2014-09-11

#739: Ultimátní komiksový komplet 10: Wolverine - Projekt X - 90 %

Ultimátní komiksový komplet 10: Wolverine - Projekt X (Wolverine: Weapon X)
Vydalo Hachette Fascicoli (české stránky italské společnosti nehledejte, zatím nejsou) v pevné vazbě v roce 2014 jako čtyřicátou pátou knihu ze série "Ultimátní komiksový komplet", v konečném pořadí knih "Wolverine: Projekt X" ponese č. 10. Původně vyšlo jako čísla 72 až 84 série "Marvel Comics Presents" v nakladatelství Marvel. Mezinárodní společnost Hachette poprvé komiks vydala ve Velké Británii v září 2013. České vydání se prodává v plné ceně za 219 Kč na stáncích. Starší čísla si můžete objednat na emailové adrese marvel@czpress.cz.

Scénář: Barry Windsor-Smith
Kresba: Barry Windsor-Smith

Hned ta kresba na obálce může trochu zarazit. Tohle není úplně ta nablýskaná kresba, na kterou jsme zvyklí, ale stejně tak to není kresba, která by se úplně spojovala se staršími mainstreamovými komiksy. "Wolverine: Projekt X" je něco na pomezí, něco, co už je moderním komiksem, ale ještě má něco z minulosti. Především se pak jedná o omezenou barevnost, která byla dána technologií tisku. Stojí docela za zamyšlení, jak by asi vypadaly starší komiksy, kdyby je byly kolorovány pomocí dnešních technologií a hlavně i v těchto nových barvách tištěny. Barry Windsro-Smith se ale postaral o to, aby i v tiskárně byly barvy takové, jak je on do díla vložil, a tak vzniklo autorské dílo, a to po všech stránkách, což není v superhrdinském komiksu až tak obvyklé.

Ono není úplně klasické ani vydávání, protože "Projekt X" nevycházel ve standardních dvacetistránkových sešitech, ale na pokračování v magazínu "Marvel Comics Presents", kde měla téměř každá ze třinácti kapitol osm stran s tím, že poslední se nám rozrostla na více méně trojnásobek. Komiks se tak nese celý v trochu jiném duchu, než je standardní, protože to, co zde stane, se odehrává na jednom místě, jsou velmi často používány podobné záběry, i když ani jeden panel se přímo neopakuje. Windsor-Smith si hraje s tím, jak jsou panely rozvrženy, hraje si se sekvencemi, kdy na jedné stránce v podstatě můžeme sledovat jen to, jak Wolverine natočí hlavu. Nic to nemění na tom, že efekt je přesný, takový, který autor vyžadoval.

"Projekt X" je psychologickým komiksem, což je jeho základní rys. Je to skutečnost, která ho utváří, skutečnost, která ho od ostatních odlišuje. Nejvhodnější se pak nabízí srovnání s jiným psychologickým komiksem, kterým je "Kravenův poslední lov". Jsou zde také využívány poměrně malá textová pole (klasické bubliny jsou používány méně), která obsahují minimum textu, za to je jich poměrně hodně. Některá jsou zachycením dialogu, který se odehrává mimo zabíraný obraz, některá jsou myšlenkami, které se odehrávají v něčí hlavě, většinou ve Wolverinově. Návaznost v letteringu, kdy se přesto čtenář většinou neztrácí, ale také specifický prvek, který je zde použit, jen utvářejí o to silnější dojem z celého příběhu, který je vlastně jen o tom, jak se dostalo adamantium do Wolverinova těla.

Tím speciálním prvkem, který je v rámci letteringu použit, je překrývání bublin. Kdybych na to nenarazil v diskusích, asi by mě to ani nenapadlo, ale pochybuji, že se jedná o chybu letteringu - v anglické verzi je to stejné. Je to záměr, kdy Windsor-Smith skvěle naznačuje, že jedna postava skáče té druhé do řeči. Neotřelý prvek, který se moc často nevidí a který ukazuje na dominanci jedné postavy ve skupině. Nevnímejte to jako chybu, protože to chyba není, je to autorský záměr, který jen zdůrazňuje to, jak skvěle Windsor-Smith svůj komiks pojal a jak moc ho ovládal. "Projekt X" je psychologický komiks a je tomu přizpůsoben styl kresby, to, jak jsou jednotlivé scény zabírány a jak jsou rozvrženy panely, jsou tomu přizpůsobeny i bubliny a text v nich. Tenhle komiks skvěle funguje jako celek, a to i přesto, že byl původně rozdělen do třinácti částí. V tomhle souborném vydání je vidět, jak je zde výborná návaznost a jak nebylo nutné do jednotlivých dílů vkládat nějaké opakovací scény.
Barry Windsor-Smith (aktuálnější fotku se mi najít nepodařilo)

