2013-07-16

#197: Ultimátní komiksový komplet 12: Zázraky - 100 %

Ultimátní komiksový komplet 12: Zázraky (Marvels)
Vydalo Hachette Fascicoli (české stránky italské společnosti nehledejte, zatím nejsou) v pevné vazbě v roce 2013 jako patnáctou knihu ze série "Ultimátní komiksový komplet", v konečném pořadí knih však "Zázraky" ponesou č. 12. Původně vyšlo jako čísla 0 až 4 minisérie "Marvels" nakladatelství Marvel v roce 1994. Mezinárodní společnost Hachette poprvé komiks vydala ve Velké Británii v červenci 2012. České vydání se prodává v plné ceně za 199 Kč na stáncích. Starší čísla si můžete objednat na emailové adrese marvel@czpress.cz. Komiks vyšel v českém vydání již v roce 2002 u nakladatelství Calibre Publishing. Toto vydání je dlouhodobě vyprodáno.

Scénář: Kurt Busiek
Kresba: Alex Ross

"Zázraky" jsou vlastně takovým malým zázrakem. Ono to asi zní celkem ohraně, ale ke komiksu jsem přistupoval s naprosto čistou hlavou. Věděl jsem o tom, jak je komiks uznáván, věděl jsem, jak moc je veleben, ale nehodlal jsem k němu být naprosto jednostranný hned od začátku. Oba tvůrci mě museli přesvědčit o tom, že skutečně vytvořili něco, co je po stránce scenáristické i po stránce kresební skvostem. To se nakonec i potvrdilo. Hlasy Stana Leeho nebo Johna Romity o tom, jak moc výjimečný je tento komiks, by mě nepřesvědčily. Jako dlouholetí zaměstnanci a vlastně v prvním případě i zakladatelé Marvelu, jsou zaujatí, ale tenhle příběh mluví sám za sebe.
Premisa celého díla není zase tak geniální, ale geniální je to, jak je provedena, a to jak ze strany spisovatele, tak i kreslíře, nebo spíše malíře. Šlo o to vzít historii Marvelu a trochu jinak ji převyprávět. To trochu jinak znamená, že byla převyprávěna nikoli z pohledu hrdinů, ale z pohledu obyčejných lidí. Hlavní postavou je zde Phil Sheldon, fotograf, který na volné noze dělá pro různé deníky v New Yorku. A je to on, kdo dal název knize, neboť superhrdiny vnímá právě jako zázraky. Od prvotního nepochopení a nedůvěry, snad i strachu. se jeho názor na ně mění v obdivný a nakonec je chce i bránit, dokud mu síly stačí. Jeho očima sledujeme historii prvních superhrdinů.
Promenádují se mezi námi tři velcí hrdinové z první éry Marvelu, respektive z éry předmarvelovské. Pod hlavičkou Timely Comics vznikly postavy Human Torche, Namora a Captaina Americy. Captain byl pro Marvel přejat v podstatě bez výraznějších změn, ale Stan Lee a Jack Kirby postavu Human Torche přetvořili natolik, že Johnny Storm je jinou postavou než původní Human Torch, který se objevil v roce 1939. Tuto první verzi vytvořil Carl Burgos. Namora neboli Sub-Marinera vytvořil v roce 1939 Bill Everett, který se podílel později na vytvoření postavy Daredevila. No a Captain America se samozřejmě dílem Joa Simona a Jacka Kirbyho. Tohle jsou hlavní postavy, které nám představuje první část knihy "Zázraky" ta je rozdělena do celkem čtyř částí plus krátkého úvodu, který vyšel jako díl nultý. Ty následující čtyři jsou ale zásadní.
Svatba v originále
Před očima Phila Sheldona se postupně promenádují všichni velcí superhrdinové marvelovského universa, ale i všichni padouši. Asi ne úplně všichni, ale rozhodně ti hlavní ano. Vzhledem k tomu, že měl komiks původně vznikat jako sbírka deseti superhrdinů Marvelu, těch nejdůležitějších, v krátkých, nových příbězích, tohle byl rozhodně rozdíl. Je dobře, že to nakonec dopadlo, jak to dopadlo. "Zázraky" jsou komiksem, který nádherně přiblíží svět Marvelu člověku, který o superhrdinech skoro nic neví, čtenáři, který má již načteno, zase připomene události, které se nezapomínají. A to nejkrásnější na tom je, že jsou všechny provázané v jednom světě a výborně k sobě pasují.
Kurt Busiek byl v případě "zázraků" neskutečný dříč. Vysledovával všechny souvislosti, četl všechny komiksy, aby vytvořil něco, co je skutečně soudržné a funkční. Události jako příchod superhrdinů, příchod mutantů a strach z nich, velké eventy jako Kree-Skrullské války, souboje se Sentinely, ale i menší příběhy jako smrt Gwen Stacy nebo svatba Sue Storm a Reeda Richardse jsou zde propojeny do jednotlivého celku. Logicky a přesně, s tím, že ty události skutečně najdete v komiksových sériích, které v minulosti u Marvelu došly. Co je ale důležitější, to je zachycení toho, jak se na superhrdiny dívají lidé. Phil Sheldon, jako průvodce, pochybuje, není zastáncem superhrdinů od začátku. Jeho názory se vyvíjí. Když dojde na příchod mutantů, je to on sám, kdo hodí kamenem. I v tomto případě ale názor mění. Ta postava byla neskutečně tvárná a lidská. Vrchol komiksu, díky čemuž je i všechno ostatní scenáristicky naprosto přesné, zajímavé a jedinečné.
Jedinečnost je samozřejmě dána i kresbou Alexe Rosse. Tohle je tvůrce, který je většinou milován, mimo jiné i proto, že zase tolik komiksů nenakreslil. S jeho stylem je to složité. V posledních letech se věnuje spíše obálkám. Každá jeho malba však stojí za to. Jsem si jistý, že ta kresba nebude sedět každému a čtenář na to má samozřejmě právo, přesto bude většina těch, kdo budou jen zírat. Ta realističnost, plastičnost, ale místy i určitá strnulost, jsou vskutku něco unikátního. Není se moc čemu divit, že Alex na každé části této úžasné knihy pracoval asi čtyři měsíce. Ale vyplatilo se. Některé panely, které zde uvidíte, vám doslova vyrazí dech a vy budete doufat, že je seženete jako plakáty. Alex Ross díky své kresbě dodal komiksu takový zvláštní look, trochu oldschoolový. Nemyslím co do stylu, ale spíš co se atmosféry týče. Díky tomu jsem měl již od začátku pocit, že čtu něco velkého a zároveň nostalgického. Krásně nostalgického.
Z prvního vydání
I  když se vám třeba nebude zamlouvat kresba, anebo vám bude vadit scénář, přesto si myslím, že si v komiksu najdete něco, co vás uchvátí. Je to poměrně jednoduché. Tohle není komiks, který by ve vás nic nezanechal. To je jeho síla. V roce 1994 se jednalo o zjevení, ale krásné na tom je to, že se jedná o zjevení i dnes. Je málo takto kvalitních komiksů vzniká v současné době. Je to příběh, který je epický, ale zároveň lidský, je to v podstatě historická publikace, která vás bude bavit. Ale hlavně je to umělecké dílo, které vám říká, že komiks nejsou jen pěkné obrázky. Podobný pocit jako při čtení "Zázraků" jsem měl jen jednou. A to ve chvíli, kdy jsem četl "Watchmeny". Busiek a Ross vytvořili tým, který dokázal něco neskutečné. Mark Waid se s Alexem Rossem pokusil o něco podobného u DC - vytvořili "Království tvé", ale ukázalo se, že Alex Ross rozhodně nebyl kamenem úspěchu. V případě "Zázraků" se sešel skvělý scénář s úžasnou kresbou. "Království tvé" padá se scénářem.
Obálka prvního českého vydání
"Zázraky" v České republice již vyšly, a to v roce 2002 u Calibre Publishing (dnes Comics Centrum). S tímto vydáním bohužel nemohu srovnávat, neboť se mi nikdy nedostalo do ruky. Poprvé jsem se se "Zázraky seznámil v rámci "Ultimátního komiksového kompletu" a myslím, že jsem o nic zásadního nepřišel. Ano, vydání u Calibre bylo jistě luxusnější, což naznačuje i cena, ale v případě "Ultimátního komiksového kompletu" se jedná také o vydání dobré. Papír není špatný, vazba pevná a drží. Nějaké poničení na deskách, to je bohužel obecně problém přepravy těchto knih. Moje kniha je ale celkem v pořádku. Chyby v tisku nejsou, alespoň ne takové, jako třeba v "Iron Man: Extremis". Překlad je použit původní, který vyšel v roce 2002, ale s tím, že byl upravován. Zní tak většinou celkem svěže. Za 199 Kč se jedná o poklad ve vaší knihovně (za předpokladu, že "Zázraky" ještě nemáte).

