2013-04-27

#25: Ultimátní komiksový komplet 11: The Incredible Hulk - Tiché výkřiky - 75 %


Ultimátní komiksový komplet: The Incredible Hulk - Tiché výkřiky (The Ultimate Graphic Novels Collection: The Incredible Hulk: Silent Screams)
Vydalo Hachette Fascicoli (české stránky italské společnosti nehledejte, zatím nejsou) v pevné vazbě v roce 2013 jako osmou knihu ze série "Ultimátní komiksový komplet", v konečném pořadí knih však "The Incredible Hulk" ponese č. 11. Původně vyšlo jako čísla 370 až 377 v komiksové sérii "The Incredible Hulk" nakladatelství Marvel od června 1990 do ledna 1991. Mezinárodní společnost Hachette poprvé komiks vydala ve Velké Británii v dubnu 2012. České vydání se prodává v plné ceně za 199 Kč na stáncích. Starší čísla si můžete objednat na emailové adrese marvel@czpress.cz.

Scénář: Peter David
Kresba: Dale Keown

Hulk není zrovna postava, která by měla na růžích ustláno. Jak podle toho, co je vlastně zač, tak i podle toho, že to není zrovna hrdina, který by se k nám dostával ve velkém. Nejvíce jsme si ho mohli všimnout v sérii "Ultimates", která u nás vyšla, případně v komiksu "Wolverine a Hulk". Samostatný komiks u nás ještě neměl a já jsem rád, že se v případě Hulka dostalo právě na příběh "Tiché výkřiky". Je to příběh vytržený z kontextu, ale již z podstaty toho, co nám "Ultimátní komiksový komplet" nabízí, je pochopitelné, že takových bude více. Není to příběh ukončený, naopak, je velmi otevřený, ale něco se zde děje a příběh rozhodně není známý. Seznamujeme se s Hulkem, jak ho ještě neznáme, a dozvíme se mnohem více z jeho skutečné povahy.
Peter David je jméno, které je spojené s Hulkem po dlouhá léta. Pracoval na něm od roku 1988 do roku 1999, což je jedna z nejdelších sérií současného komiksu. Když se podíváte na komiksy z posledních let, jména scénáristů se střídají mnohem častěji, sem tam i platí co číslo, to někdo jiný. Vydržet u jednoho komiksu takovou dobu, to je umění, především z toho pohledu, aby měla série stále ještě náboj a zajímala čtenáře. Velmi zajímavé na sérii je také skutečnost, že Peter David nebyl odejit po dvanácti letech, ale sám se rozhodl, že skončí a bude se věnovat jiným projektům, například i u konkurenčních DC Comics. Cítil, že už potřebuje něco nového, aby jeho kariéra nezemřela s Hulkem.
Za sebou však zanechal skvělý odkaz. Jedním z nich je i příběh "Tiché výkřiky", v nichž se mu podařilo něco, co není pro komiks, respektive v té době nebylo pro komiks o superhrdinech tak obvyklé. Už Stan Lee dokázal, že superhrdinové mohou mít hloubku, zázemí, minulost, problémy psychického i fyzického charakteru, ale Hulk byl z počátku považován prostě za zrůdu, která má jekyllovský potenciál, jenž však nikdy nebyl využit. Přitom to nechtělo mnoho. Stačilo se na Hulka podívat právě pohledem Roberta Louise Stevensona a přidat k tomu základní znalosti z psychologie. Udělat pak z Bruce Bannera člověka s mnohočetnou poruchou osobnosti není to tak komplikovaný nápad, ale přijít s ním a zavést ho do příběhu, to prostě musí někdo vymyslet. Peteru Davidovi se to povedlo a musím říct, že to pro Hulka znamenalo hodně. Dostal skutečnou hloubku, něco, od čeho bylo možné se odrazit v dalších příbězích.
Původní obálka "The Incredible Hulk" č. 370
Peter David by však nevydržel u série tak dlouho, kdyby měl jen dobrý nápad. Komiks je plný naprosto skvělých hlášek, za které by se ani Spider-Man nemusel stydět. Nestává se tak často, aby mě mainstreamový komiks rozesmál, ale Hulkovi se to povedlo hned několikrát. Na papíře zde totiž bojují hned tři verze Bruce Bannera. Sám Banner, stále neurotický, vznětlivý a neduživý, ale také neandrtálský zelený Hulk, na kterého jsme zvyklí a který má dobré hlášky, ale pak je tu ještě Hulk šedý, který si v Las Vegas nechal říkat Joe Fixit. Je to inteligentní verze zeleného Hulka a tenhle borec má skutečně výtečné hlášky. Jsem rád, že se k nám zrovna tenhle komiks dostal, protože je to ukázka toho, jak má vypadat zábavný mainstreamový komiks, který má příběh, zajímavé postavy a výborné hlášky. Dnes se něco podobného daří jen těžko. Peter David pochopil, že komiks může být zábavný i sdělující zároveň.

Dva muži, co to mají na svědomí. Vlevo Peter David a vpravo Dale Keown

Ke spolupráci na "Tichých výkřicích" dostal (si vybral) jako spolupracovníka kreslíře Dala Keowna, kanadského rockového kytaristu, který se nakonec rozhodl, že živit se kresbou mu půjde přece jen o dost lépe než nepříliš nadějné vyhlídky v hudbě. Vytvořil Hulka, který zde našel svou podobu, jež se nakonec promítla i do nepříliš slavného a dobrého filmu "Hulk". Je však pravdou, že mě osobně velmi oslovila i kresba Marca Silvestriho v poslední verzi "Incredible Hulk". Zelený obr podle Silvestriho vypadal skutečně skvěle. Nic to nemění na tom, že i když je Keownova kresba starší, pořád je dost dobrá na to, aby oslovila čtenáře i dnes. V době, kdy byly původně "Tiché výkřiky" vydány (1990-1991) existovala mnohem horší kresba. Keown je ukázkou toho, jak dobře se mainstreamový kreslíři vyvíjeli.
Huilk Marka Sivestriho (© 2013 Marvel.com)
Hachette přišlo s dalším zajímavým komiksem, který v sérii "Ultimátní komiksový komplet" rozhodně stojí za koupi. Ať už je to pro skvělý humor Petera Davida, který ale nezapomíná na příběh, anebo díky kresbě Dala Keowna, jenž dal Hulkovi podobu, z které se vychází nadále. Když to srovnáte s původní kresbou Jacka Kirbyho (viz níže), přece jen je zde docela podstatný rozdíl. A to byl Jack Kirby velký umělec. Moderní Hulk je ale přece jen více obr, titán, než trochu upravená a svalnatější verze Frankensteinova monstra, což byl mimochodem i jeden z inspiračních zdrojů Stana Leeho při vytváření Hulka. O tom, jak Hulk vznikal, kdo jsou autoři a co příběhu předcházelo, i co následovalo, se dočtete v samotné knize "Ultimátní komiksový komplet: The Incredible Hulk - Tiché výkřiky", kde se opět pamatovalo na to, že ke komiksu přicházejí lidé, kteří toho o něm mnoho vědět nemusí. Za Hulka rozhodně díky!
Původní Hulk v šedé barvě podle Jacka Kirbyho


Komiks "Ultimátní komiksový komplet: The Incredible Hulk - Tiché výkřiky" můžete zakoupit v prodejnách denního tisku anebo například na Comics Pointu.


Žádné komentáře:

Okomentovat