2014-01-28

#474: Ultimátní komiksový komplet 1: Iron Man - Démon v lahvi - 65 %

Ultimátní komiksový komplet 1: Iron Man - Démon v lahvi (Iron Man: Demon in a Bottle)
Vydalo Hachette Fascicoli (české stránky italské společnosti nehledejte, zatím nejsou) v pevné vazbě v roce 2014 jako dvacátou devátou knihu ze série "Ultimátní komiksový komplet", v konečném pořadí knih "Iron Man: Démon v láhvi" ponese č. 1. Původně vyšlo jako čísla 120 až 125 série "The Invincible Iron Man" nakladatelství Marvel. Mezinárodní společnost Hachette poprvé komiks vydala ve Velké Británii v únoru 2013. České vydání se prodává v plné ceně za 199 Kč na stáncích. Starší čísla si můžete objednat na emailové adrese marvel@czpress.cz.

Scénář: David Michelinie a Bob Layton
Kresba: John Romita Jr. a Carmine Infantino

"Démon v lahvi" je rozhodně název, který si se superhrdiny člověk moc nespojuje. Tedy snad kromě toho případu, kdyby tento název byl opravdu doslovný a znamenal, že se Iron Man musel utkat s nějakým skutečným démonem, který na něj vystartoval z láhve, která se objevila třeba na hladině moře, a příboj ji vyplavil ke břehům Ameriky. Jenže tentokrát je název myšlen metaforicky a opravdu je třeba, aby se Iron Man utkal s nepřítelem, který se zdolává ještě hůře než takový Mandarin. Komiks slibuje něco jiného a něco jiného také dostanete, ale stejně se nezbavíte pocitu, že ten název přece jen není až tak moc naplněn.

Do rukou se vám s knihou "Démon v lahvi" dostal příběh, který bude mít v konečném pořadí "Ultimátního komiksového kompletu" číslo 1, což je paráda, konečně už máte alespoň ten první kousek, který bude úplně nalevo v knihovně. Člověk má pocit, že to začíná mít nějaký pořádný rozměr, když už má jedničku. Ta jednička je naprosto zasloužená, protože, pokud se nepletu, jedná se o nejstarší příběh, který si v rámci "Ultimátního komiksového kompletu" budete moct přečíst. Ano, na ty původní série z 60. let se nedostane, protože "Démon v lahvi" byl vydán v roce 1979 jako součást série "The Invincible Iron Man". Celkem byl příběh rozdělen do devíti sešitů, a právě ty jsou obsaženy v této knize. Jedná se tedy o poměrně rozsáhlou knihu, ač je pravda, že jedna kapitola nemá ani těch 20 stran.

Co se musí knize nechat, tak to je skutečnost, že většinu času budete mít pocit, že tenhle komiks je o něco modernější než "Ultimátní komiksový komplet 5: Tajné války superhrdinů Marvelu část 1", což je trochu paradoxní, protože "Démon v lahvi" je příběh starší. Toho textu je zde ale o něco méně, jako kdyby David Michelinie mnohem lépe chápal, jaké jsou možnosti komiksu a že skutečně není nutné popisovat všechno. Ani on se tomu nevyhne, ale je přece jen svěžejší. To se bohužel nedá říct o tom, že i on opakuje děj předchozích kapitol. V některých případech je to rozvržení až na tři stránky, což je nesmírná škoda. Ani tentokrát ale není rekapitulace součástí každé kapitoly, což opět ukazuje spíše na to, že Michelinie dělal hlavně příběh a ne jen sérii, kde každý okopírovaný panel může ušetřit jak úkoly kreslíře, tak i scénáristy, který nemusí až tak moc namáhat svou hlavu.

"Démon v lahvi" však rozhodně není knihou, která by se zabývala pouze tím, jak Tony Stark bojuje se svou alkoholovou závislostí. Ve skutečnosti je tohle problém pouze poslední kapitoly, ale je třeba dodat, že celý příběh k tomu tak nějak spěje a celou dobu jsou zde náznaky, že s pitím by to mohlo být vážné. Vzhledem k tomu, že se ale jedná o červenou nit, která se vine celým příběhem, jsou zde epizody, jež k naplnění této červené nitě nakonec vedou. Tou první epizodou je taková malá akcička na jakémsi téměř opuštěném ostrově, k němuž se letadlo s Tony a nevinnými lidmi zřítí poté, co letadlo zasáhne... Přečtěte si, ať nejste ochuzeni o překvapení. Abych to ale shrnul. Tenhle příběh, který je rozložen do dvou kapitol, je vlastně ekologickou agitkou o tom, že vyhazovat jaderný odpad do moře rozhodně není dobré řešení a že lidé, kteří si zvolili asketický život, jsou možná moudřejší než všichni ostatní.

No, ten začátek je mírně řečeno trochu nejistý, ač to téma je rozhodně aktuální neustále. Jenže kdo má rád ekologické agitky? Jedeme tedy dál a jsme svědky toho, jak Michelinie znovu vypráví příběh Iron Manova vzniku, který je původně dílem Stana Leeho. Tohle převyprávění je zde v podstatě jako taková výplň navíc, i když funguje jako připomenutí toho, co má vlastně Iron Man představovat. Tohle je důležité, protože v následujícím dění dojde k popření těchto hodnot. Tony Stark se musí vyrovnávat s mnoha problémy, jako jsou snahy S.H.I.E.L.D.u převzít Stark International, ale také s tím, že nemá moc štěstí se ženami a poslední dobou je navíc v práci neschopný. K tomu se přidávají ještě další problémy a cesta do náruče alkoholu je otevřena.

