2013-04-23

#18: Ultimátní komiksový komplet 34: Avengers - Rozpad - 70 %


Ultimátní komiksový komplet: Avengers - Rozpad (The Ultimate Graphic Novels Collection: Avengers Dissasembled)
Vydalo Hachette Fascicoli (české stránky italské společnosti nehledejte, zatím nejsou) v pevné vazbě v roce 2013 jako třetí knihu ze série "Ultimátní komiksový komplet", v konečném pořadí knih však "Avengers: Rozpad" ponesou č. 34. Původně vyšlo jako čísla 500 až 503 v komiksové sérii "Avengers" a jeden díl "Avengers: Finale" v nakladatelství Marvel od srpna do prosince 2004, souborně kniha "Avengers Disassembled" poprvé vyšla v angličtině v roce 2005 u Marvelu. Mezinárodní společnost Hachette poprvé komiks vydala ve Velké Británii v červenci 2012. České vydání se prodává v plné ceně za 199 Kč na stáncích.

Scénář: Brian Michael Bendis
Kresba: David Finch

Měl jsem tu recenzi na "Ultimátní komiksový komplet: Wolverine", který není obecně považovaný za zlomový příběh z marvelovského universa, ale jeho kvalita je zato velmi vysoká. Vedle toho pak stojí tento příběh. "Ultimátní komiksový komplet: Avengers - Rozpad" je komiks považovaný za zásadní. A je to naprosto oprávněné, protože to, co v Marvelu následovalo po vydání tohoto příběhu, to byl "Avengers" boom. Sérií s "Avengers" začalo vznikat více a v současnosti se jedná o zásadní komiksovou řadu, a to hned s několika tituly, které už se stihly restartovat. Jsou tu "The Avengers", "New Avengers", "Secret Avengers", "Avengers Assamble", "Winter Soldier" a další. Je toho skutečně velké množství a vyznat se ve všem nemá mnohdy ani význam. Kvalita takové snaze ne vždy odpovídá.

