2013-08-29

#256: Ultimátní komiksový komplet 29: Tajná válka - 65 %

Ultimátní komiksový komplet  29: Tajná válka (Secret War)
Vydalo Hachette Fascicoli (české stránky italské společnosti nehledejte, zatím nejsou) v pevné vazbě v roce 2013 jako osmnáctou knihu ze série "Ultimátní komiksový komplet", v konečném pořadí knih "Tajná válka" ponese č. 29. Původně vyšlo jako čísla 1 až 5 minisérie "Secret War" nakladatelství Marvel v roce 2004 a 2005. Mezinárodní společnost Hachette poprvé komiks vydala ve Velké Británii v srpnu 2012. České vydání se prodává v plné ceně za 199 Kč na stáncích. Starší čísla si můžete objednat na emailové adrese marvel@czpress.cz. Komiks vyšel v českém vydání již v roce 2007 u nakladatelství a Crew.
Komiks zakoupíte na serveru KupKomiks.

Scénář: Brian Michael Bendis
Kresba: Gabriele Dell'Otto

Vydavatelství Marvel a především pak jeho hrdinové zažili hned několik tajných válek, ale tahle "Tajná válka" je jenom jedna. Nehledejte tedy spojitost s komiksem "Tajné války superhrdinů Marvelu". S těmi zde neexistuje žádné propojení a nevychází se z nich. Jak říkám, tohle je jiná tajná válka, která se sice stala stejným hrdinům, ale v nové době. Nasvědčuje tomu i kresba, která se sakra liší od té, které jsme byly svědky u knihy "Tajné války superhrdinů Marvelu". Nechci tedy nijak shazovat Mika Zecka a Boba Laytona, ale Gabriele Dell'Otto je přece jen trochu někde jinde. Ano, je to dáno i dnešními technologickými možnostmi, ale když tenhle člověk maluje - ano, to je to nejvhodnější slovo - dvoustránkové panely, je to skutečně pastva pro oči. A navíc si tak nádherně hraje s barvami!
Nad kresbou se ještě budu rozplývat, tak teď k tomu, kdo "Tajnou válku" napsal a jak. Brian Michael Bendis se proslavil především svými dialogy. Dokáže vytvořit skutečně parádní konverzace, které mají spád, jsou reálné a přirozené. Tomu není možné nic vytknout ani v tomto případě. Jenže pokud si přečtete název příběhu, očekáváte akční komiks. "Tajná válka" je akční minimálně. Jsme přece svědky tajné války, tedy války, která se vlastně oficiálně nestala. Je tajná natolik, že si ani její samotní aktéři nepamatují, že k ní došlo. Proč jí tedy více rozkreslovat? Proč se k ní nevrátit jen v krátkých flashbacích? Svůj efekt to mít bude. A o tohle místy hodně šlo. O efekt. Je to poznat i z dialogů. Místy je to prostě jen zábava. Nejen pro čtenáře, ale i pro Bendise. Užíval si to. Užíval si psaní a trochu se mu to podařilo přenést i na čtenáře. Ale proč zrovna taková kresba musí mít tak ukecaný scénář?
Jistě, svůj efekt to skutečně má, ale pro ty, kteří čekají akční komiks, bude "Tajná válka" zklamáním. Naštěstí to zachraňuje Gabriele Dell’Otto a těch pár dvoustránkových kreseb, které mu Bendis dovolil vytvořit. Jakmile dojde na akční panely, kde je přehlídka superhrdinů, jsou pojaty skutečně velkoryse a trochu se snaží vynahradit nedostatek akčnosti ve zbytku knihy. Kniha u nás už dvakrát vyšla v pevných deskách (neříkám, že tomu tak nebylo i v Americe u souborného vydání), ale dojem luxusnosti je trochu sražen tím, že se toho vlastně tolik nestane a polovinu knihy zabírá "Z archívu Nicka Furyho", což jsou sice úžasné materiály (nejen bonusové, ale mají smysl pro příběh), které ukazují, kolik si s tím tvůrci dali práce. Na druhou stranu si pořád myslím, že to není až tak zásadní komiks, který by měl vyrazit dech. Právě materiály navíc jsou pak hlavně pro nadšence, kteří musí při otevření knihy slintat. I když pravda, pro vydání v rámci "Ultimátního komiksového kompletu" jsou ty materiály okleštěny.
Velkým - rozuměj hlavním - pozitivem komiksu "Tajná válka" je kresba Gabriele Dell’Otta, která je věru neskutečná. Něco podobného u komiksu jen těžko najdete. Jedná se také o italského, nikoli amerického kreslíře, který pro Marvel tvoří celkem dlouho, i když začínal "jen" v italské odnoži a hlavně se soustředí na obálky. Prostě tohle je kresba, která by se dala snadno srovnat s Alexem Rossem, místy mi přijde i dokonalejší, místy zase celkem odbytá (hlavně některé malé panely). A Gabriele neumí kreslit Petera Parkera. Jakmile ale dojde na dvoustránkové kresby, to je prostě pastva pro oči. Pořád si říkám, proč takhle nemohl být kreslený velkolepější příběh. "Tajné války" by si to možná zasloužily více. V modernějším provedení. Ale Bendis si může spolupracovníky vybírat a rozhodně je dobře, že se Gabriele dostal až takhle daleko.
File:Bendis.jpg
Brian Michael Bendis
"Tajná válka" vůbec není o válce, ale o důsledcích. Důsledky válek bývají děsivé, ale jaké budou v případě, když si aktéři válku ani nepamatují? Příběh je nedokončen, je zde hodně málo informací a je jasné, že musel být dokončen jinde. I proto byl přidán rozsáhlý materiál "Z archívů Nicka Furyho" (jejich autorem není Bendis, ale Mike Raicht, ilustrační kresby ale dodal opět Gabriele), kde se vše dovysvětluje.  Bohužel ten je součástí pouze prvního českého vydání, ve vydání v rámci "Ultimátního komiksového kompletu" se neobjevuje. A že to je hodně stránek, co v novém vydání chybí. Kvalita tisku je ale jinak srovnatelná, navíc se obě knihy pyšní stejným překladem. "Tajná válka" v rámci "Ultimátního komiksového kompletu" je tak levnější verzí, která je okleštěná o spoustu bonusů a je přidán text o Bendisovi, který je celkem dobrým náhledem do jeho životopisu. Původní vydání pak ale přece jen vypadá o něco lépe a kniha je pěkně těžká. Ten příběh ale zůstává pořád stejný a poklad to není.
File:Gabriele dell'Otto.jpg
Gabriele Dell'Otto
Příběh nemá špatnou premisu, chce se na válku dívat jinak, navíc si Bendis dovolil udělat salto s postavou Nicka Furyho, ale pořád si myslím, že to není tak zásadní komiks, který by si zasloužil tak luxusní kresbu, stejně jako vydání u nás. Něco se stane, asi to má celkem zásadní důsledky, ale je to jen takové hraní si na písečku, kde se hodně mluví, ale zase tak moc se nejedná. Je škoda, že více se dozvíme z výslechových materiálů, než z komiksu samotného. A přitom by to mohlo být skutečně epické. Komiks jsem četl už třikrát, což je jeden z mála, ale pořád mi zůstává po přečtení taková zvláštní pachuť, že vlastně šlo spíš o to předvést skvělého kreslíře, než vytvořit skvělý komiks jako celek.

