2013-07-13

#191: UKK 43: Iron Man - Extremis - 80 %

Ultimátní komiksový komplet 43: Iron Man - Extremis (Iron Man: Extremis)
Vydalo Hachette Fascicoli (české stránky italské společnosti nehledejte, zatím nejsou) v pevné vazbě v roce 2013 jako čtvrtou knihu ze série "Ultimátní komiksový komplet", v konečném pořadí knih však "Iron Man: Extremis" ponese č. 43. Původně vyšlo jako čísla 1 až 6 minisérie "Iron Man: Extremis" nakladatelství Marvel v letech 2005 až 2006. Mezinárodní společnost Hachette poprvé komiks vydala ve Velké Británii v lednu 2012. České vydání se prodává v plné ceně za 199 Kč na stáncích. Starší čísla si můžete objednat na emailové adrese marvel@czpress.cz. Komiks vyšel v českém vydání již v roce 2010 u nakladatelství Crew.

Scénář: Warren Ellis
Kresba: Adi Granov

Iron Man je superhrdina, který se u nás proslavil hlavně díky filmům s Robertem Downeym Jr. A je to dobře, protože jeho pojetí Iron Mana je pro diváky obecně přijatelné, a to i v případě, že se nejedná o komiksové fandy, kteří by kupovali každý komiks od Marvelu a doslova žrali jeho universa. Iron Man je prostě jeden z nás. Až na to, že je bohatý jak strýček Skrblík a v hlavě má mozek, který ho mění v technického génia. No dobře, Iron Man není vůbec jako někdo z nás. Neznám komiksového fandu, který by si mohl nejen dovolit koupit všechny komiksy, co kdy u nás vyšli, ale ještě by si k tomu mohl koupit vydavatelství Crew. Většina komiksáků jsou obyčejní lidé a Tony Stark jim není. Přesto má problémy, které jsou lidské a mohou je mít někteří z nás. Má problémy s pitím, má problémy sám se sebou. Warren Ellis to dokázal naprosto skvěle shrnout v jediné scéně, kdy se Tony dívá na svůj vlastní odraz v zrcadle. Najednou vidíte slabého člověka, který musí být silný. Podobně to s ním bylo i ve filmu "Iron Man 3". Tony Stark si prostě nemůže dovolit slabost, protože Tony Stark je Iron Man.
Warren Ellis napsal skvělý scénář, který se zabývá skutečností, že v Tonym něco není v pořádku, že v sobě má určitou chybu, kterou by potřeboval napravit. Není schopen najít cestu. Sledujeme člověka, který se ráno vzbudí a bude dělat, to, co má dělat, protože to prostě dělat má. Tak to je. Ví, že to není správné, že by to chtělo něco víc, ale nedá se nic dělat. Musí pokračovat v nastaveném směru. Třeba dojde ke změně a on konečně pozná tu chybu, kterou v sobě má. Tony Stark je v komiksu popsaný jako velmi komplexní a velmi komplikovaná postava a v podání Warrena Ellise je velmi uvěřitelná. To se nakonec promítlo i do toho, že mnoho prvků z tohoto komiksu najdete ve všech třech filmech s Iron Manem, ten poslední je pak nejvíce inspirován samotným projektem Extremis a jednotlivými postavami, které zde vystupují. Děj filmu a komiksu však nejde srovnat, film používá jen některé prvky.
Warren Ellis postavil Iron Mana velké výzvě. Má proti sobě nepřítele, který je silnější než on. Jak se zachová. Spojí se s ostatními Avengery, anebo pojede na vlastní pěst, a to i přesto, že by měl zemřít? To už nechám na vás, abyste si to zjistili sami. Scénář považuji za velmi dobrý, i když to není Warren Ellis, který má volné ruce. Jako autor, který dělal na jednom z nejdůležitějších superhrdinů Marvelu, prostě nemohl dostat volné ruce a musel se přizpůsobit studiu. To nakonec vedlo k tomu, že je zde umírněný, ale přesto si dovolil vypustit ven svého technologického ďábla a postavil Iron Mana jeho možná největší výzvě. Něčemu, co by se dalo nazvat jako Captain America na straně těch špatných. Warren Ellis dokázal minimalizovat klišovitost komiksu a vytvořil celkem komorní drama o tom, jak se jeden člověk hledá a možná se najde. A možná také ne.
Co tenhle komiks trochu kazí, to je kresba. Adi Granov není špatný kreslíř, ale ani to, že si ho Jon Favreau vybral jako designéra pro své filmy s Iron Manem, neznamená, že je jeho kresba dokonalá. Má zvláštní styl, který je v knize popsán, styl, který je velmi náročný. Jenže právě díky tomuto stylu místy vznikají velmi statické panely a postavy na nich vypadají jako neživé, jako voskové. To je škoda, protože kresba se pak mění ve sterilní a komiks si jednoznačně zaslouží trochu rozpohybovat, potřebuje trochu života. To se alespoň částečně daří v akčních sekvencích, které jsou dobré. Pohyb je vyvoláván rozmazaností kresby, což je prvek, který nemusí sedět každému, ale rozhodně to nijak nebrání snadnému pochopení komiksu a toho, co se v akci děje. Adi Granov je v kresbě přesný, jeho postavy jsou jedinečné a od sebe snadno rozeznatelné, přesto zůstávají jen obrazy, statickými uměleckými díly.
Trochu vyjukaný Adi Granov
"Ion Man: Extremis" bude jedním z nejlepších příběhů o Iron Manovi a myslím, že není nijak překvapivé, že je to komiks poměrně nový. V rámci "Ultimátního komiksového kompletu" vyjdou ještě dvě knihy, které se věnují Iron Manovi, první pak 4. září tohoto roku. Pak budeme moct srovnávat, protože, a to se přiznám, neměl jsem zatím s Iron Manem moc čest a jeho další příběhy neznám. Třeba mě ale překvapí, stejně jako mě překvapil Warren Ellis, který už poněkolikáté dokázal, že i když je skvělý v komiksu, který není mainstreamový, je naprosto výborným scénáristou i v případě, pokud má psát pro mainstreamové hrdiny. Tomu se tu ještě budu věnovat v rámci Fantastické čtyřky.