"Projekt X" vyniká mezi ostatními komiksy "Ultimátního komiksového kompletu", a to jak v dobrém, tak i zlém. Ti, co mají rádi klasický mainstream, budou asi hodně překvapeni z toho, co zde vidí, a nemusí se jim to líbit. Jak jsem mohl číst reakce na internetu, nelíbí se jim. Jenže na druhou stranu je to jen proto, že je to tak málo mainstreamové. Dějově je kniha minimalistická. Jsme v jedné laboratoři a sledujeme Wolverina a to, jak se má stát otrokem. Jenže ona to není nuda, je to krásná ukázka toho, jak je možné komiksem zachytit psychologickou proměnu, jak je možné vlézt lidem do hlavy a skrz jejich činy sledovat to, čeho všeho jsou schopní. Ty postavy se zde tváří průzračné, ale ony takové nakonec vůbec nejsou. To je jejich krása. Barry Windsor-Smith představuje dílo, které je radikální ve smyslu dopadu na Marvel Universe, ale je zásadní i ve smyslu využití komiksu jako specifického média, které dokáže zachycovat příběhy naprosto odlišným způsobem než jiná média. Nezatracujte komiks, a pokud se vám teď nezamlouvá, dejte mu šanci třeba za pár let. Možná se na něj budete dívat úplně jinak.

Na blogu najdete také recenzi na knihy:
"Ultimátní komiksový komplet 1: Iron Man - Démon v lahvi"
"Ultimátní komiksový komplet 2: Uncanny X-Men - Dark Phoenix"
"Ultimátní komiksový komplet 3: Thor - Poslední Viking"
"Ultimátní komiksový komplet 4: Wolverine"
"Ultimátní komiksový komplet 5: Tajné války superhrdinů Marvelu část 1"
"Ultimátní komiksový komplet 6: Tajné války superhrdinů Marvelu část 2"
"Ultimátní komiksový komplet 7: Daredevil - Zmrtvýchvstání"
"Ultimátní komiksový komplet 8: The Amazing Spider-Man: Kravenův poslední lov"
"Ultimátní komiksový komplet 9: The Amazing Spider-Man - Zrození Venoma"
"Ultimátní komiksový komplet 11: The Incredible Hulk - Tiché výkřiky"
"Ultimátní komiksový komplet 12: Zázraky"
"Ultimátní komiksový komplet 13: The Mighty Thor - Hledání bohů"
"Ultimátní komiksový komplet 14: Captain America - Nový úděl"
"Ultimátní komiksový komplet 15: Punisher - Vítej zpátky, Franku část 1"
"Ultimátní komiksový komplet 16: Ultimates - Nadčlověk"
"Ultimátní komiksový komplet 17: Punisher - Vítej zpátky, Franku část 2"
"Ultimátní komiksový komplet 18: New X-Men - G jako Genocida"
"Ultimátní komiksový komplet 19: New X-Men - Impérium"
"Ultimátní komiksový komplet 21: Amazing Spider-Man - Návrat"
"Ultimátní komiksový komplet 22: Spider-Man - Smutek"
"Ultimátní komiksový komplet 23: Wolverine - Zrození"
"Ultimátní komiksový komplet 25: Fantastic Four - Nemyslitelné"
"Ultimátní komiksový komplet 26: Fantastic Four - Rozhodná akce"
"Ultimátní komiksový komplet 28: Avengers - Na ostří nože"
"Ultimátní komiksový komplet 29: Tajná válka"
"Ultimátní komiksový komplet 30: She-Hulk - Svobodná, úspěšná, zelená"
"Ultimátní komiksový komplet 31: New Avengers - Útěk"
"Ultimátní komiksový komplet 32: Klan M"
"Ultimátní komiksový komplet 33: Ultimate Spider-Man - Moc a odpovědnost"
"Ultimátní komiksový komplet 34: Avengers - Rozpad"
"Ultimátní komiksový komplet 36: Astonishing X-Men - Nadaní"
"Ultimátní komiksový komplet 37: Ultimates - Národní bezpečnost"
"Ultimátní komiksový komplet 40: Astonishing X-Men - Boj"
"Ultimátní komiksový komplet 41: Zombie z Marvelu"
"Ultimátní komiksový komplet 42: Občanská válka"
"Ultimátní komiksový komplet 43: Iron Man: Extremis"
"Ultimátní komiksový komplet 44: Captain America - Zimní voják, část 1"
"Ultimátní komiksový komplet 48: Captain America - Vyvolení"
"Ultimátní komiksový komplet 49: The Incresible Hulk - Hulkova planeta část 1"
"Ultimátní komiksový komplet 50: The Incredible Hulk - Hulkova planeta část 2"
"Ultimátní komiksový komplet 51: Captain America - Zimní voják, část 2"
"Ultimátní komiksový komplet 52: Thor - Znovuzrození"
"Ultimátní komiksový komplet 53: Padlý syn - Smrt Captaina Ameriky"
"Ultimátní komiksový komplet 58: The Invincible Iron Man - Pět nočních můr"

2 komentáře:

  1. Po druhém přečtení mi teprve došlo, jak výjimečně odvyprávěné to je.

    OdpovědětVymazat
  2. Jsem rád, že komiks dokáže zaujmout i dnešní čtenáře.

    OdpovědětVymazat