2014-11-10

#781: Noe 3: Čtyřicet dní a čtyřicet nocí - 70 %

Noe 3: Čtyřicet dní a čtyřicet nocí (Noé 3: Et les eaux envahirent la Terre)
Vydalo nakladatelství Mladá fronta v pevné vazbě v roce 2014. Původně vyšlo v roce 2011 jako "Noé 3: Et les eaux envahirent la Terre", třetí díl ze čtyř. České vydání má 64 stran a prodává se v plné ceně za 249 Kč.

Scénář: Darren Aronofsky a Ari Handel
Kresba: Niko Henrichon

Už jsme ve druhé polovině komiksu "Noe", který má celkem čtyři díly. Stalo se toho poměrně hodně, což je trochu v kontrastu s tím, kolik se toho stane právě ve třetím dílu. Za sebou máme pochopení toho, že země prostě potřebuje potopu, protože bez ní by nebylo možné pokračovat ve vývoji v tom smyslu, jak to bůh, anebo někdo jiný zamýšlel. Ve druhém dílu jsme pak sledovali, jak Noe staví archu, která má být jediným místem, na kterém ještě někdo přežije. Archa však není místem pro lidi, je to místo hlavně pro zvířata, která mají přežít, jak jistě dobře víte, vždy jeden pár od jednoho druhu. Jenže lidé, co mají zůstat na souši a mají být tedy všichni utopeni, se svým osudem rozhodně nesouhlasí. Konec druhého dílu nás zachytil ve chvíli, kdy se spustil déšť, a hordy lidí se hrnou k arše se zbraní v ruce, aby se dostaly na palubu.

Lidé to však nebudou mít tak jednoduché, protože Noe se svou rodinou a svými zvířaty mají ochranu - padlé anděly, kteří mají podobu temných obrů. Ti se pustí do souboje s lidmi, a co si budeme povídat, akce je to, co zabírá v podstatě polovinu knihy. Díky tomu vám čtení velmi rychle uteče, protože můžete stránky obracet celkem rychle, tedy v případě, že vám jde hlavně o příběh a nikoli o ilustrace, které jsou opět úchvatné, ale k nim později. Ve druhé polovině se pak kniha zabývá tím, jaké jsou první dny na arše a jaké budou osudy postav, mezi kterými to nesmírně vře. Tohle je skutečnost, která byla skvěle zachycena i ve filmu, protože právě krutost, která se v příběhu objevuje, je jeho velmi silnou stránkou.

Pokud budeme mluvit o silné stránce komiksu, je to jednoznačně kresba Nika Henrichona. Kromě toho, že dokáže upoutat obálkou, tak jsou to hlavně vnitřní panely, jež vás dokážou naprosto ohromit. Hned druhá a třetí stránka samotného komiksu tvoří epickou dvojstránku, na které začíná bitva. Je to jeden z těch komiksových panelů, které by klidně mohly viset na stěně. Nebýt obrů, mohl by to být klidně obraz z nějaké velké bitvy. Ale Niko je skvělý i v případě menších panelů a komornějších scén. V takové míře se akčně představuje poprvé, což vůbec nevadí, protože on dokáže akci pojmout skutečně skvěle. Má ji výborně rozfázovanou a vy máte pocit, že sledujete skutečně film a ne jen stránky komiksu. Skoro si myslím, že v tomhle směru je akční sekvence komiksu lepší než ta filmová. Některé kresby/malby jsou pak skutečně krásné a ohromující.

Když se dění zklidní, vůbec to nevadí, protože i v tomhle směru je Henrichon výborný. Volí jiné bary, temnější, protože jsou přece jen všichni zavřeni v arše, ale to jen dopomáhá tomu, aby komiks měl na čtenáře ještě lepší efekt. Ten je částečně dán i příběhem, který se ale moc nikam neposouvá, což je dáno právě rozsahem akční sekvence. Přesto zde ale dochází k odhalování určitých důležitých momentů a jeden životní příběh se zde ukončí. Pak už jen zbývá dokončit to, jaké budou osudy osob, které na arše přežily. Vzhledem k tomu, že předpokládám stejný konec jako v případě filmu, asi to nebude úplně ono, ale třeba v komiksovém provedení a v této kresbě to celkově vyzní o něco lépe.

"Noe 3: Čtyřicet dní a čtyřicet nocí" je knihou, která dobře navazuje na to, co bylo doposud řečeno, ale zase vytváří trochu jiný dojem, protože té akce je zde opravdu hodně. Alespoň má příběh spád a my se ocitáme rovnou v potopě světa. Ta se v téhle knize ještě nepřežene, stejně jako se nepřeženou bouře mezi lidmi. Noe je krutým tyranem, alespoň podle mínění ostatních, na druhou stranu jsou jeho činy pochopitelné, pokud se smíříme s pozicí jeho postavy v mytologii. Nadále však přetrvává dojem, že to náboženství v křesťanském pojetí není až tak důležitá, i když víra zde na nás vykukuje, ale na druhou stranu je tohle pořád podání obecné, které by se dalo vztáhnout i k jiné mytologii. I v tomhle je síla tohoto komiksu.

Komiks "Noe 3: Čtyřicet dní a čtyřicet nocí" můžete zakoupit na stránkách Kniha.cz.

Na Comics blogu najdete recenze na knihy:
"Noe 1: Trest za krutost"
"Noe 2: Vše, co se plazí po zemi"

8 komentářů:

  1. Anonymní28/4/15 00:21

    Ahoj, je možné, že 4tý díl vůbec nevyjde?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nakladatelství práva má, tak asi se jen čeká na to, až se prodá více kusů předchozích tří dílů, pak se na to nejspíš dostane. Takže si jen budeme muset počkat.

      Vymazat
    2. no to by me trochu nas*ali,kdyby posledni dil nevydali... :)

      Vymazat
    3. Anonymní9/7/15 10:36

      Tak dle informací Mladé fronty už poslední díl vydávat nebudou. Důvody neuvedli, ale děkují za pochopení. :-)

      Vymazat
  2. Anonymní14/6/16 23:49

    Jojo bohužel zřejmě přesně tak. Vyjádření z MF: "obávám se, že pro Vás nemám příznivou zprávu. Je mi to líto, ale vydání dalšího dílu " komixu NOE " se v MF neplánuje." .. Maličko hodně tomu nerozumím

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak tohle je opravdu nepříjemná zpráva... nevydat jeden, poslední díl mi přijde smutné...

      Vymazat
  3. Tak já to vidím takhle, nějaký šikovný manažer je právě jsem v kině tak by na tom mohli také vyrejžovat. Dáme víc dílů víc vyrejžujeme. A dopadlo to takhle jak to dopadlo. Kdyby to vydali všechno najednou věřím tomu že vyprodali celý náklad. Bohužel jsme v Čechách tak je tady další rozdělaná a nikdy nedokončená série. Má vůbec smysl tady kupovat komiksy které budou na pokračování?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na Crew je docela spoleh. Pokud už se nevydá celá série, tak se skončí ve chvíli, kdy to tolik nebolí, a to je pouze případ sérií Bleach a Ultimate Spider-Man, alespoň prozatím.

      Vymazat