2014-02-11

#494: Ultimátní komiksový komplet 50: The Incredible Hulk - Hulkova planeta část 2 - 85 %

Ultimátní komiksový komplet 50: The Incredible Hulk - Hulkova planeta část 2 (The Incredible Hulk: Planet Hulk)
Vydalo Hachette Fascicoli (české stránky italské společnosti nehledejte, zatím nejsou) v pevné vazbě v roce 2014 jako třicátou knihu ze série "Ultimátní komiksový komplet", v konečném pořadí knih "The Incredible Hulk - Hulkova planeta část 2" ponese č. 50. Původně vyšlo jako čísla 100 až 105 druhé řady série "The Inredible Hulk" a jako sešit "Amazing Fantasy 15" nakladatelství Marvel. Mezinárodní společnost Hachette poprvé komiks vydala ve Velké Británii v únoru 2013. České vydání se prodává v plné ceně za 199 Kč na stáncích. Starší čísla si můžete objednat na emailové adrese marvel@czpress.cz.

Scénář: Greg Pak
Kresba: Carlo Pagulayan a Aaron Lopresti

Hodně jsem byl zvědavý na to, jak tenhle komiks skončí. Když se teď vracím k tomu, jak jsem hodnotil první knihu, myslím si, že jsem ji docela podcenil. Tenhle příběh se vyvíjel hodně jinak než klasický mainstream, i když zde samozřejmě jsou nadále mainstreamové prvky. Hlavně se ale ukázalo, že je možné komiks pojmout velkolepě, je možné ho prezentovat jako úžasně epický, ale zároveň je možné dokázat, že pořád ještě táhne i fantasy a že i v oblasti fantasy jsou zde nadále silné příběhy, které se mohou vyprávět. Své hodnocení tedy trochu doháním tímhle, i když bych řekl, že druhý díl je malinko horší než první. No, měl jsem první části dát alespoň těch 90 %, ale očividně jsem měl své silné období nenávisti vůči mainstreamu.

Tohle je v současné době trochu oslabeno, i když si nemohu pomoct, pořád si myslím, že se k nám v poslední době dostávají mainstreamové příběhy, které moc neřeknou. A mnohdy ani moc nepobaví. "Hulkova planeta" v tomhle smyslu rozhodně vyniká, protože nejen, že jsou zde skvělé hlášky, někdy jsou vtipy vyprávěny jen obrazem a Greg Pak tak ukazuje, že pochopil, že on není tou nejdůležitější součástí procesu vytváření komiksu, ale že rozumí úloze kreslíře a že to může být právě kreslíř, kdo bude nakonec příběh vyprávět.

"Hulkova planeta" je komiks, kde dostanete všechno, co od mainstreamu očekáváte. Humor, akci, které je opravdu hodně, velkolepé scény, kdy některé jsou doslova gigantické, hrdinu, kterého můžete mít rádi, budete s ním trpět, emoce, které překvapivě nejsou až tak uboze patetické, jak už to u mainstreamu bývá, a nakonec samozřejmě i příběh, který se někam vyvíjí. Toho koření, které tvoří celý příběh, je hodně. Navíc je tohle fantasy/sci-fi, takže máte v centru dění quest za záchranou nejen celého národa, ale rovnou celé planety, je v tom láska a nakonec i spousta vesmírných ras, které jsou opravdu krásně kresleny.

Hulk se stal něčím, co sám nečekal. Poté, co byl svými "přáteli" vyslán pryč ze Země na novou planetu, kde měl najít mír, ale okolnostmi se dostal někam trochu jinam, stává se pro obyvatele Sakaaru spasitelem, tím, kdo by je mohl zachránit před Rudým císařem, který si celou planetu podrobuje. Jeho úkol není u konce, ještě má před sebou mnoho nepřátel a mnoho zajímavých zvratů. Když čtete "Hulkovu planetu", budete mít pocit, že to má něco ze "StarCraftu", že to má něco z "Johna Cartera", najdete v tom mnohem víc, ale stejně si pak uvědomíte, že tohle je prostě něco, co vás baví. A i když jste něco podobného asi už četli, stejně vás to bude pořád zajímat, stejně se můžete pro komiks nadchnout. Šablonovité možná, ale hlavně stále zábavné.

