2013-05-05

#44: Ultimátní komiksový komplet 2: Uncanny X-Men - Dark Phoenix - 75 %


Ultimátní komiksový komplet 2: Uncanny X-Men - Dark Phoenix (The Ultimate Graphic Novels Collection: Uncanny X-Men: Dark Phoenix)
Vydalo Hachette Fascicoli (české stránky italské společnosti nehledejte, zatím nejsou) v pevné vazbě v roce 2013 jako desátou knihu ze série "Ultimátní komiksový komplet", v konečném pořadí knih však "Uncanny X-Men: Dark Phoenix" ponese č. 2. Původně vyšlo jako čísla 129 až 137 v komiksové sérii "Uncanny X-Men" nakladatelství Marvel od ledna do září 1980. Mezinárodní společnost Hachette poprvé komiks vydala ve Velké Británii v květnu 2012. České vydání se prodává v plné ceně za 199 Kč na stáncích. Starší čísla si můžete objednat na emailové adrese marvel@czpress.cz.

Scénář: Chris Claremont
Kresba: John Byrne

UPOZORNĚNÍ NA ZAČÁTEK, ČLÁNEK OBSAHUJE SPOILERY.
"Ultimátní komiksový komplet 2: Uncanny X-Men - Dark Phoenix" přináší jeden ze zásadních příběhů, které jsou součástí komiksového světa u Marvelu. Tento význam tkvi především v tom, že se v této komiksové sérii stalo něco, co není vůbec běžné, a to ani v současné době. Komiks byl napsán již v roce 1980, takže se musíte připravit na několik zásadních problémů: Komiks je strašně ukecaný. To zaprvé. Scénáristé se v té době ještě vykecávali jako na běžícím pásu. Mohli jsme to poznat už na komiksu "Ultimátní komiksový komplet 9: The Amazing Spider-Man - Zrození Venoma". Scénárista se často vrací k dění, které se stalo v předchozím sešitě nebo sešitech, jsou zde odkazy i na starší sešity, jež nejsou součástí sbírky. Místy skutečně máte pocit, že to bylo psáno pro méně inteligentně nadané.
Druhý problém takového komiksu je jeho kresba. Dnes se prostě najdou lidé, kteří už tuhle starší kresbu nemusí. Barvy jsou příliš jednoduché, některé panely neskutečně prázdné, převládají bubliny, které jsou nadmíru vysvětlující, i když z panelu je jasně patrné, co se tam děje. Je to škoda, protože dnes by komiks vypadal o hodně jinak a myslím, že by měl i lepší dopad na čtenáře jako takového. Jenže dobrý příběh se pozná i bez toho, aby byly dokonale využívány nástroje komiksu. Chris Claremont napsal bezpochyby dobrý příběh. O tom, že tenhle scénárista umí psát, jsme se přesvědčili již v knize "Ultimátní komiksový komplet 4: Wolverine". Byl to právě Claremont, kdo z Wolverina udělal tak oblíbenou postavu a nakonec i ten, kdo dal vzniknout druhému týmu X-Menů v takové podobě, kdy se z nich mohly stát skutečně zajímavé postavy, které si lidé oblíbí. On vytvářel příběh, který byl nakonec nazván "Dark Phoenix" a stal se mezníkem X-Men světa, ale i mezníkem mainstreamového komiksu obecně.
X-Meni jsou uznávaný tým, ale pořád to jsou mutanti. I když se v příběhu "Dark Phoenix" nezaměřujeme na to, jaké jsou vztahy lidí a mutantů. Nejedná se o vztahy, které jsou dobré, ale příběh řeší něco jiného. Proti X-Menům stojí nepřítel, který poznal jeho slabiny a hodlá je využít ve svůj prospěch. Tou největší slabinou se má stát Jean Grey, žena, která stále u zrodu X-Menů jako Marvel Girl a později se stala jejich součástí jako Phoenix, když se jí do těla dostala entita s nezměrnou silou. Nikdo si přesně neuvědomuje, co to je za sílu, ale předpokládá se, že je to síla skutečně obrovská. Z Phoenix jde strach a když se v ní probudí její fénixí já, je to skutečně síla. Na nebi vykvete nádherný energetický fénix, který předznamenává apokalypsu. Jak může svět v klidu pokračovat, když po něm bude chodit stvoření, které nemá daleko od boha? Navíc bude chodit v těle, které není na něco podobného připraveno?
