2014-07-30

#708: Ultimátní komiksový komplet 53: Padlý syn - Smrt Captaina Ameriky - 90 %

Ultimátní komiksový komplet 53: Padlý syn - Smrt Captaina Ameriky (Fallen Son: Death of Captain America)
Vydalo Hachette Fascicoli (české stránky italské společnosti nehledejte, zatím nejsou) v pevné vazbě v roce 2014 jako čtyřicátou druhou knihu ze série "Ultimátní komiksový komplet", v konečném pořadí knih "Padlý syn: Smrt Captaina Ameriky" ponese č. 53. Původně vyšlo jako číslo 25 páté řady série "Captain America" a jako jednosešitovky "Fallen Son: Wolverine", "Fallen Son: Captain America", "Fallen Son: Avengers", "Fallen Son: Spider-Man" a "Fallen Son: Iron Man" v nakladatelství Marvel. Mezinárodní společnost Hachette poprvé komiks vydala ve Velké Británii v červenci 2013. České vydání se prodává v plné ceně za 219 Kč na stáncích. Starší čísla si můžete objednat na emailové adrese marvel@czpress.cz.

Scénář: Jeph Loeb, J. Michael Straczynski a Ed Brubaker
Kresba: Leinil Yu, Ed McGuinness, John Romita Jr., David Finch, John Cassaday a Steve Epting

Musím říct, že poté, co jsem dočetl komiks "Ultimátní komiksový komplet 26: Fantastic Four - Rozhodná akce", jsem ani moc nevěřil, že něco, co se vrací ke smrti Captaina Ameriky může být až tak dobré. Přece jen, superhrdinové umírají poměrně často, aby se zase mohli vrátit. S Captainem to bylo, jak bylo, spoilerovat zde úplně nebudu, i když ono se stejně dost spoilerů najde v samotné knize a jejích bonusech. Zůstaňme ale u toho, že Captain America zemřel, což se stalo. Ať už dočasně, nebo ne. Lidé se s tím museli vyrovnat. Jak ti, co komiks čtou, tak ti, co se o nich v komiksu vypráví. Právě o tohle vyrovnání se s neskutečnou ztrátou se pokusil komiks Jepha Loeba a pěti různých kreslířů.

Smrt Captaina Ameriky, anebo Steva Rogerse, abychom byli trochu přesnější, je přece jen událostí. DC Universe má jako svůj symbol cti a toho nejčistšího superhrdinu - Supermana. Pokud bychom jeho ekvivalent co do významu hledali u Marvelu, bude to právě Captain America. A není to jen proto, že se jedná o jednoho z nejstarších hrdinů, který se objevil ještě dlouho před vznikem samotného Marvelu, ale i proto, že on je skutečně symbolem cti a toho, co od hrdinů očekáváme. Prošel hrůzami druhé světové války, ale zůstal člověkem, který vyznává ty správné hodnoty a podle toho jedná a žije. Captain America byl symbol, možná něco jako prezident. A když zemřel, jeho ztráta se musí oplakávat.

J. Michael Straczynski měl nápad, kterého se chopil Jeph Loeb a napsal příběh "Padlý syn" ("The Fallen Son"), který je rozdělen do celkem pěti sešitů, kdy každý se jmenuje po jiném superhrdinovi, ale každý primárně řeší jedno ze stádií smutku. Takže komiks "Padlý syn: Wolverine" je o popírání, "Padlý syn: Avengers" o hněvu, "Padlý syn: Captain America" o smlouvání, "Padlý syn: Spider-Man" o depresi a "Padlý syn: Iron Man" o smíření. Každý z komiksů funguje jako samostatný příběh, ale jako celek jsou mnohem lepší, údernější a emotivnější. Už se mi neskutečně dlouho nestalo, aby ve mně superhrdinský komiks vyvolal tak silné emoce (no dobře, tak dlouho to není, ale nutno přiznat, že to bylo opět v souvislosti s Capovou smrtí), ale "Padlý syn" to dokázal a poslední kapitola byla skutečně velmi intenzívní.

Tohle je cesta, jak využít toho, co superhrdinové skutečně představují. "Padlý syn" naprosto skvěle funguje i ve chvíli, kdy víte, že se Captain America nejspíš někdy vrátí. Jeho síla je v tom, že je to skutečně dobře napsáno a že se Loebovi dařilo, s výjimkou poslední kapitoly, vyhnout patosu a napsat skutečně příběh, kterému věříte, kde cítíte ty emoce, jež v jednotlivých postavách hoří. Navíc, jak jsem uvedl, je tohle skvělý příběh jako celek, protože je zde zásadní Iron Manova linie, který je ve skutečnosti středobodem celého dění a to, co sám prožívá, je pak poměrně zásadní pro to, co se bude dál dít. Střídání kreslířů je pak navíc skvělým oživením a dokonale se hodí k jednotlivým psychologickým pojetím smutku. Příběhy jako "Popírání" nebo "Deprese" jsou v podání Lenila Yua a Davida Finche správně černé, je zde více linek, jsou temnější, kdežto poslední kapitola v podání Johna Cassadaye už je čistší, což jen potvrzuje smysl smíření. Barvy nejsou nutně zářivé, ale je zde možnost lepšího zítřku.

Jeph Loeb vytvořil skvělé scénáře, které jsou výrazně podtrženy kreslířskými talenty. Kniha "Ultimátní komiksový komplet 53: Padlý syn - Smrt Captaina Ameriky" kromě pěti sešitů "Padlého syna" obsahuje ještě na začátek dvacáté páté číslo páté řady "Captain America", kde Steve Rogers umírá. Tento sešit jste již mohli číst v knize "Captain America 3: Smrt" (recenzi na tuto knihu také přinesu). Díky tomuto příběhu se ukazuje, že ten náš trh už má komplexnější superhrdinské příběhy. Ohledně Captaina Ameriky a Brubakerova runu je pak vhodné si přečíst tyhle komiksy:
Přečtením těchto booků dostáváte mnohem lepší vhled do Stevova světa a do celého Marvel Universe. Není to samozřejmě dokonalé, pořád je to jen jeden příběh, ale je docela zásadní a celé je to hlavně dobré. Pokud chcete o Captainovi číst něco skutečně dobrého, jsou to právě tyhle knihy. "Ultimátní komiksový komplet 53: Padlý syn - Smrt Captaina Ameriky" je rozhodně jeden z těch, které vás musí nadchnout, ať už mainstream milujete, anebo jste z něj někdy unaveni, jako třeba já.

Na blogu najdete také recenzi na knihy:
"Ultimátní komiksový komplet 1: Iron Man - Démon v lahvi"
"Ultimátní komiksový komplet 2: Uncanny X-Men - Dark Phoenix"
"Ultimátní komiksový komplet 3: Thor - Poslední Viking"
"Ultimátní komiksový komplet 4: Wolverine"
"Ultimátní komiksový komplet 5: Tajné války superhrdinů Marvelu část 1"
"Ultimátní komiksový komplet 6: Tajné války superhrdinů Marvelu část 2"
"Ultimátní komiksový komplet 7: Daredevil - Zmrtvýchvstání"
"Ultimátní komiksový komplet 8: The Amazing Spider-Man: Kravenův poslední lov"
"Ultimátní komiksový komplet 9: The Amazing Spider-Man - Zrození Venoma"
"Ultimátní komiksový komplet 11: The Incredible Hulk - Tiché výkřiky"
"Ultimátní komiksový komplet 12: Zázraky"
"Ultimátní komiksový komplet 13: The Mighty Thor - Hledání bohů"
"Ultimátní komiksový komplet 14: Captain America - Nový úděl"
"Ultimátní komiksový komplet 15: Punisher - Vítej zpátky, Franku část 1"
"Ultimátní komiksový komplet 16: Ultimates - Nadčlověk"
"Ultimátní komiksový komplet 18: New X-Men - G jako Genocida"
"Ultimátní komiksový komplet 19: New X-Men - Impérium"
"Ultimátní komiksový komplet 21: Amazing Spider-Man - Návrat"
"Ultimátní komiksový komplet 22: Spider-Man - Smutek"
"Ultimátní komiksový komplet 23: Wolverine - Zrození"
"Ultimátní komiksový komplet 25: Fantastic Four - Nemyslitelné"
"Ultimátní komiksový komplet 26: Fantastic Four - Rozhodná akce"
"Ultimátní komiksový komplet 28: Avengers - Na ostří nože"
"Ultimátní komiksový komplet 29: Tajná válka"
"Ultimátní komiksový komplet 30: She-Hulk - Svobodná, úspěšná, zelená"
"Ultimátní komiksový komplet 31: New Avengers - Útěk"
"Ultimátní komiksový komplet 32: Klan M"
"Ultimátní komiksový komplet 33: Ultimate Spider-Man - Moc a odpovědnost"
"Ultimátní komiksový komplet 34: Avengers - Rozpad"
"Ultimátní komiksový komplet 36: Astonishing X-Men - Nadaní"
"Ultimátní komiksový komplet 40: Astonishing X-Men - Boj"
"Ultimátní komiksový komplet 41: Zombie z Marvelu"
"Ultimátní komiksový komplet 42: Občanská válka"
"Ultimátní komiksový komplet 43: Iron Man: Extremis"
"Ultimátní komiksový komplet 44: Captain America - Zimní voják, část 1"
"Ultimátní komiksový komplet 48: Captain America - Vyvolení"
"Ultimátní komiksový komplet 49: The Incresible Hulk - Hulkova planeta část 1"
"Ultimátní komiksový komplet 50: The Incredible Hulk - Hulkova planeta část 2"
"Ultimátní komiksový komplet 51: Captain America - Zimní voják, část 2"
"Ultimátní komiksový komplet 52: Thor - Znovuzrození"
"Ultimátní komiksový komplet 58: The Invincible Iron Man - Pět nočních můr"

Žádné komentáře:

Okomentovat