David Michelinie rozhodně scenáristicky zvládl poslední kapitolu skvěle, ale je to všechno řešeno až trochu moc rychle. Jako kdyby podobné problémy pro superhrdiny stále nebyly tím zásadním, hlavní jsou pořád akční příběhy, konspirace, noví nepřátelé, apod. A tak se celá alkoholová problematika sfoukne docela rychle, a to hlavně proto, že většinu prostoru zabírá příběh v Monaku, kde Tony Stark mimo jiné zjistil, že jsou lidé, kteří jsou možná chytřejší a dokážou využít jeho slabiny. Líbí se mi, jak je komiks politicky korektní a používá vymyšlené země, aby svou kritikou nezasáhl nějak moc přímo. Proč by také měl? Pořád je to hlavně zábava s podivnými záporáky a jejich vytahováním.
David Michelinie

Skvělou věcí na "Ultimátním komiksovém kompletu" je skutečnost, že můžeme sledovat, jak se v rozmezí zhruba 30 let komiks vyvíjel. A že jsou ty změny znatelné. Také ale můžeme sledovat, jak se vyvíjeli jednotliví tvůrci. V tomhle případě John Romita Jr. Když srovnáte knihu "Démon v lahvi" s knihami "Hledání bohů" a "Spider-Man: Návrat", které také vyšly v rámci "Ultimátního komiksového kompletu", zjistíte, že jeho kresba se nesmírně vyvinula. Začínal v podstatě jako klasický komiksový kreslíř, který vycházel z přesné linky svého otce a takových autorů jako Steve Ditko, ale postupně se vypracoval v osobitého tvůrce, jehož kresba je rozeznatelná. Se šrafurou si ale tykal vždy, stejně jako s tím, že hrdinové prostě musí mít pořádné svaly, i když jen ocelové. On ale ani Tony Stark nevypadá jako houžvička. Však je to také playboy. V součtu tedy ano, "Démon v lahvi" přináší poměrně zásadní příběh, ale jeho rozvržení zas tak zvláštní není a v konečném důsledku dostáváte pořád více toho dobového mainstreamu.

Na blogu najdete také recenzi na knihy:
"Ultimátní komiksový komplet 2: Uncanny X-Men - Dark Phoenix"
"Ultimátní komiksový komplet 4: Wolverine"
"Ultimátní komiksový komplet 5: Tajné války superhrdinů Marvelu část 1"
"Ultimátní komiksový komplet 7: Daredevil - Zmrtvýchvstání"
"Ultimátní komiksový komplet 8: The amazing Spider-Man: Kravenův poslední lov"
"Ultimátní komiksový komplet 9: The Amazing Spider-Man - Zrození Venoma"
"Ultimátní komiksový komplet 11: The Incredible Hulk - Tiché výkřiky"
"Ultimátní komiksový komplet 12: Zázraky"
"Ultimátní komiksový komplet 13: The Mighty Thor - Hledání bohů"
"Ultimátní komiksový komplet 14: Captain America - Nový úděl"
"Ultimátní komiksový komplet 15: Punisher - Vítej zpátky, Franku část 1"
"Ultimátní komiksový komplet 16: Ultimates - Nadčlověk"
"Ultimátní komiksový komplet 18: New X-Men - G jako Genocida"
"Ultimátní komiksový komplet 21: Amazing Spider-Man - Návrat"
"Ultimátní komiksový komplet 28: Avengers - Na ostří nože"
"Ultimátní komiksový komplet 29: Tajná válka"
"Ultimátní komiksový komplet 30: She-Hulk - Svobodná, úspěšná, zelená"
"Ultimátní komiksový komplet 33: Ultimate Spider-Man - Moc a odpovědnost"
"Ultimátní komiksový komplet 34: Avengers - Rozpad"
"Ultimátní komiksový komplet 36: Astonishing X-Men - Nadaní"
"Ultimátní komiksový komplet 40: Astonishing X-Men - Boj"
"Ultimátní komiksový komplet 41: Zombie z Marvelu"
"Ultimátní komiksový komplet 43: Iron Man: Extremis"
"Ultimátní komiksový komplet 44: Captain America - Zimní voják, část 1"
"Ultimátní komiksový komplet 49: The Incresible Hulk - Hulkova planeta část 1"
"Ultimátní komiksový komplet 51: Captain America - Zimní voják, část 2"
"Ultimátní komiksový komplet 52: Thor - Znovuzrození"
"Ultimátní komiksový komplet 58: The Invincible Iron Man - Pět nočních můr"

2 komentáře:

  1. KadetJaina28/1/14 17:12

    Byla jsem Démonem v lahvi trochu zklamaná, protože tam ten alkoholismus neřešili tolik, jak jsem si představovala. Ale s přihlédnutím k tomu, že je to starý komiks a byl to takový víceméně první pokus o to, nacpat do akčního komiksu něco vážnějšího (respektive, vrazit nějaký vážnější problém hrdinovi, který se s ním nemůže vypořádat silou), tak jsem ve finále uznala, že to nebylo tak zlý.
    Kdyby se dnes udělal remake, určitě by to vypadalo jinak. Ale jinak Démon v lahvi nijak neurazil, ale ani nijak nenadchnul. Ale líbí se mi, že je vývoj komiksu hodně vidět, jak jsi sám podotknul.

    OdpovědětVymazat
  2. Přesně tak. Neurazí, nenadchne, ale aspoň vidíme, že mainstream není na místě a posouvá se. Jestli se posouvá správným směre, to už je věc druhá :-)

    OdpovědětVymazat