2013-05-20

#76: Ultimátní komiksový komplet 51: Captain America - Zimní voják, část 2 - 90 %


UKK 11: Captain America - Zimní voják 2: Ed Brubaker (51)
Ultimátní komiksový komplet 51: Captain America - Zimní voják, část 2 (Captain America: Winter Soldier)
Vydalo Hachette Fascicoli (české stránky italské společnosti nehledejte, zatím nejsou) v pevné vazbě v roce 2013 jako jedenáctou knihu ze série "Ultimátní komiksový komplet", v konečném pořadí knih však "Captain America: Zimní voják, část 2" ponese č. 51. Původně vyšlo jako čísla 8, 9 a 11 až 14 v pátém běhu komiksové série "Captain America" nakladatelství Marvel. Mezinárodní společnost Hachette poprvé komiks vydala ve velké Británii v březnu 2012. České vydání se prodává v plné ceně za 199 Kč na stáncích. Starší čísla si můžete objednat na emailové adrese marvel@czpress.cz.

Scénář: Ed Brubaker
Kresba: Steve Epting, Michael Lark (flashbacky) a Mike Perkins

V předchozí recenzi na knihu "Ultimátní komiksový komplet 44: Captain America - Zimní voják, část 1" jsem se věnoval hlavně tomu, kdo komiks stvořil, ale teď je na čase se trochu zaměřit i na příběh. Obě knihy, "Ultimátní komiksový komplet 44: Captain America - Zimní voják, část 1" a "Ultimátní komiksový komplet 51: Captain America - Zimní voják, část 2", byly v České republice již vydány, a to pod nakladatelstvím BB/art jako omnibus "Captain America 1". Mimochodem, součástí omnibusu je i sešit č. 10, který v "Ultimátním komiksovém kompletu 51: Captain America - Zimní voják, část 2" chybí. Jeho absence je na druhou stranu pochopitelná. Vztahovala se k rozsáhlejší události ve světě Marvelu (událost byla nazvána "House of M" a také se s ní v rámci UKK seznámíme) a neměla pro příběh Zimního vojáka větší význam. "Ultimátní komiksový komplet" se tak zaměřil pouze na Zimního vojáka, protože se jedná o jeden z nejlepších příběhů, jaké kdy byly s Captainem Americou napsány. A také jeden z nejzásadnějších. Proč tomu tak je?

