2013-11-18

#382: Ultimátní komiksový komplet 15: Punisher - Vítej zpátky, Franku část 1 - 85 %

Ultimátní komiksový komplet 15: Punisher - Vítej zpátky, Franku část 1 (Punisher: Welcome Back Frank)
Vydalo Hachette Fascicoli (české stránky italské společnosti nehledejte, zatím nejsou) v pevné vazbě v roce 2013 jako dvacátou čtvrtou knihu ze série "Ultimátní komiksový komplet", v konečném pořadí knih "Punisher: Vítej zpátky, Franku část 1" ponese č. 15. Původně vyšlo jako čísla 1 až 6 třetí řady série "Punisher" nakladatelství Marvel. Mezinárodní společnost Hachette poprvé komiks vydala ve Velké Británii v listopadu 2012. České vydání se prodává v plné ceně za 199 Kč na stáncích. Starší čísla si můžete objednat na emailové adrese marvel@czpress.cz.

Scénář: Garth Ennis
Kresba: Steve Dillon

To, co je na Ennisově "Punisherovi" nejlepší, na to poukazuje sám Ennis ve svém prologu k této první knize příběhů, které v zahraničí vyšly jako sbírka dvanácti sešitů pod titulem "Welcome Back, Frank". Mluvím teď o verzi, která vyšla v roce 2004 pod společnou hlavičkou Crew a BB/artu. Vydání u Hachette je tak již druhé české. Abyste nebyli ochuzeni o Ennisova slova, tak zde krátké shrnutí: "Vítej zpátky, Franku" je návrat tohohle zabijáka ve velkém stylu, návrat, který skutečně stojí za to. Ennis ví, kde je síla jeho hrdiny a podle toho se také chová.  Nedělá z Franka moralizujícího, rozervaného muže, ale prostě mašinu na zabíjení. Já si ale říkám, že takový by měl být Punisher vždycky. Skutečnost, že na to Ennis musel upozorňovat, jen svědčí o tom, že ji předchozí tvůrci chápali jinak a vlastně špatně. Tuctově. Ennis si vzal tuhle postavu a udělal z ní něco, čím by měla navždy zůstat.
O čem že to vlastně plácám? Tak samozřejmě o tom, že Punisher nepotřebuje důvody, aby vraždil. Nepotřebuje vysvětlovat, proč vraždí tolik šmejdů. Vraždí je čistě proto, že může, že má dostatečné schopnosti, a samozřejmě proto, že chce. Ano, původně to začalo pomstou za smrt rodiny, ale Ennis se chytil toho, že Frank Castle už byl magor dávno před tím, jeho rodina ho jen držela v mezích, v nichž po jejich smrti už nemusel z žádného důvodu zůstávat. A tak se vydal na svou osobní křížovou výpravu, na nekonečný boj za smrt všech šmejdů. Jeho cesta není nějakým bojem za práva ostatních lidí, jeho cesta je jen touhou ničit, touhou natrhnout všem těm šmejdům zadek. A to pořádně a ve velkém.
Série "Punisher", které u nás vyšly celkem čtyři knihy a v sérii "Ultimátní komiksový komplet" vyjdou ty první dvě (na druhý díl si celkem počkáme, protože v plánu je až 6. srpna 2014), je specifická hned v několika ohledech. Kromě toho že to je Frankův návrat ve velkém stylu, je to zároveň jen Ennisův rozjezd v této sérii. Pak už přišla na řadu dospělejší verze, kde se Ennis více oprostil od pro něj tak typického humoru a rovnou se vrhl na temnějšího Punishera, na postavu, která v tomhle podání dává mnohem větší smysl. On by se jinak celkem mohl plést s tím ostatním, co Ennis dělal. Například i proto, že nám Ennis ukazuje, jak to má se superhrdiny, a že je moc nemusí. Tentokrát dostane na prdel Daredevil.
První kniha z příběhu "Vítej zpátky, Franku" Punishera zastihne ve chvíli, kdy se vrací do New Yorku, aby tam šmejdům nakopával řitě. Činí tak velkolepě, dojde na shazování ze střech mrakodrapů, výbuchy, upalování, obrovské přestřelky, a tak podobně. Jako akční komiks tak funguje naprosto výborně a Steve Dillon nám zase ukazuje, že jeho akce je prostě výborná. Stejně tak i výrazy a mimika jeho postav. V tomhle je mistr. Bohužel jeho obličeje jsou natolik na jedno brdo, že byste si skoro přáli, aby to kreslil někdo jiný. Tohle je prostě "Preacher", jen s trochu jiným příběhem. Mně osobně se Steve Dillon neskutečně zprotivil, s tím už prostě nic neudělám.
Tohle je úvod výborné série, ale doporučuji se k tomuto komiksu dostat jako k jednomu z prvních, pokud s komiksem začínáte. Bude na vás mít většinou mnohem lepší efekt než ve chvíli, kdy už máte hodně načteno. Stejně si ale časem uvědomíte, že se Ennis strašně moc opakuje a že tyhle jeho úchylné postavičky jsou všude, že uznává jen určité hodnoty a o nich pořád píše. Jenže nedá se nic dělat, on píše pořád docela dobře. Pokud chcete akční řežbu, která není úplně tupá, ale má smysl a má v sobě humor, i když ten moc nečekejte od Punishera samotného, je tohle správná volba v každém případě.

