2013-05-27

#92: Ultimátní komiksový komplet 52: Thor - Znovuzrození - 80 %

Ultimátní komiksový komplet 52: Thor - Znovuzrození (Thor: Reborn)
Vydalo Hachette Fascicoli (české stránky italské společnosti nehledejte, zatím nejsou) v pevné vazbě v roce 2013 jako šestou knihu ze série "Ultimátní komiksový komplet", v konečném pořadí knih však "Thor: Znovuzrození" ponese č. 52. Původně vyšlo jako čísla 1 až 6 v třetí řadě komiksové série "Thor" nakladatelství Marvel. Mezinárodní společnost Hachette poprvé komiks vydala ve Velké Británii v březnu 2012. České vydání se prodává v plné ceně za 199 Kč na stáncích. Starší čísla si můžete objednat na emailové adrese marvel@czpress.cz.

Scénář: J. Michael Straczynski
Kresba: Olivier Coipel

Thor je další z hrdinů, které moc nemusím. Je to ale spíše osobní přesvědčení, než objektivní pravda o tom, jaké jsou komiksy o tomhle bohu. Miluji mytologii a jen těžko přijímám, když je prezentována novým způsobem, moderně. Když je ale upravena skutečně dobře, jsem ochoten ji přijmout. To se mi třeba líbí na Mignolovi. Bere mýty tak, jak jsou, upravuje si je, ale vždycky jim nechává jejich kouzlo. Stan Lee se kdysi v 60. letech pokusil o něco podobného, ale co si budeme povídat, vymyslel vlastně jen dalšího hrdinu, u něhož byl rozdíl právě v tom, že je to postava známá ze severské mytologie. Ta je mimochodem jednou z nejzajímavějších evropských a je škoda, že se u nás tak málo dostává do povědomí. Řeckou známe, ale tuhle bychom měli také poznat. Ale co, mnozí neznají pořádně ani tu českou. Že by námět na pořádné komiksové probádání?
J. Michael Straczynski mě už přesvědčil, že pro komiks znamená skutečně hodně a že dokáže postavit na nohy i takové upadající série, jako byl "Amazing Spider-Man". Je to možná trochu překvapivé, ale i tomuhle komiksu před Straczynskim docházela síla. Svým osobním dílem "Krajina půlnočních stínů" zase dokázal, že má na mnohem víc než jen mainstreamové série. Co tedy udělal s "Thorem"? Ten název je poměrně jasný - znovuzrodil ho. A to doslova. Došlo k Ragnaroku, neboli soumraku bohů. Má to být konec světa, který severská mytologie nepopisuje jako úplný konec, ale jako konec jedné éry a začátek nové. Z toho také Straczynski vycházel a tenhle motiv si propůjčil.
Předchozí řada tedy skončila Ragnarokem a nová řada, už třetí řada (v angličtině označováno jako vol. = volume) "Thora", musela tedy začít znovuzrozením. Thor je jediný bůh, který se znovuzrodil a který se vrátil na Zemi. Ne, že by sám chtěl, ale díky tomu, že ho Stan Lee vytvořil vlastně  schizofrenního, dost mu to k návratu pomohlo. Tato schizofrenie spočívala v tom, že Donald Blake byl vlastně obyčejným mužem, lékařem, ale stále člověkem z masa a kostí. A právě on se stal tím, v kom téměř nevědomky sídlil jeden z největších nordických bohů. On se stal Thorem, jedním z nejmocnějších. V podstatě něco jako Bruce Banner a Hulk, jen ne dva tak emočně odlišní jedinci. Stan Lee tak skutečně nevytvořil nic naprosto zásadního, ale Thor se přesto stal oblíbeným a přetrval. Není to až tak zvláštní, protože jeho svět je přece jen jiný. Vychází z upravované mytologie mnohem více než jiné komiksy.
Původní obálka komiksu "Tvor 4" (vol. 3)
U nás jsme se s Thorem setkali hlavně prostřednictvím řady "Ultimates" a v jeho samostatném komiksu "Thor: Vikingové", který byl hlavně Ennisovou řežbou na ne až tak zajímavé téma. "Thor: Znovuzrození" je konečně příběhem, kde ho poznáváme v jeho vlastním světě, s jeho známými, přáteli a nepřáteli, prostě takového, jaký by měl Thor být. Straczynski se nevzdává zajímavé schizofrenie postavy, ale jak bylo řečeno, používá ji hlavně proto, aby Thora vrátil mezi živé. Má to totiž být právě Thor, kdo do vesmíru vrátí celý zničený Asgard, což se mimochodem děje v jedné z nejvelkolepějších událostí, které se na Zemi v marvelovském světě staly. Ono to nevypadá, že by se mělo jednat o tak zásadní událost, ale kromě toho, že bylo nutné obnovit celé božské město na novém místě, tato událost měla vliv i na další série v marvelovském světě.
Původní ukázka z komiksu "Thor 4" (vol. 3)
J. Michael Straczynski vytvořil Thora, která je zajímavý, místy je zábavný, i když Thor sám se o to nestará. Scéna při zasedání městské rady vás skutečně pobaví. "Thor" je hlavně mýtický. Přesně takový by měl být. Komiks sám vychází z mýtů a je dobře, když si vytváří své mýty vlastní. Reinkarnace hrdinů je něco, co je pro komiks naprosto normální, ale v tomto případě to bylo podáno zajímavě, místy až megalomansky a je to navíc omluvitelné, v tom dobrém slova smyslu, právě mytologií samotnou. Navíc ve čtvrté kapitoly "Bez hranic" si Straczynski dovolil i celkem silnou společenskou kritiku, což pro mainstream rozhodně není zase tak typické.
Jak to vypadalo na městské radě
Olivier Coipel, původem Francouz, navíc dodal kresbu, která je považována za jednu z nejlepších, co Marvel má, což se také projevuje v tom, že Olivier dělá hlavně obálky. Přesto se podílel na zajímavých sériích jako právě "Thor" nebo jeho následovník "The Mighty Thor", kreslil událost nazvanou "House of M" a podíval se i na X-Meny a Avengers. Jsem si jistý, že jeho kresba vám přesto může splývat s jinými mainstreamovými autory, ale v kresbě obličejů je specifický a dokáže zachytit skvěle jak emoce, tak i národnost a ty správné nuance, které nás od sebe navzájem odlišují.
File:10.10.10OlivierCoipelByLuigiNovi.jpg
Kreslíř Olivier Coipel
"Thor: Znovuzrození" je rozhodně dobrý komiks, který staví na tom, že se vzal základ postavy a ten se přepracoval moderně a hlavně zajímavě a zábavně. Největším problém knihy bude v tom, že je nedokončená. Respektive, ona je dokončená, celkem bez chyb, ale příběh zůstává otevřený, protože se šestým dílem prostě neskončil. Tady se ukazuje, že je opravdu škoda, že "Ultimátní komiksový komplet" je hlavně o výtažcích z různých sérií, protože tohle je zrovna kniha, která by si pokračování zasloužila. V rámci "Ultimátního komiksového kompletu" se však pokračování nedočkáme. Nedá se nic dělat, fanoušci budou muset, prozatím, sáhnout po anglické verzi, která je na internetu dostupná.

