou kuriozitou, jako třeba s mňoukajícím psem.
Mutantský tým tvořený profesorem Xavierem, Cyclopsem, Jean Grey, Wolverinem a Beastem se musí potýkat s novým, nebo spíš staronovým nebezpečím. Vrací se něco, co pro X-Meny představuje největší hrozbu - Sentinely. Na ně se mimochodem můžeme těšit i v připravovaném filmu - zde odkaz na promo stránky. Jenže tohle nejsou ledajací Sentinelové, čekají na X-Meny speciální, vyvíjející se. Jenže kdo za tím vlastně stojí? Tohle je zásadní otázka, která bude zodpovězena již v této knize. V tomhle musím Granta pochválit, protože toho řekne opravdu hodně, nedělá velká tajemství a odhaluje v pravou chvíli. Přesto je komiks neskutečně otevřený a vám nezbude nic jiného, než se pokusit sehnat první české vydání komiksu "New X-Men: Impérium", případně si počkat na jeho vydání v rámci "Ultimátního komiksového kompletu". O tenhle příběh nás tvůrci neochudí a měl by vyjít 2. dubna 2014.
Grant Morrison napsal scénář, kde jsou skvěle vykresleny postavy, snad až na Xaviera, jehož role je podivná. Wolverine je naprosto odzbrojující tvrďák, který odolává všemu, i když pořádně trpí, Cyclops je trochu ňouma, Jean Grey se moc neprojevuje, o to zajímavější je pak postava Emmy Frost, která je v Quitelyho kresbě neskutečně sexy. S přehledem strčí do kapsy každou sokyni a mužskému publiku dochází dech. Silná, mírně záporná hrdinka, která má rozhodně co říct a co ukázat. Možná jsou její pózy a modely trochu moc vyzývavé, ale tohle je mainstream, ten tvoří sexisté. Ke kresbě je možné zmínit některé výhrady, ty se týkají hlavně obličejů, kdy třeba Xavier místy vypadá opravdu divně, stejně tak i Cyclops, na druhou stranu kočičí Beast je naprosto dokonalý. Quitely a pak i Van Sciver se skvěle vyřádily na mutantech a jejich různých podobách. Tady fantazie nechyběla.
Vzhledem k tomu, že tenhle komiks u nás už vyšel pod taktovkou Crew, je záhodno se zmínit o tom, jak se od sebe obě vydání liší. Tak na první pohled ve prospěch vydání v rámci "Ultimátního komiksového kompletu" hraje skutečnost, že se jedná o pevnou vazbu, což v případě vydání od Crew chybělo. Hachette přidalo do nového vydání textové bonusy, které seznamují s pozadím, tvůrci i s vývojem série pod Morrisonovým vedením. Skvělý náhled do kuchyně. Překlad je v podstatě stejný, Hachette převzalo překlad Jiřího Pavlovského, pokud jsou zde změny, jsou minimální. Přesto se však nejedná o stejné komiksy. Ve vydání od Crew byl navíc ještě jeden sešit, konkrétně se jednalo o sešit "New X-Men Annual 2001", který má navíc tu zvláštnost, že je kresba orientována na šířku, nikoli na výšku. Pravda, tenhle příběh sice nijak zásadně neovlivňuje hlavní linii, respektive na ni nemá vliv vůbec, ale kniha je pak alespoň o něco tlustší. A navíc je v tomhle příběhu pár dobrých hlášek. Každé vydání má tak něco trochu do sebe a v každém dostanete něco navíc. Záleží na vás, jestli víc stojíte o textové a grafické bonusy, anebo o jednu kapitolu nad rámec hlavního příběhu. Vazba je ale jednoznačně lepší u nového vydání, a to i proto, že crwácký komiks se pro tu jednu kapitolu musí číst na šířku a vazba přece jen trpí trochu víc.

Komiks "Ultimátní komiksový komplet 18: New X-Men - G jako Genocida" můžete zakoupit v prodejnách denního tisku anebo například na Comics Pointu.

Na blogu najdete také recenzi na knihy:
"Ultimátní komiksový komplet 2: Uncanny X-Men - Dark Phoenix"
"Ultimátní komiksový komplet 4: Wolverine"
"Ultimátní komiksový komplet 8: The amazing Spider-Man: Kravenův poslední lov"
"Ultimátní komiksový komplet 9: The Amazing Spider-Man - Zrození Venoma"
"Ultimátní komiksový komplet 11: The Incredible Hulk - Tiché výkřiky"
"Ultimátní komiksový komplet 12: Zázraky"
"Ultimátní komiksový komplet 14: Captain America - Nový úděl"
"Ultimátní komiksový komplet 16: Ultimates - Nadčlověk"
"Ultimátní komiksový komplet 21: Amazing Spider-Man - Návrat"
"Ultimátní komiksový komplet 28: Avengers - Na ostří nože"
"Ultimátní komiksový komplet 34: Avengers - Rozpad"
"Ultimátní komiksový komplet 36: Astonishing X-Men - Nadaní"
"Ultimátní komiksový komplet 43: Iron Man: Extremis"
"Ultimátní komiksový komplet 44: Captain America - Zimní voják, část 1"
"Ultimátní komiksový komplet 51: Captain America - Zimní voják, část 2"
"Ultimátní komiksový komplet 52: Thor - Znovuzrození"

4 komentáře:

  1. Anonymní22/8/13 17:14

    Dobrý den, v úvodu asi máte nepřesnost. Zabýváte se tam ULTIMATES (nevím zda-li je to chyba nebo úmysl). Jinak pěkné hodnocení komiksu i když si dovolím nesouhlasit, že vazba od Crew je horší.Je to sice měkká vazba, ale kniha je kvalitně slepena (alespoň můj výtisk, který je jako nový). Dle mého má měkká vazba své kouzlo a nějak tak ke komiksům patří (pokud to není nějaké luxusní nebo hodně tlusté vydání).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za upozornění, malá nepřesnost tam byla a vznikla kopírováním hlavičky z předchozí recenze. Já mám taky rád měkkou vazbu, ale lepená je obecně méně trvanlivá. Četl jsem komiks od Crwe dvakrát a už jsem měl pocit, že při třetím, možná čtvrtém čtení mi stránky tak dobře sedět nebudou. Ale lepená vazba je u některých komiksů skoro povinnost, protože cenově by to nešlo... Ne každý má možnosti jako vydavatel UKK.

      Vymazat
    2. Ke komiksům se chovám slušně, ale některá dřívější vydání lepených vazeb jsou tragická. Špatnou zkušenost mám zrovna i s Genocidou, kde se mi uvolnilo několik listů. Znamená přečíst v roce vydání dát do poličky a už raději nesahat. Naštěstí tohoto kusu není škoda a UKK není třeba kupovat.

      Máte někdo zkušenost u vydavatele s reklamací po delší době?

      Vymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat