2013-07-29

#219: Ultimátní komiksový komplet 16: Ultimates - Nadčlověk - 90 %

UKK 16: Ultimates - Nadčlověk: Mark Millar (16)
Ultimátní komiksový komplet 16: Ultimates - Nadčlověk (Ultimates: Super-Human)
Vydalo Hachette Fascicoli (české stránky italské společnosti nehledejte, zatím nejsou) v pevné vazbě v roce 2013 jako šestnáctou knihu ze série "Ultimátní komiksový komplet", v konečném pořadí knih "Ultimates: Nadčlověk" ponesou č. 16. Původně vyšlo jako čísla 1 až 6 série "The Ultimates" nakladatelství Marvel v roce 2002. Mezinárodní společnost Hachette poprvé komiks vydala ve Velké Británii v únoru 2012. České vydání se prodává v plné ceně za 199 Kč na stáncích. Starší čísla si můžete objednat na emailové adrese marvel@czpress.cz. Komiks vyšel v českém vydání již v roce 2008 u nakladatelství BB/art a Crew.

Scénář: Mark Millar
Kresba: Bryan Hitch

Teď je trochu horší období a v rámci "Ultimátního komiksového kompletu" vycházejí komiksy, které už u nás dříve vyšly. "Zázraky", naposledy "Ultimates: Nadčlověk" a v nejbližších dvou týdnech na nás čekají komiksy "X-Men: G jako Genocida" a pak "Tajná válka". Na druhou stranu od září 2013 se bude stále více objevovat komiksů, které ještě v ČR nevyšly. A to je dobře. Pojďme se ale podívat na komiks "Ultimates: Nadčlověk", který vyšel v rámci "Ultimátního komiksového kompletu". I když tenhle komiks u nás už vyšel, rozhodně se jedná o něco, co by si člověk neměl nechat ujít.
Mark Millar je tvůrce, který rozhodně nemusí sednout každému. Je dost kontroverzní, nic mu není svaté a brutalita je nedílnou součástí jeho komiksů. Tohle vás trkne v případě jeho "Ultimates" především. Objevují se zde vulgarismy, které většinou v mainstreamu nenajdete. ale je dobře, že se tohle podařilo do komiksu propašovat, protože tohle je jeden z těch případů, kdy jsou sprostá slova použita v tu pravou chvíli, kdy mají přesně ten správný efekt. Ale v tomhle není krása tohoto komiksu. Ta tkví v tom, že zde hrdiny, jež dobře známe, poznáváme v naprosto novém světle. A přesně o tohle v "Ultimates" vlastně šlo. Vyprávět o starých známých superhrdinech novým, moderním způsobem.
Tony Stark je zde floutek, sukničkář a ochlasta. Dobře, to nic nového není. Ale Thor je ekologický aktivista, který bojkotuje vládu G. W. Bushe. Tohle je docela síla, co si budeme povídat. Captain America zase není až takový správňák a klidně kopne to bezbranného, ač má své důvody. Lépe poznáváme manžele Pymovi a zjišťujeme, že "Kramerová vs. Kramer" v superhrdinském podání je celkem síla. A to na to Millarovi stačil jeden jediný sešit, ten poslední. Hodně zde zůstává nedořešeno, ale nedá se nic dělat. "Ultimátní komiksový komplet" je někdy prostě jenom ochutnávka toho, co nám Marvel přináší. Naštěstí Millarovi "Ultimates" u nás vyšli kompletní, takže se můžeme dovědět jejich kompletní příběh. a že stojí za to.
Millar začal od znova a vytvořil vlastní tým Avengers, který byl tedy nazván "Ultimates". Začínáme s Captainem Americou a s tím, jak za druhé světové války skončil v Severním ledovém oceánu. Pak se seznamujeme s dalšími postavami, které tvoří sestavovaný tým. Iron Man, Bruce Banner alias Hulk, ale ten jako vědec, Ant-Man/Giant-Man Hank Pym a Wasp. Thor se uvolí pomoct, pokud Bush splní nějaké jeho podmínky, které má. Není to zrovna tým, který by byl něco platný. Hodně se mluví o tom, jak je tým potřebný, ale vlastně se ukazuje, že možná až tak potřebný není. Millar zdůrazňuje základní otázku - potřebuje svět superhrdiny? Protože podle toho, co vlastně v téhle knize udělal, začnete mí pocit, že je to něco, co svět dvakrát nepotřebuje. A v tom je krása komiksu. Mark Millar Se dlouhodobě zabývá tím, jaké je vlastně místo superhrdinů - jeho "Kick-Ass" není ničím jiným než rozborem superhrdinů ve skutečném světě.
Pro "Ultimates" se Mark Millar spojil s Bryanem Hitchem a společně vytvořili skutečně moderní komiks, kde čtenáře musejí upoutat barvy, které jsou prostě unikátní. Komiks jakoby vás chtěl pohltit a daří se mu to. Na tomhle komiksu není ani trochu vidět, že už je deset let starý. Klidně by mohl být vydán letos. Bryan Hitch Má jeden velký dar. Dokáže příběh dávkovat správným způsobem. Umí ho rozkreslit do malých panelů, ale pak naprosto překvapí panelem jednostránkovým nebo dvoustránkovým. Jeho akce jsou pak dynamické, ale stejně tak i epické, jenže dojem umí udělat i celkem statickým panelem. Opět skvělá spolupráce mezi kreslířem a scénáristou.
Bryan Hitch
Mark Millar začal trend předělávání klasických řad do řad "Ultimate", což vedlo až k novým sériím, které si více méně řídí Brian Michael Bendis. Mark Millar ukázal, že i mainstreamový superhrdinský komiks může být pořádně drsný, a to i ve chvíli, kdy zůstane vtipný. Hláškuje se zde naprosto skvěle a několikrát se člověk prostě musí zasmát nahlas. Mark Millar je popkulturní král, a to v tom nejlepším smyslu slova. Jsou zde narážky na moderní kulturu, na komiksy jako takové, ale v konečném důsledku je Millar originální a dokáže překvapit, protože klasická schémata přetavuje do nových příběhů, takových, na které komiksoví fanoušci v rámci daného universa nebyli zvyklí. A tohle je pro mnohdy celkem vyčpělý mainstreamový komiks neskutečně důležité. Navíc je Mark Millar jedním z těch autorů, kteří pochopili, jaký potenciál je v postavě Hulka, a to jak potenciál psychologický, tak i komický a samozřejmě destruktivní.

Komiks "Ultimátní komiksový komplet 16: Ultimates - Nadčlověk" můžete zakoupit v prodejnách denního tisku anebo například na Comics Pointu.

Na blogu najdete také recenzi na knihy:
"Ultimátní komiksový komplet 2: Uncanny X-Men - Dark Phoenix"
"Ultimátní komiksový komplet 4: Wolverine"
"Ultimátní komiksový komplet 8: The amazing Spider-Man: Kravenův poslední lov"
"Ultimátní komiksový komplet 9: The Amazing Spider-Man - Zrození Venoma"
"Ultimátní komiksový komplet 11: The Incredible Hulk - Tiché výkřiky"
"Ultimátní komiksový komplet 12: Zázraky"
"Ultimátní komiksový komplet 14: Captain America - Nový úděl"
"Ultimátní komiksový komplet 21: Amazing Spider-Man - Návrat"
"Ultimátní komiksový komplet 28: Avengers - Na ostří nože"
"Ultimátní komiksový komplet 34: Avengers - Rozpad"
"Ultimátní komiksový komplet 36: Astonishing X-Men - Nadaní"
"Ultimátní komiksový komplet 43: Iron Man: Extremis"
"Ultimátní komiksový komplet 44: Captain America - Zimní voják, část 1"
"Ultimátní komiksový komplet 51: Captain America - Zimní voják, část 2"
"Ultimátní komiksový komplet 52: Thor - Znovuzrození"

6 komentářů:

  1. A že se Hulk v Nadčlověkovi rozjel! Kdyby vykřikoval něco jako "Udělám si z tvojí hlavy nočník a vykakám se do něj!", tak by to určitě nemělo šťávu.

    OdpovědětVymazat
  2. No právě, a to je na tom ,krásné :-) ještě kdyby Cap pořádně klel a bude to dokonalé

    OdpovědětVymazat
  3. Anonymní1/8/13 13:41

    Proč doporučuješ objednat marvel@czpress.cz? Comicspoint je kamenný obchod s internetovým obchodem (pošta i možnost osobního odběru). Seqoy úplně to stejné. Kupkomiks.cz - osobní odběr, nebo poštovní zásilka a spousta dalších firem stejné....
    Tvou uvedené doporučení je jednoznačně nejdražší varianta i když je to přímo od vydavatele (snad se nepletu).
    Jinak recenze výborná (nejlepší první část), ale jelikož již knihu mám od rok 2008 (BBART), tak bych uvítal srovnání zpracování, překladu atd...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš pravdu, doporučení jsem myslel hlavně z hlediska dostupnosti, že na tom mailu je možné sehnat všechna čísla. O výhodnosti to pravda moc není...
      Díky za námět pro další recenze, srovnání bych určitě ještě rád doplnil.

      Vymazat
    2. Nevšiml jsem si, že by tam bylo nějaké doporučení, pouze přetisk informace ze samotného komiksu.

      Vymazat
  4. Ultimates som si kedysis chcel kupit, som ale rad ze sa mi dostali do ruk az s UKK. Perfektny pribeh, krezba nema chybu. Tento styl mam rad... Co vytknut? Asi nic... len to nech uz vyjde dalsi Ultmates... Parada!

    OdpovědětVymazat