2014-11-12

#783: Transmetropolitan 10: Naposled - 90 %

Transmetropolitan 10: Naposled (Transmetropolitan: One More Time)
Vydalo nakladatelství BB/art v brožované vazbě v roce 2014. Původně vyšlo jako čísla 55 až 60 série "Transmetropolitan" a jako "Transmetropolitan: I Hate It Here" a "Transmetropolitan: Filth of the City" v nakladatelství Vertigo (dospělejší odnož DC Comics). Souborně v originále komiks vyšel jako "Transmetropolitan: One More Time" v roce 2011 u DC Comics. České vydání má 256 stran a prodává se v plné ceně za 499 Kč.

Scénář: Warren Ellis
Kresba: Darick Robertson a různí

BB/art vydal poslední díl série "Transmetropolitan", a aby to bylo skutečně pořádné čtení, jedná se o nejtlustší knihu v celé sérii. To není ani tak dáno samotným hlavním příběhem, který zabírá jen něco málo přes polovinu stran, ale je to dáno hlavně bonusovým materiálem, respektive dvěma speciálními vydáními. Ta vyšla jako "Transmetropolitan: I Hate It Here" a "Transmetropolitan: Filth of the City" - česky "Transmetropolitan: Nenávidím to tu" a "Transmetropolitan: Města hnus". To nejsou komiksy, ale jedná se o dvě speciálky složené z ilustrací různých autorů, do kterých jsou vloženy Spiderovy/Ellisovy novinové články, takže dostanete skutečně to, co Spider publikoval pro Slovo. Anebo alespoň to, co mu Warren napsal.

O co ale každému čtenáři šlo anebo půjde, když si kupoval, kupuje anebo bude kupovat tuhle poslední knihu? Tak především o to, aby se dočetl, jak ten hlavní příběh skončí. Základní předpoklady jsou dány. Amerika podivné budoucnosti, možná ani ne tak vzdálené, si zvolila za prezidenta pořádnou zrůdu a je nejspíš jen na Spiderovi, jak se s tím popasuje. Spider už ale svoje udělal, protože to zásadní odhalení přišlo v předchozím dílu, teď je jen potřeba přežít a snažit se prezidenta dokonale potopit a nenechat se stáhnout s sebou. Jenže Spider má ještě jiné problémy, a to problémy zdravotní.

Velmi časté užívání drog a jiných přípravků v množství více než malém a další kombinace těchto povzbuzovačů - a nejspíš nejenom to - vedly k tomu, že Spider s velkou pravděpodobností umírá. Jsme tedy postaveni před zásadní otázku. Přežije Spider Jerusalem do té doby, aby se dočkal alespoň svržení nenáviděného prezidenta, který si neméně přeje, aby tenhle šílený novinář, který se za každou cenu žene za pravdou, visel někde stažený z kůže? Tohle je souboj dvou osobností a musí dojít ke konfrontaci. Bez toho by to prostě nešlo. A samozřejmě k ní dojde. Jestli je skvělá, nebo ne, to nechám na vašem zhodnocení, já jen zhodnotím to, že před sebou máte finále, které si tahle série zaslouží. Máte pocit, že vše bylo řečeno a už není potřeba nějaké další navazující série ani ničeho jiného. Sloupky ilustrované od desítek různých autorů jsou pak už jen bonusem, který nijak nenarušuje finále příběhu a jeho vyznění.

Warrenu Ellisovi se podařilo to, co se třeba Garthu Ennisovi nepovedlo. Warren uzavřel svou geniální sérii se ctí a navíc ještě dokázal neskutečně pobavit, protože i v těch posledních sešitech je nesmírně zábavných a sžíravých. I když je Spider před smrtí, tak se sice sem tam propadá do stavů, kdy je rád, že stojí, ale jinak je pořád stejně cynický a jinak je to pořád stejně velký šmejd, kterého musíte milovat. Jeho neochvějná touha zničit prezidenta, který si to očividně zaslouží, je prostě motivující i pro čtenáře. Warren Ellis ale navíc vymýšlí dostatečně silné momenty, a tak je příběh nesmírně konzistentní a pevný, a to i v mírných odbočkách.

Co podtrhuje celou sérii a její kvalitu, to je samozřejmě kresba Daricka Robertsona, který tomu všemu dal výborné psychedelické vyznění, navíc se nevyhýbá gore momentům, a proto je "Transmetropolitan" opravdu čtení pro dospělé, které je nejen násilné, ale i chytré. Chytré sci-fi, to není něco, co by se v poslední době tak často vidělo, nemluvě o tom, když se k tomu ještě přidá přívlastek "politické". Ano, "Transmetropolitan" je chytré politické sci-fi, které vás dostane skvěle napsanými postavami a cynickou kritikou společnosti. Ne, to co vidíme, není zase tak vzdálená budoucnost, vlastně to dění od reality není vůbec moc daleko. Jen nám chybí ty skvělé drogy a halucinační reklamy. Jsem rád, že se u nás podařilo sérii vydat celou, protože tohle si čtenáři zaslouží.

1 komentář:

  1. Anonymní12/1/16 08:22

    Po doporučení jednoho čtenáře komiksů a po přečtení Vašich recenzí jsem si koupil celou sérii a moc se na ni těším. Bohužel první díl je už nesehnatelný, v angličtině to asi nebude úplně ono.

    OdpovědětVymazat