2014-06-04

#656: Ultimátní komiksový komplet 3: Thor - Poslední Viking - 75 %

Ultimátní komiksový komplet 3: Thor - Poslední Viking (The Mighty Thor: The Last Viking)
Vydalo Hachette Fascicoli (české stránky italské společnosti nehledejte, zatím nejsou) v pevné vazbě v roce 2014 jako třicátou osmou knihu ze série "Ultimátní komiksový komplet", v konečném pořadí knih "Thor: Poslední Viking" ponese č. 3. Původně vyšlo jako čísla 337 až 343 první řady série "The Mighty Thor" nakladatelství Marvel. Mezinárodní společnost Hachette poprvé komiks vydala ve Velké Británii v květnu 2013. České vydání se prodává v plné ceně za 219 Kč na stáncích. Starší čísla si můžete objednat na emailové adrese marvel@czpress.cz.

Scénář: Walt Simonson
Kresba: Walt Simonson

Na první pohled je jasné, že tohle není komiks, který sedne každému. Je prostě starý. Vycházel v 80. letech, což už je přece jen nějaká doba a je to na komiksu strašně znát, i když má Walt Simonson momenty, kdy máte pocit, že věk moderního komiksu s méně slovy už nebyl tak daleko. Jenže právě přemíra slov bude hlavním problémem tohoto komiksu ve vztahu k dnešnímu čtenáři. Není to však problém jediný. "Ultimátní komiksový komplet" před nás staví další ochutnávku, která je sice hezká, ale pořád je to jen ochutnávka. Číst tuhle knihu je sice příjemné, ale člověk si říká, k čemu to vlastně je, když u nás nikdy nevyjde pokračování, ani to, co komiksu předcházelo a na co se v některých scénách odkazuje.

Když jsem se do komiksu začetl, hned jsem věděl, že bude těžké se do něj dostat. V první řadě je to tím, že nesnáším, když někdo przní klasické mýty. Tady je to navíc ve velkém. Ale Walt Simonson některé postavy využívá tak, jak by se daly v mýtech použít, a to mu přidávám k dobru. Jednoduše se vždycky nechám strhnout, když je příběh zajímavý a celkem epický. Tohle se Waltovi také daří, protože před nás staví celkem rozmáchlé příběhy, ač jejich aktéry je většinou jen pár postav. Další důvod, proč mi docela trvalo, než jsem se do komiksu začetl, byla skutečnost, že se zde používá starý styl komiksového vyprávění, jak jsem v předchozím odstavci zmiňoval. Znamená to, že je zde spousta nadbytečného textu, v kterém se popisuje to, co se děje, což by prostě měla říkat kresba, ale stejně tak většina postav až moc mluví. V některých fázích by vůbec nevadilo, kdyby jen mlčely.

Co ale musím Simonsonovi přiznat, to je skutečnost, že ten člověk ví, jak napsat zajímavý příběh, respektive jak ho různorodě kouskovat. Nevypráví jenom o Thorovi, i když ten je samozřejmě hlavní postavou, ale Simonson dokáže snadno přecházet k jednotlivým epizodkám, k dalším postavám a vyprávět jejich příběhy, které nemusejí mít naprosto žádnou souvislost s tím, co se děje v hlavní linii. Líbí se mi to. Má to formu většího díla, v podstatě grafického románu, kde se nesoustředíme pouze na jednu postavu, ale je možné sledovat více linií. Navíc se toho do jednoho sešitu vždycky podařilo vměstnat docela dost. Jsou zde linie, které jsou skutečně zajímavé, ale bohužel nedojdou dokončení, což je škoda. "Poslední Viking" není skvělým příběhem, ale stejně nakonec dokáže zaujmout. Místy jsem docela cítil vikinskou atmosféru jako z příběhů s Thorgalem, i když se jednalo skutečně jen o krátké segmenty.
Poslední strana první kapitoly v původním koloringu

Když knihu otevřete, budete mít pocit, že je zde něco nemístného. Je to kresba. Ona sama je dobrá, superhrdinové mají klasické řezané rysy, postavy jsou výborně vykreslené, monstra parádní, možná tomu sem tam chybí trocha jemnějších emoci, ale to Simonson případně dožene textem. To, co je na kresbě zvláštní, to je její barevnost. Takhle většinou nevypadá komiks, který byl nakreslen v 80. letech. Barevnost by byla trochu jiná, bylo by použito méně barev. "Poslední Viking" byl nově kolorován a dostal barvy, ve kterých vypadá skvěle. Kresba tak vůbec nepůsobí zastarale a je vhodná i pro moderního čtenáře, i když rozložení panelů je přece jen tradičnější a geometricky pravidelnější. Text bohužel zůstal původní, a jak jsem psal, je ho moc na místech, kde by nemusel být vůbec žádný.
Walt Simonson