České vydání v rámci "Ultimátního komiksového kompletu" je možné zkritizovat za to, že jedna strana je v mnohých svazcích špatně vytištěná, kdy je v podstatě polovina stránky nečitelná. Je to samozřejmě výrazný nedostatek, ale vydavatel v tomto směru vychází vstříc. Pokud napíšete na mail marvel@czpress.cz, vysvětlí vám, jak v rámci reklamace postupovat, není to komplikovaný postup, a vy získáte svoje bezvadné vydání.

Komiks "Ultimátní komiksový komplet 43: Iron Man - Extremis" můžete zakoupit v prodejnách denního tisku anebo například na Comics Pointu. Doporučuji spíše objednat přes mail marvel@czpress.cz. Verzi od nakladatelství Crew ke možné zakoupit na stránkách Seqoy.

Na blogu najdete také recenzi na knihy:
"Ultimátní komiksový komplet 2: Uncanny X-Men - Dark Phoenix"
"Ultimátní komiksový komplet 4: Wolverine"
"Ultimátní komiksový komplet 8: The amazing Spider-Man: Kravenův poslední lov"
"Ultimátní komiksový komplet 9: The Amazing Spider-Man - Zrození Venoma"
"Ultimátní komiksový komplet 11: The Incredible Hulk - Tiché výkřiky"
"Ultimátní komiksový komplet 14: Captain America - Nový úděl"
"Ultimátní komiksový komplet 21: Amazing Spider-Man - Návrat"
"Ultimátní komiksový komplet 28: Avengers - Na ostří nože"
"Ultimátní komiksový komplet 34: Avengers - Rozpad"
"Ultimátní komiksový komplet 36: Astonishing X-Men - Nadaní"
"Ultimátní komiksový komplet 44: Captain America - Zimní voják, část 1"
"Ultimátní komiksový komplet 51: Captain America - Zimní voják, část 2"
"Ultimátní komiksový komplet 52: Thor - Znovuzrození"

5 komentářů:

  1. Pokusím se co nejdříve, pravděpodobně tedy v úterý.

    OdpovědětVymazat
  2. Dotaz - proč doporučuješ objednávat po mailu? V tu chvíli platíš poštovný a největší výhoda týhle série pak mizí, nebo ne?

    Jinak teda tenhle Tvůj web čtu pravidelně a moc rád.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pravda, napsal jsem to trochu špatně, určitě provřadě na stáncích, ale pokud přes internet, tak spíš přímo na tom mailu. Jinak díky za pravidelná čtení!

      Vymazat
  3. Dobre sa to citalo. Vela obrazkov, lahky text. bavilo a naozaj silny pribeh... Patri medzi moje oblubene UKK.

    OdpovědětVymazat