2014-03-12

#536: Ultimátní komiksový komplet 31: New Avengers - Útěk - 80 %

Ultimátní komiksový komplet 31: New Avengers - Útěk (New Avengers: Break Out)
Vydalo Hachette Fascicoli (české stránky italské společnosti nehledejte, zatím nejsou) v pevné vazbě v roce 2014 jako třicátou druhou knihu ze série "Ultimátní komiksový komplet", v konečném pořadí knih "New Avengers: Útěk" ponese č. 31. Původně vyšlo jako čísla 1 až 6 série "New Avengers" nakladatelství Marvel. Mezinárodní společnost Hachette poprvé komiks vydala ve Velké Británii v březnu 2013. České vydání se prodává v plné ceně za 199 Kč na stáncích. Starší čísla si můžete objednat na emailové adrese marvel@czpress.cz.

Scénář: Brian Michael Bendis
Kresba: David Finch

I když mám v poslední době celkem problémy s tím, jak číst superhrdinský komiks, což většinou znamená, že mě to prostě nebaví, tak tentokrát musím říct, že mi týmovka v podání Avengers sedla. Dobře jsem se bavil, po čemž tak nějak toužím pokaždé, když se mi do ruky dostane nějaký ten marlvelácký nebo DC mainstream. Brian Michael Bendis a David Finch odvedli dobrou práci a dali mi zase jednou pocítit důvod, proč jsem vlastně propadl komiksu právě prostřednictvím superhrdinského mainstreamu.

Ty prvky, které mě v tomhle případě dostaly, to jsou humor, zápletka a postavy. Ono je to vlastně mnohdy to jediné, čím dokáže nekončící série zaujmout. Jenže "New Avengers" nejsou nekončící sérií, oni jsou v tomhle případě sérií začínající. Jiná série skončila. Jednalo se o "Avengers" a my jsme se s jejich koncem mohli seznámit v knize "Avengers: Rozpad", která vyšla také v rámci "Ultimátního komiksového kompletu". Na konci "Rozpadu" jsme sice byli svědky toho, jak tým Avengers skončil, ale logicky se nemohlo jednat o konec dlouhodobý, protože ne nadarmo se týmu říká "Nejmocnější hrdinové světa". Je to oblíbená značka Marvelu, a tak se dalo předpokládat, že se nějak bude pokračovat. Pokračovalo se právě prostřednictvím série "New Avengers".
Tohle už je z trochu novějších čísel série "New Avengers"

Brian Michael Bendis dostal novou sérii na starost. Tak připravil si pro ni půdu, proč by ji tedy měl dostat někdo jiný, že? Nastala jedna zásadní otázka: Jak to udělat, aby nedošlo k tomu, že se původní hrdinové prostě jen dají dohromady a pojede se dál? Chtělo to něco velkého, chtělo to nový zrod. A k tomu také došlo. Stačila jedna událost. Ve světě Marvelu existuje vězení pro superzločince. Je to vlastně takový marvelácký Alcatraz - také ostrov, konkrétně Rykerův, kde se nachází Raft, věznice s tou nejpřísnější ostrahou. Jenže jak se zdá, Raft má podobnou propustnost jako Arkham. Tentokrát se dokonce povede uniknout téměř polovině zdejších vězňů. Je jasné, že tohle svět bez superhrdinského týmu prostě nezvládne. A když nejsou X-Meni ani Fantastic Four dostupní, chce to, aby se vrátili Avengers.

Bendis dostal píseček na hraní a rozhodl se, že si udělá tým po svém, trochu jinak, trochu zajímavěji. Že členy týmu budou opět Cap a Iron Man se dalo čekat. Potřebují technologie, stejně jako potřebují vůdce a je lépe, když se funkce rozdělí. Další členové už jsou ale méně předpokládaní. Samotář Spider-Man má najednou být součástí týmu, samotář Wolverine, který už je X-Menem by se měl stát členem dalšího týmu, na scénu se vrací nepříliš často obsazovaná Spider-Woman, a svojí značku chce podpořit i Luke Cage. Jak se tenhle tým dá dohromady, to je celkem povedené a má to svou hloubku, má to svůj smysl. Koneckonců, byl to i příběh, který mě na tomhle bavil.

