2014-03-26

#556: Ultimátní komiksový komplet 22: Spider-Man - Smutek - 95 %

Ultimátní komiksový komplet 22: Spider-Man - Smutek (Spider-Man: Blue)
Vydalo Hachette Fascicoli (české stránky italské společnosti nehledejte, zatím nejsou) v pevné vazbě v roce 2014 jako třicátou třetí knihu ze série "Ultimátní komiksový komplet", v konečném pořadí knih "Spider-Man: Smutek" ponese č. 22. Původně vyšlo jako čísla 1 až 6 minisérie "Spider-Man: Blue" nakladatelství Marvel. Mezinárodní společnost Hachette poprvé komiks vydala ve Velké Británii v březnu 2013. České vydání se prodává v plné ceně za 199 Kč na stáncích. Starší čísla si můžete objednat na emailové adrese marvel@czpress.cz.

Scénář: Jeph Loeb
Kresba: Tim Sale

Rovnou se přiznám, že to, co se mi na Spider-Manovi, který u nás vycházel u Crew a doufám, že ještě někdy vycházet bude, ale i na seriálu a vlastně i na filmech líbilo nejvíce, byl vztah k Mary Jane. Bylo mi celkem jedno, jak se bude vyvíjet nějaký souboj, ale chtěl jsem vidět, jak se bude vyvíjet Peterův vztah k této krásce. Je to zrzka a pro ty já mám prostě slabost. Navíc se mi líbila myšlenka, že takový trouba získá takovou kočku. Dobře, Kirsten Dunst pro mě nebyla zrovna tou pravou představitelkou, ale stejně jsem na jejich vztah nikdy nezanevřel a Mary Jane je pro mě stále jednou z nejkrásnějších komiksových žen. Jenže "Smutek" není komiksem primárně o MJ, ale hlavně o Gwen Stacy.

Gwen Stacy je postava, kterou nám více představil až nový film "Amazing Spider-Man", kde je to právě ona, do níž se Peter Parker nejprve zamiluje. Gwen byla jeho první láskou a také jednou z nejzajímavějších postav, které kdy byly vytvořeny. Nikoli proto, že by to byla krásná blondýnka, to je celkem normální, ale proto, co se s ní stalo. Jak je dobře známé, vedlejší milované postavy většinou neumírají. Pokud ano, musí to být ospravedlněno tím, že to má zásadní vliv na hrdinu. Tohle se v případě Spider-Mana stalo se strýčkem Benem a také s Gwen Stacy. Gwen se poprvé objevila v sešitě "The Amazing Spider-Man 31", aby se v něm naposledy představila v čísla 121, v příběhu s příznačným názvem "The Night Gwen Stacy Died" ("Noc, kdy Gwen Stacy zemřela"). Snad to nebudete považovat za spoiler, tohle je informace, kterou se dovíte v úvodním textu ještě před samotným komiksem "Smutek".

Líbí se mi, jak byl název pozměněn. Původně bylo v seznamu toho, co u nás má vyjít v rámci "Ultimátního komiksového kompletu", uvedeno, že se příběh bude jmenovat "Spider-Man: V modrém". Logicky to nedává smysl, protože modrá je barva, která v angličtině označuje také smutek, a právě ten je důvodem použití tohoto originálního názvu. Český překlad je tak v provedení "Smutek" výborný a už sám prezentuje to, co se bude dít. Nečekejte od Jepha Loeba thriller a detektivku jako v podání "Dlouhého Halloweenu" nebo "Temného vítězství", tentokrát spolupráce Loeba s Timem Salem dala vytvořit především dramatické romanci.

Peter Parker vzpomíná na Gwen Stacy, a to způsobem, kdy si nahrává na magnetofon vyprávění, které se nevrací tolik k události Gweniny smrti, ale především k tomu, jak se Peter s Gwen poznali. Loeb skvěle situuje vyprávění do doby, kdy se původní příběhy Spider-Mana psaly, evokuje přelom 60. a 70. let, například už jen tím, jaký magnetofon na nahrávání Peter používá. Nic moderního, ale poměrně starou vykopávku. Samozřejmě, že to není jen o tom vzpomínání, "Smutek" je i o dalších aspektech Peterova života. Loeb se vrací k tomu, jak se Peter oddělil od tety May a přerušil tak pupeční šňůru tím, že se přestěhoval k Harrymu Osbornovi, což je samo o sobě dost kritické, protože Harry je samozřejmě syn Normana Osborna, který nakonec Gwen zabil.

Nebyl by to ale Jeph Loeb, aby pro Tima Sala nepřipravil přece jen trochu zajímavější výzvu. A tak je romance hlavní linií, kolem které se točí příběh jiný, příběh, kdy má být Spider-Man obětí plánu jednoho ze svých nepřátel. "Smutek" je příběh, který poměrně dobře zapadá do dalších událostí, k nimž ve Spideyho světě došlo. A aby měl Tim Sale co kreslit, tak úhlavní nepřítel si vybírá další Spideyho záporáky, aby s nimi náš hrdina musel bojovat. Jak je pro spolupráci Loeba se Salem obvyklé, promenádují se před námi známí padouši, kteří nám ukazují, jak je stěnolez nepřemožitelný, respektive jak někdy dostane pořádně na hubu, ale vždycky se zvedne a pokračuje, i když ví, že to bude bolet.