Captain America (vol. 5) #11
Originální ukázka z komiksu "Captain America 11" (vol. 5) s retrospektivní kresbou Michaela Larka
Na první pohled by se nemuselo zdát, že jde o něco až tak velkého, ale jak je v této knize uvedeno, Ed Brubaker vzal jedno zásadní nepsané pravidlo Marvel universa a vyrušil ho. Prostě se rozhodl, že půjde vlastní cestou. Setkal se nejprve se stejným pochopením jako Brian Michael Bendis se svým komiksem "Ultimátní komiksový komplet 34: Avengers - Rozpad". Nutno říct, že Brubaker na tuto zásadní událost ve světě Avengers také odkazuje, vychází z ní a je poměrně důležitá pro to, jak se Captain America v příběhu cítí. Zde je krásně vidět, jak jsou jednotlivé série provázané a že zde existují návaznosti, stejně jako zde ale existují série naprosto nezávislé - "The Amazing Spider-Man" celou dobu vyprávěl o Peteru Parkerovi, zatímco v sérii "Ultimate Spider-Man" Peter Parker zemřel a byl nahrazen Milesem Moralesem.
Originální ukázka z komiksu "Captain America 9" (vol. 5)
Co že bylo to zásadní porušení pravidel? Brubaker vrátil mezi živé Buckyho Barnese! Když se to takhle napíše, nejspíš to nezní moc zásadně. Co by se tím jako mělo změnit, řeknete si možná. Představte si však jednu zásadní věc. Co by se stalo, kdyby se vrátil strýček Ben? To by to mohl Spider-Man rovnou zabalit. Jasně, on se tak trochu vrátil, a to v komiksu "Spider-Man: Šťastné narozeniny", ale byl to návrat jen chvilkový, který naštěstí neměl zásadní dopady na Peterovu budoucnost. Kdyby se totiž strýček Ben skutečně vrátil, a že jiné postavy tak činí se železnou pravidelností, znamenalo by to, že Spider-Man ztratil to, co z něj Spider-Mana udělalo. Jasně, ono by se to dalo okecat, ale byl by to průšvih. Ben je prostě mrtvou postavou. Za takovou se počítal i Bucky Barnes. Jeho smrt byla tou, která stvořila Captaina Americu pro současnost. Vždy si ji vyčítal a dělalo to z něj lidštějšího hrdinu, hrdinu, který byl čtenářům bližší. Navíc hrdinu, který může dělat chyby a pak za ně platí. Jenže Ed Brubaker se na tohle vykašlal a Buckyho vrátil.
Steve Epting, muž, který většinu komiksu "Captain America: Zimní voják" nakreslil
Návrat Buckyho se skutečně zprvu setkal s nenávistí fanoušků, která později přerostla v oslavování Brubakera a jeho pojetí se setkalo s úspěchem také u kritiky. Několik cen Harvey a Eisner za Captaina svědčí o tom, že jeho přístup byl správný. Jeho znovuzrození zašlo tak daleko, že si vysloužil vlastní sérii "Winter Soldier". V čem je síla Brubakerova pojetí? Především je to v tom, že Buckyho ničí, aby ho znovu mohl oživit takového, jakého ho vlastně fanoušci chtějí. Neničí ideály, které tenhle hrdina vzbuzoval, ale pouze ho zasazuje do nového příběhu, kde má své místo. Význam jeho smrti se nezměnil, spíš se dá říct, že ještě nabyl na smysluplnosti. Krása příběhu je navíc v tom, že se nesnaží řešit problémy světa, ale skutečně se zaměřuje na vesmír, který byl v rámci sérií Marvelu vytvořen. Najdete zde odkazy na to, jak se špatně žije v některých čtvrtích, jsou zde odkazy na to, jak společnost zachází s těmi, co chtějí pomoct, jaká je zde nespravedlnost, ale tohle je jeden z komiksů, kde nemáte potřebu hledat sociální podtexty, kritiku, atd. Příběh sám o sobě je tak dobře vystaven, že prostě stačí, když se do něj začtete.
Michael Lark, kreslíř retrospektivních scén
Příběh Zimního vojáka je za námi. Ed Brubaker dokázal zabít důležité postavy (hned v prvním dílu sejmul Red Skulla), ale stejně tak dokázal dát Capovu světu nový rozměr. Staré postavy dostávají nový význam a je možné očekávat, že do příběhu ještě zasáhnout. Především se ale nemění to, kým Captain America ve skutečnosti je. Vykořeněným bojovníkem za svobodu, za nevinné lidi, který nikdy nezabíjí, ale někdy musí přistoupit k opatřením, jež jsou určeny situací. Navíc je díky Brubakerovi Bucky koncipován jako postava, která by si zasloužila skutečně hodně prostoru. Ve srovnání s Capem je to postava velmi kontroverzní a zajímavá.

Komiks "Ultimátní komiksový komplet 51: Captain America - Zimní voják, část 2" můžete zakoupit v prodejnách denního tisku anebo například na Comics Pointu.



4 komentáře:

  1. Super, super super. Krezba mi sedi, je pekna a prijemna.. Pri citani som si pripadal ako keby som pozeral letny filmovy trhak. Pribehu nemam co vytknut . Bournovo ultimátum na komiksovy sposob.

    Ak sa niekomu zdal C. Amerika trochu moc ... no detsky? tak tu zstite ze to je dospely hrdina, kory ma co ponuknut. Nesmie nikomu chybat v kniznici a urcite odporucam nasledne kupit aj dva nadvezujuce Omnbusy od BBarttu (teda Omnibus 2, Omnibus 3) kde pekne bude pribeh pokracovat.

    P.S. UKK ma zmapovany trh ale odkazy na Omnibusy na konci knihy nenapisala :-D, predsa nebude pisat odkazy na konkurenciu... co uz.. len neviem preco tam dali kadeco len tieto pokracovatelske omnibusy nie.

    P.S.S. Na prvu knihu nepisem nic... 1 a druhu cats beriem ako komplet.

    OdpovědětVymazat
  2. Jojo, tady se přesně ukazuje, že UKK je hlavně ochutnávka, ale tak je fajn, že zrovna v tomhle případě tu to pokračování máme.

    OdpovědětVymazat
  3. Anonymní26/2/14 05:22

    Fuuu clovece vzhladom na to ze Ultimate Spider-man v CR vychadza pravidelne ako viacmenej zositovka si si ten fakin spoiler mohol odpustit....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Omlouvám se, pokud jsem ti zkazil zážitek, ale tohle jsem bral jako natolik známou skutečnost, že snad ani nejde o spoileru mluvit...

      Vymazat