2014-07-09

#686: Ultimátní komiksový komplet 6: Tajné války superhrdinů Marvelu část 2 - 35 %

Ultimátní komiksový komplet 6: Tajné války superhrdinů Marvelu část 2 (Marvel Super Heroes: Secret Wars (Part 2))
Vydalo Hachette Fascicoli (české stránky italské společnosti nehledejte, zatím nejsou) v pevné vazbě v roce 2014 jako čtyřicátou knihu ze série "Ultimátní komiksový komplet", v konečném pořadí knih "Tajné války superhrdinů Marvelu část 2" ponese č. 6. Původně vyšlo jako čísla 7 až 12 minisérie "Marvel Super Heroes: Secret Wars" nakladatelství Marvel. Mezinárodní společnost Hachette poprvé komiks vydala ve Velké Británii v červnu 2013. České vydání se prodává v plné ceně za 219 Kč na stáncích. Starší čísla si můžete objednat na emailové adrese marvel@czpress.cz.

Scénář: Jim Shooter
Kresba: Mick Zeck a Bob Layton

"Tajné války superhrdinů Marvelu" jsou za námi, v českém vydání už podruhé. Nejprve knihu v souborném vydání a ještě s několika kapitolami navíc vydala společnými silami nakladatelství BB/art a Crew jako jeden z omnibusů, ale v roce 2013 vyšla kniha znovu, tedy první díl tohoto příběhu, který je rozdělen do dvanácti sešitů. V knize "Ultimátní komiksový komplet 5: Tajné války superhrdinů Marvelu část 1" vyšlo prvních šest sešitů, v knize, kterou recenzuji dnes, pak zbylých šest, kterými se uzavřelo hlavní dění tohoto gigantického crossoveru s hrdiny Marvelu. Nutno přiznat, že je dobře, že nebyl komiks delší, protože ono i těch dvanáct sešitů je moc, neboť ten příběh je jednoduše špatný.

Celý nápad na tak velký crossover vznikl u Mattela, který chtěl novou řadu hraček s postavami právě od Marvelu. Podmínkou bylo podpořit prodeje nějakou řadou, respektive právě příběhem, na jehož základě by se hračky lépe prodávaly. Dokonce i název byl marketingovým výdobytkem, protože Mattel průzkumem zjistil, jaká slova jsou pro čtenáře nejzajímavější a která by mohla přivést větší počet kupujících. "Tajné války" vyhrály, Marvel si k nim ještě přidal ty svoje superhrdiny. Figurky od Mattela se staly propadákem, ale komiksová mínisérie "Tajné války superhrdinů Marvelu" slavila obrovský úspěch. Důvod není v tom, že by byl příběh až tak dobrý, ale prostě jen v tom, že se sešlo tolik superhrdinů na jednom místě. Nikdo dřív s tímhle nepřišel a každoroční obrovské eventy se staly v podstatě tradicí a Marvel s DC se předhání v tom, který event bude lepší, anebo alespoň větší.
Takhle vypadaly figurky vytvořené na základě příběhu (hlavně ty štíty jsou hodně inspirované komiksem...)

Hodně se mluví o tom, že "Tajné války superhrdinů Marvelu" měly obrovský dopad, anebo alespoň byly zamýšleny tak aby ovlivnily velké množství sérií, ale co si budeme povídat, skutečný důvod, proč "Tajné války" adorovat, je v tom, že právě zde Spider-Man získává svůj černý oblek, o kterém se později doví, že je organického původu a má parazitické sklony. Je zde pak jen několik nových vztahů a nepřátelství a nějaký ten nový záporák. A to je všechno. Ani nemluvím o tom, že samotný způsob, jakým Spidey černý oblek získal, je skutečně prapodivný a takový dětinský. Tohle by vymyslel kdekdo. Ale budiž, další autoři jeho existenci a jeho důsledky rozvrhli mnohem lépe, jak jsme se sami mohli přesvědčit v knize "Ultimátní komiksový komplet 9: The Amazing Spider-Man - Zrození Venoma". Tady byl využit potenciál naplno.

Ano, některé komiksy stárnou, to je jasné. Jiným se to vyhne, ale zrovna v klasickém mainstreamu je to docela těžké. Mohlo by se říct, že ve své době to byl skvělý příběh, ale nebyl. Je to jen prostě slátanina, kde se přeskakuje od jednoho superhrdiny ke druhému, od jedné skupiny ke druhé, řeší se tu různé žabomyší války, postavy umírají, aby o deset stránek dál mohly oživnout (případně o tři sešity dál, aby to bylo napínavější), a hlavní záporák je snad nepřemožitelný, aby mohl být "přemožen" vykonstruovaným způsobem, který se snaží tvářit jako vědecky sofistikovaný. Je to ale opravdu jen takové rádoby sci-fi, které má neskutečně přerušované tempo, kdy jsou zde romance, akce, drama, komedie, všechno seskupené na malém místě a nefunkční. Tenhle příběh prostě nemohl fungovat ani před těmi třiceti lety.
Jim Shooter - autor scénáře

A přesto fungoval. Ne svou kvalitou, ale jako chytrý marketingový tah, který přišel v pravou chvíli. Byla to vlastně hračkářská společnost, která přinesla do světa komiksu velké crossovery, které jsou dneska tradicí, ničím výjimečným. Já je osobně nemám moc rád, protože mi přijde, že je to každý rok to samé - velká akce, pro velké změny, přičemž ty důsledky jsou dílčí. Svět zůstává stejný, mění se v něm jen detaily. Ale i tohle je podoba mainstreamu. Patří to k němu a já si na to můžu nadávat, jak chci. Fanoušci budou crossovery milovat. A proč ne? Většinou na nich dělají kvalitní autoři, jak scénáristé, tak i kreslíři. V tomhle směru nejsou "Tajné války" výjimkou, jen prostě sázely na to, že samotný crossoveru bude to, co čtenáře přitáhne... a bude jim to stačit.

Na blogu najdete také recenzi na knihy:
"Ultimátní komiksový komplet 1: Iron Man - Démon v lahvi"
"Ultimátní komiksový komplet 2: Uncanny X-Men - Dark Phoenix"
"Ultimátní komiksový komplet 3: Thor - Poslední Viking"
"Ultimátní komiksový komplet 4: Wolverine"
"Ultimátní komiksový komplet 5: Tajné války superhrdinů Marvelu část 1"
"Ultimátní komiksový komplet 7: Daredevil - Zmrtvýchvstání"
"Ultimátní komiksový komplet 8: The Amazing Spider-Man: Kravenův poslední lov"
"Ultimátní komiksový komplet 9: The Amazing Spider-Man - Zrození Venoma"
"Ultimátní komiksový komplet 11: The Incredible Hulk - Tiché výkřiky"
"Ultimátní komiksový komplet 12: Zázraky"
"Ultimátní komiksový komplet 13: The Mighty Thor - Hledání bohů"
"Ultimátní komiksový komplet 14: Captain America - Nový úděl"
"Ultimátní komiksový komplet 15: Punisher - Vítej zpátky, Franku část 1"
"Ultimátní komiksový komplet 16: Ultimates - Nadčlověk"
"Ultimátní komiksový komplet 18: New X-Men - G jako Genocida"
"Ultimátní komiksový komplet 19: New X-Men - Impérium"
"Ultimátní komiksový komplet 21: Amazing Spider-Man - Návrat"
"Ultimátní komiksový komplet 22: Spider-Man - Smutek"
"Ultimátní komiksový komplet 23: Wolverine - Zrození"
"Ultimátní komiksový komplet 25: Fantastic Four - Nemyslitelné"
"Ultimátní komiksový komplet 28: Avengers - Na ostří nože"
"Ultimátní komiksový komplet 29: Tajná válka"
"Ultimátní komiksový komplet 30: She-Hulk - Svobodná, úspěšná, zelená"
"Ultimátní komiksový komplet 31: New Avengers - Útěk"
"Ultimátní komiksový komplet 32: Klan M"
"Ultimátní komiksový komplet 33: Ultimate Spider-Man - Moc a odpovědnost"
"Ultimátní komiksový komplet 34: Avengers - Rozpad"
"Ultimátní komiksový komplet 36: Astonishing X-Men - Nadaní"
"Ultimátní komiksový komplet 40: Astonishing X-Men - Boj"
"Ultimátní komiksový komplet 41: Zombie z Marvelu"
"Ultimátní komiksový komplet 42: Občanská válka"
"Ultimátní komiksový komplet 43: Iron Man: Extremis"
"Ultimátní komiksový komplet 44: Captain America - Zimní voják, část 1"
"Ultimátní komiksový komplet 48: Captain America - Vyvolení"
"Ultimátní komiksový komplet 49: The Incresible Hulk - Hulkova planeta část 1"
"Ultimátní komiksový komplet 50: The Incredible Hulk - Hulkova planeta část 2"
"Ultimátní komiksový komplet 51: Captain America - Zimní voják, část 2"
"Ultimátní komiksový komplet 52: Thor - Znovuzrození"
"Ultimátní komiksový komplet 58: The Invincible Iron Man - Pět nočních můr"

Žádné komentáře:

Okomentovat