2014-05-06

#616: Ultimátní komiksový komplet 23: Wolverine - Zrození - 85 %

Ultimátní komiksový komplet 23: Wolverin - Zrození (Wolverine: Origin)
Vydalo Hachette Fascicoli (české stránky italské společnosti nehledejte, zatím nejsou) v pevné vazbě v roce 2014 jako třicátou šestou knihu ze série "Ultimátní komiksový komplet", v konečném pořadí knih "Wolverine: Zrození" ponese č. 23. Původně vyšlo jako čísla 1 až 6 minisérie "Wolverine: Origin" nakladatelství Marvel. Mezinárodní společnost Hachette poprvé komiks vydala ve Velké Británii v květnu 2013. České vydání se prodává v plné ceně za 199 Kč na stáncích. Starší čísla si můžete objednat na emailové adrese marvel@czpress.cz.

Scénář: Paul Jenkins
Kresba: Andy Kubert a Richard Isanove

"Wolverine: Zrození" je rozhodně komiks, který je jiný než ostatní. Jedná se o komiks, který vyniká i v tom, jak byly Wolverinovy počátky pojaty. Tenhle komiks je mimo jiné krásný tím, že vás dokáže zaujmout jak kresbou, tak i příběhem, který je specifický dějem v době, kdy nikdo o mutantech ještě nemluvil a superhrdinové neexistovali. Wolverine tak mohl být považován jedině za divného. A to nejen ostatními, ale i sebou samým. Paul Jenkins měl před sebou poměrně složitý úkol, protože musel odhalit něco z minulosti člověka, který dlouhou dobu neměl minulost žádnou.

Wolverine byl takový zlatý poklad v tom smyslu, že zde bylo strašně mnoho nezodpovězených otázek, kterými se jednou někdo zabývat musel. Nikomu se do toho moc nechtělo. Wolverine se poprvé objevil v roce 1974, i když to bylo pouze na jednom panelu. Už v té době si ale vytvářel rozsáhlou mytologii okolo Weapon X. Mytologie rostla dál. Wolverine se stal postavou, která měla mnoho zážitků, žila současností i budoucností, ale z té minulosti si toho mnoho nepamatovala. Co se tedy vlastně stalo? Kdo bude tím odvážným, který se pustí do objevování a rozsekne onen pomyslný gordický uzel? Nakonec se jím stal Paul Jenkins, který se neohroženě pustil do Wolverinovy minulosti a ukázal nám, kým Wolverine byl před tím, než se stal X-Manem, ještě před tím, než prožil mnoho dalšího.

Jak Paul Jenkins sám uvádí, "Zrození" rozhodně není odpovědí na všechno. Je to pouze příběh o určité části Wolverinova života a rozhodně zde není řečeno všechno. Příběh se sice odehrává během několika let, ale události, které jsou zde pokryty, jsou jen zlomkem Wolverinova života. Poprvé ho zastihujeme jako malého chlapce, který má problémy. V první řadě nás nechává Paul trochu tápat a hned nám neprozradí, který z chlapců je skutečně Wolverine a jestli je to vůbec chlapec nebo už muž. Tenhle úvod je velmi dobře napsaný a v konečném důsledku si scénář výborně pohrává s dalšími prvky Wolverinova života, které se pro ně staly typické. Třeba s tím, že má hned několik jmen, kterými je oslovován. Příběh celkově má docela zajímavý vývoj a kromě toho, že odpovídá na některé otázky ohledně toho, odkud postava pochází, co vedlo k jejímu vzniku, tak vyvstávají i otázky další - co se dělo dál, co prožíval během nezmapovaných let, apod.

Paul Jenkins nechtěl vytvářet nic velkého, epického, ale podařilo se mu napsat komiks, který je silný, emotivní a má zajímavé postavy, stejně jako příběhové, ale především pak vztahové zvraty. To, co nám prezentuje, skutečně není komiks jako každý jiný, na druhou stranu se nejedná o až tak převratné dílo. Paulovy se podařilo napsat dobrý příběh, excelentní scény, ale celkově je to vlastně jen takový úvod, u něhož je naprosto nezbytné, abyste znali některé skutečnosti, protože jinak neoceníte různé aspekty příběhu. Nic to však nemění na tom, že z hlediska scénáře je komiks pořád propracovanější než většina mainstreamu.
Andy Kubert