Scénárista spolu s kreslířem vytvářejí svět, kde jsou postavy skutečně živé, nejsou to jen karikatury. Navíc si zachovávají svoje vlastnosti, které mají v ostatních sériích. Nejsou to postavy nové, jsou to postavy staré, známé. Spider-Man naprosto výborně hláškuje, už dlouho jsem se jeho hemzům takhle nezasmál. Luke Cage mu skvěle přizvukuje. Spider-Woman je zajímavou ambivalentní postavou a Wolverine je zase divoký jako skutečný rosomák. Captain America je snesitelný, naštěstí proto, že tentokrát nemá tolik prostoru. Dohromady ty postavy fungují dobře a Brian Michael Bendis je nechává proplouvat zajímavým děním, u kterého byste docela rádi věděli, jak bude pokračovat. To je ale běh na dlouhou trať. Příběhem "Útěk" série "New Avengers" teprve začala, ale my máme tu smůlu, že v rámci "Ultimátního komiksového kompletu" se zatím pokračování nedočkáme.
Spider-Woman od Franka Cho

Příběh je akční, exotický, zavádí nás do nových lokací, seznamuje nás s novými, méně známými postavami, které ale mají v Marvel universu svoje místo. Bendis s Finchem si dovolili i trochu odvážnější scénu, kde je i ta nahota, ale ne zase moc, nebojte. Docela mě pobavilo, že když má Jessica Drew alias Spider-Woman kostým, její hrudní výbava je vskutku enormní. Jakmile ale má být ve scéně nahá, tak aby nic nebylo vidět, je to dostatečně zmenšeno. A i když se nachází v pozici, kdy jednotlivé části těla mohou trochu měnit tvar, v jejím případě by se nemohlo jednat o změny až tak razantní. No, to je na konec takové rýpnutí do jinak skvěle akční kresby, která vyniká i barvami. To, že si Bendis vytvořil příběh, z něhož se dá žít několik let (někdo ty vězně bude muset dostat zpátky), to je věc druhá, a je otázkou, jestli to považovat za kvalitu autora, anebo jeho slabinu. To by chtělo posoudit právě podle toho, jak dopadly další díly. Snad se někdy dovíme i v češtině.

Na blogu najdete také recenzi na knihy:
"Ultimátní komiksový komplet 1: Iron Man - Démon v lahvi"
"Ultimátní komiksový komplet 2: Uncanny X-Men - Dark Phoenix"
"Ultimátní komiksový komplet 4: Wolverine"
"Ultimátní komiksový komplet 5: Tajné války superhrdinů Marvelu část 1"
"Ultimátní komiksový komplet 7: Daredevil - Zmrtvýchvstání"
"Ultimátní komiksový komplet 8: The amazing Spider-Man: Kravenův poslední lov"
"Ultimátní komiksový komplet 9: The Amazing Spider-Man - Zrození Venoma"
"Ultimátní komiksový komplet 11: The Incredible Hulk - Tiché výkřiky"
"Ultimátní komiksový komplet 12: Zázraky"
"Ultimátní komiksový komplet 13: The Mighty Thor - Hledání bohů"
"Ultimátní komiksový komplet 14: Captain America - Nový úděl"
"Ultimátní komiksový komplet 15: Punisher - Vítej zpátky, Franku část 1"
"Ultimátní komiksový komplet 16: Ultimates - Nadčlověk"
"Ultimátní komiksový komplet 18: New X-Men - G jako Genocida"
"Ultimátní komiksový komplet 21: Amazing Spider-Man - Návrat"
"Ultimátní komiksový komplet 28: Avengers - Na ostří nože"
"Ultimátní komiksový komplet 29: Tajná válka"
"Ultimátní komiksový komplet 30: She-Hulk - Svobodná, úspěšná, zelená"
"Ultimátní komiksový komplet 33: Ultimate Spider-Man - Moc a odpovědnost"
"Ultimátní komiksový komplet 34: Avengers - Rozpad"
"Ultimátní komiksový komplet 36: Astonishing X-Men - Nadaní"
"Ultimátní komiksový komplet 40: Astonishing X-Men - Boj"
"Ultimátní komiksový komplet 41: Zombie z Marvelu"
"Ultimátní komiksový komplet 43: Iron Man: Extremis"
"Ultimátní komiksový komplet 44: Captain America - Zimní voják, část 1"
"Ultimátní komiksový komplet 48: Captain America - Vyvolení"
"Ultimátní komiksový komplet 49: The Incresible Hulk - Hulkova planeta část 1"
"Ultimátní komiksový komplet 50: The Incredible Hulk - Hulkova planeta část 2"
"Ultimátní komiksový komplet 51: Captain America - Zimní voják, část 2"
"Ultimátní komiksový komplet 52: Thor - Znovuzrození"
"Ultimátní komiksový komplet 58: The Invincible Iron Man - Pět nočních můr"

Žádné komentáře:

Okomentovat