Vzhledem k tomu, že u nás komiks už vyšel, hodí se srovnání. Původní verze je v měkkých deskách, ale vzhledem ke kvalitě lepené vazby to není problém. Obě knihy obsahují naprosto stejný komiks, stejný počet kapitol, navíc ve stejném, dobrém překladu. Vydání od Hachette má tu výhodu, že jsou zde nějaké ty informace o sérii "Punisher", chybí zase úvod od samotného Ennise, kterým vydání od Crew disponuje. Hachette ještě přidalo takovou menší galerii toho, jak Punishera pojali různí kreslíři. Pokud máte již první verzi od Crew, asi se moc nevyplatí kupovat tuhle od Hachette. Dostanete naprosto stejný komiks s minimem zajímavých bonusů. Tohle je prostě primárně určeno pro ty, kteří chtějí mít doma celou sérii "Ultimátní komiksový komplet".

Na blogu najdete také recenzi na knihy:
"Ultimátní komiksový komplet 2: Uncanny X-Men - Dark Phoenix"
"Ultimátní komiksový komplet 4: Wolverine"
"Ultimátní komiksový komplet 7: Daredevil - Zmrtvýchvstání"
"Ultimátní komiksový komplet 8: The amazing Spider-Man: Kravenův poslední lov"
"Ultimátní komiksový komplet 9: The Amazing Spider-Man - Zrození Venoma"
"Ultimátní komiksový komplet 11: The Incredible Hulk - Tiché výkřiky"
"Ultimátní komiksový komplet 12: Zázraky"
"Ultimátní komiksový komplet 14: Captain America - Nový úděl"
"Ultimátní komiksový komplet 16: Ultimates - Nadčlověk"
"Ultimátní komiksový komplet 18: New X-Men - G jako Genocida"
"Ultimátní komiksový komplet 21: Amazing Spider-Man - Návrat"
"Ultimátní komiksový komplet 28: Avengers - Na ostří nože"
"Ultimátní komiksový komplet 29: Tajná válka"
"Ultimátní komiksový komplet 30: She-Hulk - Svobodná, úspěšná, zelená"
"Ultimátní komiksový komplet 34: Avengers - Rozpad"
"Ultimátní komiksový komplet 36: Astonishing X-Men - Nadaní"
"Ultimátní komiksový komplet 41: Zombie z Marvelu"
"Ultimátní komiksový komplet 43: Iron Man: Extremis"
"Ultimátní komiksový komplet 44: Captain America - Zimní voják, část 1"
"Ultimátní komiksový komplet 49: The Incresible Hulk - Hulkova planeta část 1"
"Ultimátní komiksový komplet 51: Captain America - Zimní voják, část 2"
"Ultimátní komiksový komplet 52: Thor - Znovuzrození"
"Ultimátní komiksový komplet 58: The Invincible Iron Man - Pět nočních můr"

4 komentáře:

  1. Punisher se mi docela líbil a těším se na druhý díl, protože jsem původní vydání nečetla. UKK to vůbec dělá nešťastně, že další díly dává za tak dlouhou dobu (aspoň, že ten Winter Soldier neměl takový rozestup. Možná kvůli nadcházejícímu filmu?)
    Ale i když mám ráda akčňáky a řežbu, radši bych tam chytla nějakou myšlenku. Ale o tom Punisher asi není.

    OdpovědětVymazat
  2. Naprostý souhlas. Smysl toho, jak jsou jednotlivá čísla vydávána asi neexistuje. Je to podivné, ale co se dá dělat. Je pravda, že Ennisův Punisher v tomhle provedení moc hloubku nemá. Mě fascinuje ta postava,která prostě ničí jen pro ničení samotné, žádná morálka,jen základní černý a bílý svět. Má to něco do sebe.

    OdpovědětVymazat
  3. Toto bolo super! Naozaj, uplna oddychovka. Zlupol som ti ako malinu. Cista oddychovka,takto si predstavujem komiks ktory si dam po narocnej praci, kde musim pouzivat hlavu... Uz nech je druhy diel...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Skvěle shrnuto. Ennis je takový vlastně velmi často. Čtení, které se hodí, když toho má člověk plné zuby :-)

      Vymazat