Na začátku toho byl skutečně jediný komiks - "Avengers: Rozpad". Brian Michael Bendis se rozhodl - a Marvel mu dal zelenou -, že vytvoří naprosto nový svět, bude všechno stavět na nových základech. Neudělá kompletní restart, alespoň prozatím, ale zruší to, co doposud existovalo a na tom pak bude stavět. To vedlo k tomu, že se Avengers, nejlepší a nejslavnější superhrdinský tým Marvelu, musel rozpadnout. Brian Michael Bendis vzal staré příběhy, vložil je do tohoto nového a vytvořil něco, co vychází z událostí minulých a předurčuje události budoucí. I když se Bendis nesetkal právě s úplně nadšeným přijetím, v současné době pro Marvel píše nově restartovanou sérii "Uncanny X-Men", "Ultimate Spider-Mana", kterého překopal naprosto od základů (Petera Parkera nechal zemřít), novinky "Age of Ultron" a "All-New X-Men". Takové vytížení rozhodně nesvědčí o tom, že by Bendis neslavil se svými komiksy úspěch. Naopak, fanoušci si na jeho velké zvraty zvykli a přijímají je. Smrt Petera Parkera mu ale neodpustím.
I v případě komiksu "Avengers: Rozpad" Bendis ukazuje, v čem je jeho síla. Tak v první řadě jsou to dialogy. Má jich v komiksu hodně, protože ví, že je v tom dobrý. Toho textu je někdy opravdu tolik, že to připomíná starší komiksy, kde byla kresba místy naprosto potlačena. Slova, která postavy pronášejí, však dávají smysl a dialogy mají spád. Ve druhé řadě je to jeho znalost světa a schopnost dávat věci do naprosto nových souvislostí, ale s tím, že zachová všechny minulé skutečnosti. Nemění minulost, mění současnost a budoucnost superhrdinů. Navíc má smysl pro takové scény, které jsou velkolepé, ale daří se mu vyhnout patosu, alespoň na takové úrovni, aby to nekazilo dojem.
Přesto ale nemohu souhlasit s tím, že by "Avengers: Rozpad" byl tak kvalitním komiksem, jako je zásadním pro marvelovský svět. Problém je v tom, že na tak krátkém prostoru, který je nám dán, se s hrdiny těžko sžijeme. Postavy umírají, ale je nám to vlastně celkem jedno, neznáme je. Tady je vidět jedna slabina - je to pro fanoušky a lidi znalé původní série. Na skutečné emoce se tak dostává až v samotném závěru. Největší kiks nastává ve chvíli, kdy se má všechno vysvětlit. Jsme od začátku napínáni, kdo asi vraždí, a pak najednou bum, přihasí si to Doctor Strange na své magické vlně a všechno nám pěkně vysvětlí. Bohužel tohle je klasický přístup. Když nevím co, šoupnu mezi ty desítky postav, co tam mám, ještě jednu navíc, která se mezi nimi neobjevila. Ta všechno vysvětlí a někdo něco zachrání. Anebo ne. Tohle je také pozitivum příběhu, protože ke šťastnému konci příběhu nedojde. Nejsmutnější je ale fakt, že i ty postavy, co v komiksu zemřou, se stejně po čase vrátí. Bohužel.
Většinu kresby má na svědomí David Finch, který s Bendisem spolupracoval na dalších komiksem, především pak "New Avengers", kteří byli následovníky původních "Avengers". V současné době Finch ale dělá pro DC Comics na Batmanovi. Finchova kresba je jednoznačně superhrdinská, vhodná pro mainstream, kdy hrdinové skutečně vypadají dobře, hrdinky nádherně sexy a dohromady to tvoří funkční svět. Jedná se o jednoho z mainstreamových umělců s důrazem na detail. Přesto však není jediným, kdo se na komiksu podílel. Svou troškou do mlýna přispěli také třeba Darick Robertson, Mike Mayhew nebo Eric Powell (ano, ten, co dělá "Goona"). Setkáme se i s původní kresbou Jacka Kirbyho ve scénáři Stana Leeho. Kresba je právě to, co komiks povznáší, protože scénář by to sám nedokázal.

Komiks "Ultimátní komiksový komplet: Avengers - Rozpad" můžete zakoupit v prodejnách denního tisku anebo například na Comics Pointu.

Na blogu najdete také recenzi na knihu "Ultimátní komiksový komplet: Wolverine".

5 komentářů:

  1. Komiks sa mi pacil, aj ked to bolo strasne rychle a strasne uderne.. ale dobre s ato citalo... Lucime sa tu, hodnotime a podobne aby vznikli novy avangers... Takto sa striedaju dekaty. Paci... Pekna ednohupka... nic viac nic menej....

    OdpovědětVymazat
  2. Líbí se mi, jak dokážeš ten komiks zhodnotit stručně a jednoduše. Já se rozkecávám :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dakujem, mozno s tym nesuhlasis :) ale diskusiu chapem ako prejavenie svojho nazoru? Ale mozem aj kritizovat v nej recenizu ale to si netrufam :-D.

      Nie mne sa paci anpriklad ked idem na Film. Kuknem na movizone recenziu a pod nou diskusie. recnezent sa na to diva inak ako bezny konzment :-D. Skoda ze nediskutuje viac ludi...:(

      Vymazat
    2. Já mám diskuse rád, ale často v nich jsou názory, u nichž si říkám, že by se měly diskuse zakázat.

      Vymazat
  3. Anonymní26/3/15 12:51

    Hlasujte pro Pavla dělá světelné efekty pro Marvel! Právě pracuje na Avengers2! Více čtěte tady: http://www.forbes.cz/30pod30/13-kacerle-pavel
    Je to můj kamarád a je vážně super!

    OdpovědětVymazat