Komiks "Ultimátní komiksový komplet 52: Thor - Znovuzrození" můžete zakoupit v prodejnách denního tisku anebo například na Comics Pointu.

4 komentáře:

  1. Druhy UKK ktorý som precital a mam z neho take vselijake pocity. Po tom co som ho docital som mal nakoniec dobry pocit. Thor sa znovu zrodil a s nim aj jeho priatelia ale aj nepriatelia. Videli sme uz proti komu bude asi bojovat v dalsich dieloch. Je to taky uvod. Thor sa rodi a snim aj jeho svet. Znovu. Koniec. Je to cele ako uvod k tomu co bude nasledovat... a co bude nasledovat sa nedozvieme... bohuzial...

    Ako pise autor ukazuje sa slabina niektorych dielov UKK... Vacsinou je to uzavrety pribeh - zoznamite sa s postavou, univerzom ... aj tu to skonci ako pise autor... ale nie ako v inych knihach UKK , ze mate dobry pocit... ze skoncil skvely pribeh... tu skoncil ako pise autor.. ale mam taky pocit ze by to chcelo ukazat aspon co bude dalej... u inych UKK som po poslendej stranke nepovedal... ok Thor spadol ok znovu sa zrodili vsetci spolu s nim a co bude dalej? a to co bude dalej som sa nikde nepytal.. lebo pribeh skoncil... tu skoncilo ako keby prve dejstvo...

    OdpovědětVymazat
  2. Je to škoda i proto, že se to nejspíš nikdy nedovíme, pokud si neseženeme anglickou verzi. Pokračování u nás nejspíš nikdy nevyjdou, pokud by tedy nevzniklo něco jako UKK 2 - jiná nakladatelství do pokračování nepůjdou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano to ano, u inych UKK mi to nevadilo. Pribehs konicl ok.. koniec botka. Tu by to chcelo... neviem pyta sa mi to... cely komiks som mal pocit a otaku... co bude dalej? co bude dalej? co bude dalej? Super a dalej? a nakoniec Thor lezi na zemi, asgardania ziju .... a co bude dalej? nic...

      Kazdopadne musime kupovat a hlavne dalsi nadsenci a mozno sa 60. dielom rozhodne vydavatel vydat aj dalsiu kolekciu : Marvel's Mightiest Heroes Graphic Novel Collection :) a mame zase postarane o zabavu a diskusie :) zatial ale nemame vydanu ai polovinu takze sa tesim na dalsiu zabavau.. hudnreme ale donedavna sme tu nemali nic... mame apson nieco!

      Vymazat
    2. I já jsem strašně rád, že se kolekce uchytila a že - jak to tak vypadá - přece jen vyjde všech 60 dílů. To beru jako obrovské pozitivum pro československé fandy, hlavně ty začínající.

      Vymazat