2014-05-20

#634: Ultimátní komiksový komplet 25: Fantastic Four - Nemyslitelné - 55 %

Ultimátní komiksový komplet 25: Fantastic Four - Nemyslitelné (Fantastic Four: Unthinkable)
Vydalo Hachette Fascicoli (české stránky italské společnosti nehledejte, zatím nejsou) v pevné vazbě v roce 2014 jako třicátou sedmou knihu ze série "Ultimátní komiksový komplet", v konečném pořadí knih "Fantastic Four: Nemyslitelné" ponese č. 25. Původně vyšlo jako čísla 67 až 70 třetí řady a 500 až 502 první řady série "Fantastic Four" nakladatelství Marvel. Mezinárodní společnost Hachette poprvé komiks vydala ve Velké Británii v květnu 2013. České vydání se prodává v plné ceně za 199 Kč na stáncích. Starší čísla si můžete objednat na emailové adrese marvel@czpress.cz.

Scénář: Mark Waid
Kresba: Mike Wieringo a Casey Jones

Podle toho, co bylo psáno v úvodu knihy, jsem čekal něco skutečně převratného v rámci komiksu, ale jedná se jen o něco převratného v rámci světa Fantastic Four, což mi zase nepřijde až tak moc zásadní. Ano, příběh a celé jeho pojetí zde dostává docela pořádnou ránu, je to zvrat jako blázen a první sešit je celkem povedený, ale samotný příběh "Nemyslitelné" není sám o sobě až takový zázrak, jako se o něm mluví. - ale proč by ho měl vydavatel hanit, že? Vzhledem k tomu, že tohle je první příběh čistě zaměřený na Fantastic Four, který u nás v "Ultimátním komiksovém kompletu" vyšel, čekal jsem pecku. Tohle je jen superhrdinský průměr, kterému těch 5 % navíc zachraňují poslední dva sešity, které mi přece jen přišly trochu výjimečné.

"Fantastic Four" je můj oblíbený superhrdinský tým, za což může starší seriál o téhle čtveřici, kde jsem si je oblíbil. Tak nějak jsem je měl zaškatulkované jako tým, který řeší pozemské a vesmírné problémy díky svým schopnostem. Jeden díl, jedna akce. Konec a jede se dál. Následky v podstatě nulové. Jenže v komiksu ty následky jsou, což mě do jisté míry těší. O tom jsem věděl. Věděl jsem o tom, že tahle rodina se pořádně rozrostla a už nejde jen o známou čtyřku ve složení Mr. Fantastic, Invisible Woman, Human Torch a Thing. Teď hrají důležitou roli i jejich děti, které mají právě v příběhu "Nemyslitelné" naprosto zásadní, ač vlastně pasivní roli. Příchod nových postav je dán vývojem, ale ještě to není nic proti tomu, co následovalo. V životě Fantastic Four došlo k neskutečným změnám, ale k tomu asi jindy, abych zbytečně nespoileroval.

Tím, kdo je s Fantastic Four neodmyslitelně spjat, je Doom, který je jejich hlavním nepřítelem a ukazuje se to právě i v tomto příběhu. Doom je skvělou archetypální postavou, což se projevuje nejen v jeho jméně, ale třeba také v tom, že ani v "Ultimate Fantastic Four" se na něj nezapomnělo. On prostě do jejich univerza patří. A tak se právě s ním setkávám v prvním čísle, které je součástí této knihy. To není ani tak skvělé v tom, co zobrazuje, ale v celkovém směru, který ke konci nabere. Závěr je prostě výborný moment a Mark Waid to věděl. Gradoval k němu celou kapitolu, aby tak uvedl příběh "Nemyslitelné", který už je pak docela slabý. Je to jen o tom, jak se rodiče snaží zachránit své děti. Waid to hrál na to, že se samo o sobě jedná o silné téma, které na čtenáře dopadne. Jenže ono jde pořád o jedno a to samé - Reed Richards musí přijít na způsob, jak porazit Dooma, a i když to vypadá, že Doom je na koni, Reed to stejně zvládne, s trochou pomoci svých přátel. Klasický případ toho, jak nejsou superhrdinové tak silní, dokud nemají nějakou pomoc. Trochu ohrané a nakonec prostě klasické. Dobro zvítězí a bla bla.
Mark Waid