Na blogu najdete také recenzi na knihy:
"Ultimátní komiksový komplet 2: Uncanny X-Men - Dark Phoenix"
"Ultimátní komiksový komplet 4: Wolverine"
"Ultimátní komiksový komplet 8: The amazing Spider-Man: Kravenův poslední lov"
"Ultimátní komiksový komplet 9: The Amazing Spider-Man - Zrození Venoma"
"Ultimátní komiksový komplet 11: The Incredible Hulk - Tiché výkřiky"
"Ultimátní komiksový komplet 12: Zázraky"
"Ultimátní komiksový komplet 14: Captain America - Nový úděl"
"Ultimátní komiksový komplet 16: Ultimates - Nadčlověk"
"Ultimátní komiksový komplet 18: New X-Men - G jako Genocida"
"Ultimátní komiksový komplet 21: Amazing Spider-Man - Návrat"
"Ultimátní komiksový komplet 28: Avengers - Na ostří nože"
"Ultimátní komiksový komplet 34: Avengers - Rozpad"
"Ultimátní komiksový komplet 36: Astonishing X-Men - Nadaní"
"Ultimátní komiksový komplet 43: Iron Man: Extremis"
"Ultimátní komiksový komplet 44: Captain America - Zimní voják, část 1"
"Ultimátní komiksový komplet 51: Captain America - Zimní voják, část 2"
"Ultimátní komiksový komplet 52: Thor - Znovuzrození"

2 komentáře:

  1. Mě to chytlo, s výhradami souhlasím, mohli jsme vidět více z toho, jak Furyho tým svrhnul latverskou vládu, ale 65 % mi přijde příliš příkrých. Navíc, žádná zmínka o agentce Daisy Johnson s vizáží 90's Angeliny Jolie? Ale no tak :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tahle postava mě právě vůbec nedostala. Má v sobě obrovský potenciál, ale tady je jen hračka. Nevím proč, ale všechno mi to přijde takové hodně pozérské, na oko hezké, ale bez hloubky. A je fakt, že až teď, jak jsi to napsal, mě trklo, že to je fakt Angelina :-)

    OdpovědětVymazat