2013-05-01

#34: Ultimátní komiksový komplet 36: Astonishing X-Men - Nadaní - 70 %


Ultimátní komiksový komplet 36: Astonishing X-Men - Nadaní (The Ultimate Graphic Novels Collection: Astonishing X-MenGifted)
Vydalo Hachette Fascicoli (české stránky italské společnosti nehledejte, zatím nejsou) v pevné vazbě v roce 2013 jako druhou knihu ze série "Ultimátní komiksový komplet", v konečném pořadí knih však "Astonishing X-Men: Nadaní" ponese č. 36. Původně vyšlo jako čísla 1 až 6 v komiksové sérii "Astonishing X-Men" (třetí verze série) nakladatelství Marvel od května do prosince 2004. Mezinárodní společnost Hachette poprvé komiks vydala ve Velké Británii v květnu 2012. České vydání se prodává v plné ceně za 99 Kč na stáncích. Starší čísla si můžete objednat na emailové adrese marvel@czpress.cz.

Scénář: Joss Whedon
Kresba: John Cassaday

První dílem "Ultimátního komiksového kompletu" byla kniha "Spider-Man: Návrat", která už u nás vyšla, takže tu jsem pro recenzi vynechal, protože o té už jsme se tu jednou bavili. Druhá kniha "Ultimátní komiksový komplet 36: Astonishing X-Men: Nadaní" už je skutečně nováčkem a na našich stáncích a knihkupectvích jsme se s ní setkat nemohli. Nutno říct, že hned tenhle druhý kousek "Ultimátního komiksového kompletu" skutečně stojí za to, protože nám X-Meny představuje v režii Josse Whedona, muže, který má ke komiksu velmi blízko, což dokázal svou skvělou adaptací "Avengers" pro film. Skvělou, pokud máte rádi komiks, nadsázku, skvělé akční scény a digitální peklo (v tom dobrém slova smyslu, samozřejmě).

Joss Whedon nebude sedět každému, ale pokud se na něj budete dívat jako na mainstreamového scénáristu a nebudete v jeho díle hledat životní pravdu, zjistíte, že tohle je opravdu muž na svém místě. Už jeho seriály se velmi podobaly komiksům, což vedlo i ke snadnému převedení "Buffy" do komiksu,  podobně na tom byli i "Angel" nebo "Firefly". Joss Whedon je člověk, který umí vystavět příběh, umí rozvrhnout zajímavé postavy, které nenudí a navíc to vše dokáže doplnit humorem, který vás skutečně dokáže rozesmát. Já jsem se třeba u "Avengers" smál několikrát. Ani v komiksu "Astonishing X-Men: Nadaní" nás příliš nešetří. Na jeho tvorbě je znát, že se vyzná v marvelovském světě, ale vůbec bych ho nesrovnával s Grantem Morrisonem, který má podobně načtený DC Universe. Joss Whedon je mnohem lidštější, přístupnější a přátelštější. Což však rozhodně neznamená, že by jeho příběhy nebyly drsné. Vždyť v tomhle případě jde o to, že se z mutantů mohou stát lidé, obyčejní. Tohle nemůže probíhat mírumilovně.

"Ultimátní komiksový komplet 36: Astonishing X-Men - Nadaní" vypráví příběh o tom, jak se našel lék na mutaci, lék, který by všechny mutanty mohl proměnit zpátky v normální lidi. Je to ale lék bezpečný? Co za tím vším vlastně vězí? A jak se k tomu X-Meni, kteří se stále ještě trochu vzpamatovávají ze smrti Jean Grey, postaví? Nenajdou se mezi nimi někteří, kdo se rozhodnou lék vzít a se vším "nenormálním" skoncovat? A můžeme se jim vůbec divit? Být X-Manem, to rozhodně není nějaká selanka, ale pořádně drsný džob. Potvrzuje to další setkání se silou, která je mnohdy nad chápání některých členů, i nad jejich schopnosti.

Joss Whedon nám v komiksu představuje ty nejklasičtější postavy X-Men univesra. Jsou zde Cyclops, Wolverine, Beast, Emma Frost a Kitty Pride, ale čeká nás i návrat jiných postav, což ocení hlavně ti, kteří tenhle svět znají trochu hlouběji. Musím říct, že kresba Johna Cassadaye mě dostala, na mainstream je krásně detailní a čiší z ní plastičnost. S Jossem Whedonem, který zase hláškuje, si dokonale sedli a "Ultimátní komiksový komplet" se nám představil ve skvělém světle. John Cassaday je jedním z těch tvůrců, kteří jsou schopni skvěle vykreslit poklidnou scénu, ale když přijde na akci, doslova se odvážou a na vás doslova chlístne pot a případně i krev. Akční sekvence jsou výborné, ale neméně výborné jsou i sekvence emotivní. Když chcete mainstreamový komiks, tohle je přesně to, co si pod ním představit. Spolu s komiksem "The Incredible Hulk: Tiché výkřiky" je to další komiks, který skvěle spojuje zábavu i příběh, který má smysl. V tomhle případě je ale pravda, že mě příběh zase tolik nedostal. Podle toho také hodnocení. Kresba je modernější, než v případě Dale Keowna, ale scénář Petera Davida mě bavil mnohem víc.

Komiks "Ultimátní komiksový komplet: Astonishing X-Men - Nadaní" můžete zakoupit v prodejnách denního tisku anebo například na Comics Pointu.


2 komentáře:

  1. UKK čtu zpětně - takže jsem se až p odelší době dostal k X-menům až teď... A já jimi byl unešen, příběh, kresba a celkový dojem je opravdu úžasnej! Docela jsem se zalekl hodnocení 70%, protože jen pro příběh, který je podle mého názoru poutavý ( ale taky toho nemám načteno tolik) mi připadal opravdu suprový a minimálně 85% bych mu dal :D
    Ale jinak super recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tohle je strašně subjektivní. Chápu nadšení z příběhu. Třeba já jsem dal hodně vysoké hodnocení u UKK Wolverine a myslím, že mnozí se mnou souhlasit nebudou. Jsem rád, že se komiks líbil, to je hlavní! :-)

      Vymazat