Příběh "Dark Phoenix" je vlastně o tom, zda jeden člověk dokáže zvládnout tak obrovskou sílu. Pokud ne, jaké to bude mít následky? Jak jednat s takovým stvořením, které vypadá jako krásná, křehká a milovaná žena, ale ve skutečnosti má ničivý potenciál, který by se výbuchu atomové pumy jenom smál? Dark Phoenix ukáže, jaká je její síla, ale není to ona sama, kdo v ní její sílu probudí. Jean Grey se moc snažila, aby v ní Phoenix zůstala zakódovaná, ale zlo v lidech, kteří jdou po moci, je tak velké, že neměla šanci vyhrát. Místo toho se stala tou nejmocnější bytostí, která prostě nemůže zůstat na světě. Přiznám se, že by se mi líbil jiný závěr, mnohem komornější, kdy to budou její přátelé, kdo ji budou muset zneškodnit, ale Claremont s Byrnem se rozhodli pro epickou bitvu, která má téměř 40 stran. Přesto se jim ale podařilo vytvořit silný závěr. To je právě onen mezník v komiksu. Jen málo postav v komiksu skutečně zemře. No dobře, ona se vrátí i Jean Grey, komiksové vydavatelství se prostě nevzdá svých oblíbených postav, ale to, co se jí stalo, přesto změnilo komiks i X-Meny v něco nového.
John Byrne.JPG
John Byrne
John Byrne a jeho kresba se možná tváří zastarale, ale nemyslím si, že je to problém komiksu. Ten spíš tkví v tom, že je zde velké množství postav, které se zdají zbytečné, stejně jako souboje, které jsou někdy prostě nudné. Je pravda, že pro Byrna je mnohem lepší, když kreslí klidnější panely, kde není akce tak zásadní. V tu chvíli dokáže z panelů vyždímat maximum. Záběr na zrození Dark Phoenix, Wolverine v kanalizaci, stínohra Jasona Wyngarda. Tohle jsou panely, které se vám vryjí do paměti. Ta akce je prostě jenom další akce, kde se navíc objevuje další velké množství postav. Přesto není kresba Johna Byrna taková, aby se za ni měl autor stydět. Dokáže vyjádřit všechny akce dostatečně přesně a přehledně. Náročný moderní komiksový čtenář asi bude trochu zklamaný.
Jedna z původních stran "Uncanny X-Men 137"
"Ultimátní komiksový komplet 2: Uncanny X-Men - Dark Phoenix" není komiks pro každého, kdo má zájem číst komik. Přesto byste se neměli nudit. Ten příběh je natolik zásadní, natolik důležitý a významný pro pochopení celého x-meního světa, že prostě není možné jej jen tak přehlédnout. Pokud vás zajímají komiksy od Marvelu, pokud chcete vědět, kde jsou kořeny jejich dnešních příběhů, nesmíte si nechat "Ultimátní komiksový komplet 2: Uncanny X-Men - Dark Phoenix" ujít. Podle něj pak poznáte, jak moc vás marvelovské komiksy skutečně zajímají.

Komiks "Ultimátní komiksový komplet: Uncanny X-Men - Dark Phoenix" můžete zakoupit v prodejnách denního tisku anebo například na Comics Pointu.


4 komentáře:

  1. Pěkný článek, ale teď bohužel znám konec (ještě jsem to nečetl). Šlo to i bez spoilerů...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za upozornění a je mi líto, že jsem tě připravil o překvapení, ale myslím, že si tenhle komiks užije, i když víš, jak to dopadne. Budu se snažit spoilerovat méně!

      Vymazat
  2. Paradny old school-ovy komiks. Ukecany, vela postav neksutocne nadvazuje na predosle diely, ale pritom vsteko je vysvetlene. U prveho zositu som sa musel na tento styl preladit, jak sa tak stalo tak uplne bomba... parada...

    Bavilo ma a viem ze by ma bavilo keby urobili aj nejake suborne vydanie (ono je v zahranici) kde by bolo 100 zositov :-D

    Klasika, v UKK skvela volba a pre komikosvych fandov nutnost...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si taky myslím, že by se našli lidé, kteří by takové souborné vydání ocenili, ale to se zatím bohužel nestane :-(

      Vymazat