Na konci knihy jsou pak dva kratší příběhy, které naznačují, jakým směrem by se mohl příběh vydat. Jsem na to docela zvědavý a doufám, že Reedovi Richardsovi Hulk utrhne hlavu. Je to nadlidský úkol, ale mohla by to být zábava. Ne, to se asi nestane, ale je ještě na co se těšit. 26. listopadu 2014 vyjde "Hulk proti světu" (název by se mohl ještě změnit, originální název je "World War Hulk"). "Hulkova planeta" je moderní superhrdinský komiks pojatý jinak, nově, neotřele a hlavně funkčně, který sice není originální, respektive čerpá z toho, co už fungovalo dříve, ale právě díky propojení mainstreamového komiksu se sci-fi a fantasy klasického ražení, je tohle něco, co funguje skvěle.

Na blogu najdete také recenzi na knihy:
"Ultimátní komiksový komplet 1: Iron Man - Démon v lahvi"
"Ultimátní komiksový komplet 2: Uncanny X-Men - Dark Phoenix"
"Ultimátní komiksový komplet 4: Wolverine"
"Ultimátní komiksový komplet 5: Tajné války superhrdinů Marvelu část 1"
"Ultimátní komiksový komplet 7: Daredevil - Zmrtvýchvstání"
"Ultimátní komiksový komplet 8: The amazing Spider-Man: Kravenův poslední lov"
"Ultimátní komiksový komplet 9: The Amazing Spider-Man - Zrození Venoma"
"Ultimátní komiksový komplet 11: The Incredible Hulk - Tiché výkřiky"
"Ultimátní komiksový komplet 12: Zázraky"
"Ultimátní komiksový komplet 13: The Mighty Thor - Hledání bohů"
"Ultimátní komiksový komplet 14: Captain America - Nový úděl"
"Ultimátní komiksový komplet 15: Punisher - Vítej zpátky, Franku část 1"
"Ultimátní komiksový komplet 16: Ultimates - Nadčlověk"
"Ultimátní komiksový komplet 18: New X-Men - G jako Genocida"
"Ultimátní komiksový komplet 21: Amazing Spider-Man - Návrat"
"Ultimátní komiksový komplet 28: Avengers - Na ostří nože"
"Ultimátní komiksový komplet 29: Tajná válka"
"Ultimátní komiksový komplet 30: She-Hulk - Svobodná, úspěšná, zelená"
"Ultimátní komiksový komplet 33: Ultimate Spider-Man - Moc a odpovědnost"
"Ultimátní komiksový komplet 34: Avengers - Rozpad"
"Ultimátní komiksový komplet 36: Astonishing X-Men - Nadaní"
"Ultimátní komiksový komplet 40: Astonishing X-Men - Boj"
"Ultimátní komiksový komplet 41: Zombie z Marvelu"
"Ultimátní komiksový komplet 43: Iron Man: Extremis"
"Ultimátní komiksový komplet 44: Captain America - Zimní voják, část 1"
"Ultimátní komiksový komplet 49: The Incresible Hulk - Hulkova planeta část 1"
"Ultimátní komiksový komplet 51: Captain America - Zimní voják, část 2"
"Ultimátní komiksový komplet 52: Thor - Znovuzrození"
"Ultimátní komiksový komplet 58: The Invincible Iron Man - Pět nočních můr"

7 komentářů:

  1. Anonymní11/2/14 16:18

    Musím říct, že ze všech těch čísel v kompletu mě Hulkova planeta překvapila nejvíc. Jasně, že srdcařsky jsem větší fanda série třeba o Venomovi nebo je mi bližší Millerovo comicsové pojetí jako v Daredevilovi nebo perfektní Extremis, oproti třeba primitivním tajným válkám. No, na Hulkovi mě neskutečně baví všechno - od kresby, přes fantazijní postavy až k Hulkově nekonečné síle to vše v logicky velmi promyšleném světě, kde bedle sebe fungují brouci i stvoření z vesmírného záření, která sají Hulkovu krev. Za mě to má dvě nevýhody. Nutnost to prokombinovat s Marvel světem - v samostatném opusu by postava jako Hulk byla rázem legendární, takhle se musí pořád nějak provazovat a počítat jak s před, tak i s po-pokračováním. No a druhá nevýhoda je, že to zase na druhou stranu celkem uzavřený příběh má a přitom se toho na té planetě mohlo udát ještě tolik zajímavého jako ve Hvězdných válkách. To mi přijde líto :-) Jinak díky za recenze, občas nakouknu a zjistil jsem, že už z toho je pravidelnost, protože se mi trefují do vkusu :-)

    OdpovědětVymazat
  2. :-) Máme podobný vkus na komiksy. S těmi nevýhodami souhlasím. Kdyby se to naprosto oprostilo od Marvel světa, je to naprosto výborné.

    OdpovědětVymazat
  3. KadetJaina11/2/14 22:52

    Musím říct, že mě Hulkova planeta potěšila a zároveň hrozně naštvala. Jakožto pisálek naprosto chápu situaci: "Chcete dobrý konec? Hahahaha. NOPE!!!" ale tady mě to zasáhlo nepřipravenou a byla jsem strašně nakrklá, že najednou z takové velké naděje zůstaly trosky. Nemám ráda autory!!!
    Ale jsem zvědavá, jak se to potáhne dál. WW Hulk snad udrží linii, byla bych moc ráda :).
    Hulkovu planetu z kompletu zařadím ke svým oblíbeným (ale určitě nepředčí Kravenův poslední lov, ten je můj oblíbený).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, ty konce... Ale co by člověk v pokračující sérii chtěl :-( S názorem, že je to tvůj oblíbený kousek z UKK se ale naprosto ztotožňuji. Stejně jako s Kravenovým posledním lovem. Pro mě je to rozhodně nejlepší komiks se Spider-Manem.

      Vymazat
  4. Super. Super Super. Skoncil Hulk, všteko sa zničilo, až som si povedal WTF stým svetom, bolo mi ho luto. Ale tak nejak to k tomu smerovali. Komiks je uzavrety. Proste vrati sa na zem a je nasraty ako bol vzdy predtym. A ma dvodod. Je vykresleny zniceny hrdina a ako kladas, lebo on svojou vinou neznicil planetu ale ludia svojou raketou... K vsteci sme to citali viem.

    CO sa tyka konca je on od podstaty uzavrey. ako som priisel vratil sa na zem a je ako predtym. Ak si vsak precitame aj WWH tak nam bude poskytnute dalsie pribehy a rozvijanie jeho pribehu.

    OdpovědětVymazat
  5. Ach ludia vy ste sa este v zivote nezucastnili ziadnej diskusie? Slovo SPOILER Vám vážne nič nehovorí? Takto si tu preberáte koniec... ako ja som to čítal čiže na mne škoda napáchaná nebola al skúste sa vcítiť do kože niekoho kto to nečítal a prišiel si cheknut recenziu ci sa to oplati. kukne na komentare a bum! naraz ma pokazeny cely zazitok z pribehu len koli tomu ze si neviete do komentaru jednoducho upozornit ze idete spoilerovat... vazne toto ma vie vytocit. Naucte sa trochu internetovej etiky predtym nez sa pustite do diskusii.. fakt. Mimochodom Hulkova Planeta patri aj medzi moje najoblubenejsie booky z UKK co zatial vysli ale nemyslim si ze oprostenie sa od Marvel Univerza by bolo dobre. Ved by sme sa diky tomu obrali o World War Hulk a na tu sa ja osobne velmi tesim

    OdpovědětVymazat