Komiks "Ultimátní komiksový komplet 12: Zázraky" můžete zakoupit v prodejnách denního tisku anebo například na Comics Pointu. Doporučuji spíše objednat přes mail marvel@czpress.cz.

Na blogu najdete také recenzi na knihy:
"Ultimátní komiksový komplet 2: Uncanny X-Men - Dark Phoenix"
"Ultimátní komiksový komplet 4: Wolverine"
"Ultimátní komiksový komplet 8: The amazing Spider-Man: Kravenův poslední lov"
"Ultimátní komiksový komplet 9: The Amazing Spider-Man - Zrození Venoma"
"Ultimátní komiksový komplet 11: The Incredible Hulk - Tiché výkřiky"
"Ultimátní komiksový komplet 14: Captain America - Nový úděl"
"Ultimátní komiksový komplet 21: Amazing Spider-Man - Návrat"
"Ultimátní komiksový komplet 28: Avengers - Na ostří nože"
"Ultimátní komiksový komplet 34: Avengers - Rozpad"
"Ultimátní komiksový komplet 36: Astonishing X-Men - Nadaní"
"Ultimátní komiksový komplet 43: Iron Man: Extremis"
"Ultimátní komiksový komplet 44: Captain America - Zimní voják, část 1"
"Ultimátní komiksový komplet 51: Captain America - Zimní voják, část 2"
"Ultimátní komiksový komplet 52: Thor - Znovuzrození"

6 komentářů:

  1. Suhlasim s recenzentom. Krezba je uchvatna a mne sa paci. Mozno niekomu nesedi. Podobna je u Daredevil: Muž beze strachu 1. A pre mna so spominanym Daredevilom jednym z najlepsich Marvelovskych komiskov (je pravda ze som ich ale este tolko nenacital). Mozno je to tym, ze mi tento styl sedi, ale proste pribeh a krezba je uzasna...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Výborně shrnuto, díky :-) Ta kresba tady je prostě neskutečná, ale je spojena i se skvělým příběhem

      Vymazat
  2. Anonymní1/4/16 14:09

    Kde se tento příběh odehrává v této době nebo ve starší

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Komiks sám o sobě není novinka a i postavami a prostředím tíhne spíš ke starší době, pokud se to tak dá říct

      Vymazat
  3. Anonymní10/4/16 21:01

    Jaký z UKK je podobný kresbou Zázrakům a tím že má více stránek než ostatní Ukk

    OdpovědětVymazat