Spider-Man je možná nejútrpnější postavou mavelovského světa, i když takový Captain America je mu silnou konkurencí. Jeph Loeb ho ale vyhmátnul přesně takového, jaký je. Na první pohled slabý, ale ve skutečnosti silný, protože dokáže čelit takovým ztrátám jako nikdo jiný. Stále je tu ale skutečnost, že na něj vždycky nějaké to štěstí čeká. Jen prostě musí vydržet. A on vydrží. Je to hodně emocionální postava, která navíc všechno snáší se svým klasickým hláškováním. Tímto příběhem jsem si jen potvrdil, proč mám tohoto superhrdinu tak rád a proč mi u něj více sedí příběhy, kde se spíše řeší vztahy a souboje jsou jen pozadím anebo vhodným katalyzátorem.

Loeb a Sale odvedli skvělou práci a Sale se svou barvoslepostí ukazuje, že má vždy k ruce výborné koloristy. Mary Jane je v jeho podání dokonalá, stejně tak i Gwen. Ty dvě si jdou krásně po krku a jejich souboj je prostě nádherný. Nečekejte, že v ruce budete držet komiks, který něco mění, pořád je to jen návrat k událostem, které nějakým způsobem proběhly, ale tohle autorské duo si prostě sedlo a jejich spolupráce dala vzniknout krásnému ohlédnutí. Jsem docela zvědavý, jestli se příběhu "The Night Gwen Stacy Died" podaří vyjít i v České republice. Kéž by zase začaly vycházet "Comicsové legendy". Pokud se ale i k nám dostane projekt "Marvel's Mightiest Heroes", který je vlastně pokračováním "Ultimátního komiksového kompletu", vypadá vydání tohoto příběhu celkem nadějně.

Na blogu najdete také recenzi na knihy:
"Ultimátní komiksový komplet 1: Iron Man - Démon v lahvi"
"Ultimátní komiksový komplet 2: Uncanny X-Men - Dark Phoenix"
"Ultimátní komiksový komplet 4: Wolverine"
"Ultimátní komiksový komplet 5: Tajné války superhrdinů Marvelu část 1"
"Ultimátní komiksový komplet 7: Daredevil - Zmrtvýchvstání"
"Ultimátní komiksový komplet 8: The amazing Spider-Man: Kravenův poslední lov"
"Ultimátní komiksový komplet 9: The Amazing Spider-Man - Zrození Venoma"
"Ultimátní komiksový komplet 11: The Incredible Hulk - Tiché výkřiky"
"Ultimátní komiksový komplet 12: Zázraky"
"Ultimátní komiksový komplet 13: The Mighty Thor - Hledání bohů"
"Ultimátní komiksový komplet 14: Captain America - Nový úděl"
"Ultimátní komiksový komplet 15: Punisher - Vítej zpátky, Franku část 1"
"Ultimátní komiksový komplet 16: Ultimates - Nadčlověk"
"Ultimátní komiksový komplet 18: New X-Men - G jako Genocida"
"Ultimátní komiksový komplet 21: Amazing Spider-Man - Návrat"
"Ultimátní komiksový komplet 28: Avengers - Na ostří nože"
"Ultimátní komiksový komplet 29: Tajná válka"
"Ultimátní komiksový komplet 30: She-Hulk - Svobodná, úspěšná, zelená"
"Ultimátní komiksový komplet 31: New Avengers - Útěk"
"Ultimátní komiksový komplet 33: Ultimate Spider-Man - Moc a odpovědnost"
"Ultimátní komiksový komplet 34: Avengers - Rozpad"
"Ultimátní komiksový komplet 36: Astonishing X-Men - Nadaní"
"Ultimátní komiksový komplet 40: Astonishing X-Men - Boj"
"Ultimátní komiksový komplet 41: Zombie z Marvelu"
"Ultimátní komiksový komplet 43: Iron Man: Extremis"
"Ultimátní komiksový komplet 44: Captain America - Zimní voják, část 1"
"Ultimátní komiksový komplet 48: Captain America - Vyvolení"
"Ultimátní komiksový komplet 49: The Incresible Hulk - Hulkova planeta část 1"
"Ultimátní komiksový komplet 50: The Incredible Hulk - Hulkova planeta část 2"
"Ultimátní komiksový komplet 51: Captain America - Zimní voják, část 2"
"Ultimátní komiksový komplet 52: Thor - Znovuzrození"
"Ultimátní komiksový komplet 58: The Invincible Iron Man - Pět nočních můr"

3 komentáře:

  1. Anonymní26/3/14 21:17

    100 % bez kompromisů :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Anonymní4/4/14 21:40

    Precitajte si moj komiks: https://www.facebook.com/pages/Mons-Ter/256751057820962?ref=hl

    OdpovědětVymazat