Co je na téhle knize nejlepší, to jsou jednoznačně dva poslední sešity. Ty tvoří krátký, dodatkový příběh, který řeší následky toho, co se stalo v předchozích kapitolách. Docela zajímavě pojaté to, jak člověk není schopen přijmout některé následky. Mark Waid dobře zachytil, jak bude na události reagovat dítě. Dokonce se mu i podařilo, aby Thing, který zde převážně mluví, nezněl nějak moc pateticky. Tohle je uvěřitelný příběh, tenhle zvedá kvalitu jinak nijak výjimečného komiksu o něco výš. Jenže je to jen v té rovině, že se podařilo správně podívat na psychologii postav. Když dočtete, máte pocit, že se vlastně jednalo o malý problém, který se vyřešil. Super, ale teď je potřeba jet dál, zaměřit se na to skutečně důležité věci - boj se superzločinci. Waid se tak snaží akcentovat rodinu, ale obrovskou vztahovou krizi vyřeší jen během několika málo sešitů, protože ví, že tohle by se na trhu déle neuchytilo, že o tomhle čtenáři nechtějí číst moc dlouho. Chce to se vrátit do akce, k hláškám.
Mike Wieringo (1963-2007)

Říká se o mrtvých jen dobře a já v podstatě nemám moc co Wieringově kresbě vytknout. Tohle by se dobře vyjímalo i v sérii "Ultimate Fantastic Four". Wieringo byl dobrý kreslíř, jen ty jeho obličeje někdy vypadají směšně ve chvílích, kdy by směšně vypadat nemusely. Navíc mám pocit, že měl trochu problém s tím, aby Franklin - syn Reeda a Sue - nevypadal jako jejich dcera. O něco více se mi pak líbila silnější linka Caseyho Jonese, který kreslil dva poslední sešity. Kniha obsahuje v závěru docela dost bonusového čtení, kdy se dovíte o tvůrcích, komiksu samotném i o postavě Dooma, a to rovnou od toho nejpovolanějšího - Stana Leeho. Mám rád Fantastic Four, ale tenhle příběh by mě bavil tak před patnácti lety. Teď je to jen celkem standardní mainstreamové čtení se slabými i silnějšími momenty, které jsou silně nevyvážené.

Na blogu najdete také recenzi na knihy:
"Ultimátní komiksový komplet 1: Iron Man - Démon v lahvi"
"Ultimátní komiksový komplet 2: Uncanny X-Men - Dark Phoenix"
"Ultimátní komiksový komplet 4: Wolverine"
"Ultimátní komiksový komplet 5: Tajné války superhrdinů Marvelu část 1"
"Ultimátní komiksový komplet 7: Daredevil - Zmrtvýchvstání"
"Ultimátní komiksový komplet 8: The Amazing Spider-Man: Kravenův poslední lov"
"Ultimátní komiksový komplet 9: The Amazing Spider-Man - Zrození Venoma"
"Ultimátní komiksový komplet 11: The Incredible Hulk - Tiché výkřiky"
"Ultimátní komiksový komplet 12: Zázraky"
"Ultimátní komiksový komplet 13: The Mighty Thor - Hledání bohů"
"Ultimátní komiksový komplet 14: Captain America - Nový úděl"
"Ultimátní komiksový komplet 15: Punisher - Vítej zpátky, Franku část 1"
"Ultimátní komiksový komplet 16: Ultimates - Nadčlověk"
"Ultimátní komiksový komplet 18: New X-Men - G jako Genocida"
"Ultimátní komiksový komplet 19: New X-Men - Impérium"
"Ultimátní komiksový komplet 21: Amazing Spider-Man - Návrat"
"Ultimátní komiksový komplet 22: Spider-Man - Smutek"
"Ultimátní komiksový komplet 23: Wolverine - Zrození"
"Ultimátní komiksový komplet 28: Avengers - Na ostří nože"
"Ultimátní komiksový komplet 29: Tajná válka"
"Ultimátní komiksový komplet 30: She-Hulk - Svobodná, úspěšná, zelená"
"Ultimátní komiksový komplet 31: New Avengers - Útěk"
"Ultimátní komiksový komplet 32: Klan M"
"Ultimátní komiksový komplet 33: Ultimate Spider-Man - Moc a odpovědnost"
"Ultimátní komiksový komplet 34: Avengers - Rozpad"
"Ultimátní komiksový komplet 36: Astonishing X-Men - Nadaní"
"Ultimátní komiksový komplet 40: Astonishing X-Men - Boj"
"Ultimátní komiksový komplet 41: Zombie z Marvelu"
"Ultimátní komiksový komplet 43: Iron Man: Extremis"
"Ultimátní komiksový komplet 44: Captain America - Zimní voják, část 1"
"Ultimátní komiksový komplet 48: Captain America - Vyvolení"
"Ultimátní komiksový komplet 49: The Incresible Hulk - Hulkova planeta část 1"
"Ultimátní komiksový komplet 50: The Incredible Hulk - Hulkova planeta část 2"
"Ultimátní komiksový komplet 51: Captain America - Zimní voják, část 2"
"Ultimátní komiksový komplet 52: Thor - Znovuzrození"
"Ultimátní komiksový komplet 58: The Invincible Iron Man - Pět nočních můr"

Žádné komentáře:

Okomentovat