"Ultimátní komiksový komplet 3: Thor - Poslední Viking" je knihou, která bude mít čtenáře, jež budou spokojeni s tím, co si přečetli, budou zde ale i tací, kterým příběh nic neřekne. Je to celkem normální, ale v tomhle případě to nebude kvalitou příběhu, ale tím, že je komiks přece jen trochu archaický. Jsem docela rád, že se komiks neustále vyvíjí a že si dokonce i mainstreamoví autoři uvědomují, jaké jsou možnosti tohoto média a že je to přece jen něco jiného, než klasická literatura, že je opravdu možné vyprávět i obrazem. Co mi ještě trochu vadilo, to jsou zvukové efekty, které jsou přehnaně velké. Není to českým vydáním, i když písmo je zvláštní, ale je to originálem. Toho by se měl mainstream prostě zbavit. Je to otravné a je pouze pár momentů, kdy opravdu mají smysl a mohou trochu prohloubit dojem. Takové "DOOOM" funguje dobře.

Na blogu najdete také recenzi na knihy:
"Ultimátní komiksový komplet 1: Iron Man - Démon v lahvi"
"Ultimátní komiksový komplet 2: Uncanny X-Men - Dark Phoenix"
"Ultimátní komiksový komplet 4: Wolverine"
"Ultimátní komiksový komplet 5: Tajné války superhrdinů Marvelu část 1"
"Ultimátní komiksový komplet 7: Daredevil - Zmrtvýchvstání"
"Ultimátní komiksový komplet 8: The Amazing Spider-Man: Kravenův poslední lov"
"Ultimátní komiksový komplet 9: The Amazing Spider-Man - Zrození Venoma"
"Ultimátní komiksový komplet 11: The Incredible Hulk - Tiché výkřiky"
"Ultimátní komiksový komplet 12: Zázraky"
"Ultimátní komiksový komplet 13: The Mighty Thor - Hledání bohů"
"Ultimátní komiksový komplet 14: Captain America - Nový úděl"
"Ultimátní komiksový komplet 15: Punisher - Vítej zpátky, Franku část 1"
"Ultimátní komiksový komplet 16: Ultimates - Nadčlověk"
"Ultimátní komiksový komplet 18: New X-Men - G jako Genocida"
"Ultimátní komiksový komplet 19: New X-Men - Impérium"
"Ultimátní komiksový komplet 21: Amazing Spider-Man - Návrat"
"Ultimátní komiksový komplet 22: Spider-Man - Smutek"
"Ultimátní komiksový komplet 23: Wolverine - Zrození"
"Ultimátní komiksový komplet 25: Fantastic Four - Nemyslitelné"
"Ultimátní komiksový komplet 28: Avengers - Na ostří nože"
"Ultimátní komiksový komplet 29: Tajná válka"
"Ultimátní komiksový komplet 30: She-Hulk - Svobodná, úspěšná, zelená"
"Ultimátní komiksový komplet 31: New Avengers - Útěk"
"Ultimátní komiksový komplet 32: Klan M"
"Ultimátní komiksový komplet 33: Ultimate Spider-Man - Moc a odpovědnost"
"Ultimátní komiksový komplet 34: Avengers - Rozpad"
"Ultimátní komiksový komplet 36: Astonishing X-Men - Nadaní"
"Ultimátní komiksový komplet 40: Astonishing X-Men - Boj"
"Ultimátní komiksový komplet 41: Zombie z Marvelu"
"Ultimátní komiksový komplet 43: Iron Man: Extremis"
"Ultimátní komiksový komplet 44: Captain America - Zimní voják, část 1"
"Ultimátní komiksový komplet 48: Captain America - Vyvolení"
"Ultimátní komiksový komplet 49: The Incresible Hulk - Hulkova planeta část 1"
"Ultimátní komiksový komplet 50: The Incredible Hulk - Hulkova planeta část 2"
"Ultimátní komiksový komplet 51: Captain America - Zimní voják, část 2"
"Ultimátní komiksový komplet 52: Thor - Znovuzrození"
"Ultimátní komiksový komplet 58: The Invincible Iron Man - Pět nočních můr"

2 komentáře:

  1. Anonymní19/6/16 19:53

    Objavi se tam aj Beta Ray Bill?? :) (ak nie tak to nekupim)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, Beta Ray Bill není jen na obálce, ale i v příběhu :-)

      Vymazat