Co je další důležitým prvkem komiksu, což je v knize také několikrát zmíněno, to je technika kresby. Andy Kubert rozhodně není neznámé jméno (např. "Batman a syn"), ale jeho kresba zde dostala trochu novou podobu v tom smyslu, že on se na ní podílel jen tužkou, nevytahoval jednotlivé linie tuší, jak je naprosto běžné. Kresbu tužkou si pak vzal rovnou na starost Richard Isanove, který do ní vložil barvy a musím říct, že jsou to právě ony barvy, které dělají druhou polovinu kouzla. Kresba tužkou je místy prostě taková nedotažená, někdy mi přišla i trochu odfláknutá, ale to pouze na vybraných panelech. Právě ty barvy ji krásně oživují a dávají tvar i světu, jak je nám prezentován. Doba druhé poloviny 19. století je zde zachycena výborně, stejně jako krajina krásné Kanady.
Paul Jenkins

Přes těch několik málo výtek nemohu jít až na maximální hodnocení, ale vlastně jdu ve skutečnosti ještě o něco níž. I když je technicky komiks zajímavý, i když je zajímavý i po stránce scenáristické, neměl jsem prostě pocit, že čtu něco až tak výjimečného. Ano, je to výborné, ale prostě mě to nedokázalo zasáhnout. "Wolverine: Zrození" jednoznačně bude patřit k tomu nejlepšímu, co v rámci "Ultimátního komiksového kompletu" vyšlo, ale pro mě se nebude jednat o až tak jedinečný kus. Smutné pak je, že část tohoto příběhu byla využita, a to naprosto banálně, pro film "X-Men Origins: Wolverine". Na druhou stranu, pokud měl dostat Wolverine v komiksu nějakou minulost, alespoň z části, tahle podobě je rozhodně lepší varianta než jiné.

Na blogu najdete také recenzi na knihy:
"Ultimátní komiksový komplet 1: Iron Man - Démon v lahvi"
"Ultimátní komiksový komplet 2: Uncanny X-Men - Dark Phoenix"
"Ultimátní komiksový komplet 4: Wolverine"
"Ultimátní komiksový komplet 5: Tajné války superhrdinů Marvelu část 1"
"Ultimátní komiksový komplet 7: Daredevil - Zmrtvýchvstání"
"Ultimátní komiksový komplet 8: The Amazing Spider-Man: Kravenův poslední lov"
"Ultimátní komiksový komplet 9: The Amazing Spider-Man - Zrození Venoma"
"Ultimátní komiksový komplet 11: The Incredible Hulk - Tiché výkřiky"
"Ultimátní komiksový komplet 12: Zázraky"
"Ultimátní komiksový komplet 13: The Mighty Thor - Hledání bohů"
"Ultimátní komiksový komplet 14: Captain America - Nový úděl"
"Ultimátní komiksový komplet 15: Punisher - Vítej zpátky, Franku část 1"
"Ultimátní komiksový komplet 16: Ultimates - Nadčlověk"
"Ultimátní komiksový komplet 18: New X-Men - G jako Genocida"
"Ultimátní komiksový komplet 19: New X-Men - Impérium"
"Ultimátní komiksový komplet 21: Amazing Spider-Man - Návrat"
"Ultimátní komiksový komplet 22: Spider-Man - Smutek"
"Ultimátní komiksový komplet 28: Avengers - Na ostří nože"
"Ultimátní komiksový komplet 29: Tajná válka"
"Ultimátní komiksový komplet 30: She-Hulk - Svobodná, úspěšná, zelená"
"Ultimátní komiksový komplet 31: New Avengers - Útěk"
"Ultimátní komiksový komplet 32: Klan M"
"Ultimátní komiksový komplet 33: Ultimate Spider-Man - Moc a odpovědnost"
"Ultimátní komiksový komplet 34: Avengers - Rozpad"
"Ultimátní komiksový komplet 36: Astonishing X-Men - Nadaní"
"Ultimátní komiksový komplet 40: Astonishing X-Men - Boj"
"Ultimátní komiksový komplet 41: Zombie z Marvelu"
"Ultimátní komiksový komplet 43: Iron Man: Extremis"
"Ultimátní komiksový komplet 44: Captain America - Zimní voják, část 1"
"Ultimátní komiksový komplet 48: Captain America - Vyvolení"
"Ultimátní komiksový komplet 49: The Incresible Hulk - Hulkova planeta část 1"
"Ultimátní komiksový komplet 50: The Incredible Hulk - Hulkova planeta část 2"
"Ultimátní komiksový komplet 51: Captain America - Zimní voják, část 2"
"Ultimátní komiksový komplet 52: Thor - Znovuzrození"
"Ultimátní komiksový komplet 58: The Invincible Iron Man - Pět nočních můr"

Žádné komentáře:

Okomentovat