2013-06-25

#151: UKK 21: Amazing Spider-Man - Návrat - 80 %

Ultimátní komiksový komplet 21: Amazing Spider-Man - Návrat (The Amazing Spider-Man: Coming Home)
Vydalo Hachette Fascicoli (české stránky italské společnosti nehledejte, zatím nejsou) v pevné vazbě v roce 2012 jako první knihu ze série "Ultimátní komiksový komplet", v konečném pořadí knih však "Amazing Spider-Man: Návrat" ponese č. 21. Původně vyšlo jako čísla 30 až 35 série "The Amazing Spider-Man" (řada druhá, ale později došlo k přečíslování na 471 až 476) nakladatelství Marvel. Mezinárodní společnost Hachette poprvé komiks vydala ve Velké Británii v prosinci 2011. České vydání se prodává v plné ceně za 49 Kč na stáncích. Starší čísla si můžete objednat na emailové adrese marvel@czpress.cz. V České republice komiks vyšel také u nakladatelství Crew v roce 2003 a následně se na trhu objevilo i druhé vydání v roce 2011.

Scénář: J. Michael Straczynski
Kresba: John Romita Jr.

J. Michael Straczynski není člověk, který by se ztratil. Už jen tím, že vytvořil sérii „Babylon 5“ se zapsal mezi milióny fanoušků, i když je pravda, že je také hodně těch, kteří seriál odsuzují jako neskutečně neoriginální.  (Mimochodem, sám si ze sebe umí udělat legraci, což je patrné i v jednom odkazu na "Babylon 5" v recenzovaném komiksu.) U sci-fi to stejně bude tak, že v nich každý bude hledat „Star Trek“ a většinou ho tam také najde. Mimo jiné se ale Straczynski podílel i na scénáři k filmu „Underworld: Probuzení“. Straczynski se však zapsal do miliónů srdcí jako ten, kterému se podařilo vzkřísit hrdinu z nejmilovanějších. Znovu postavil na nohy marvelovského Spider-Mana.
J. Michael Straczynski do série vrátil všechno, co ji dříve zdobilo, pokud tomu někdy vůbec v takové míře bylo. „Spider-Man: Návrat“ je jednoznačnou ukázkou toho, že se Straczynski nebál velkých příběhů, stejně jako se nebál niterných zpovědí, a už vůbec neměl strach z humoru, i když si myslím, že v téhle sbírce se ještě teprve rozjížděl a chvilku mu trvalo, než zajel do těch správných kolejí a jeho hlášky začaly být skutečně úderné. Některé ve sbírce „Spider-Man: Návrat“ vyznívají ještě poněkud trapně, ale on se polepšil. Co se mu nemůže vzít, to je skvělý způsob, jak udržuje zájem. Hned v první knize naznačí příběh, který bude někdy v budoucnu vyprávěn, a ono tomu tak skutečně je. Nešidí, pouze udržuje pozornost, což mu jde skvěle. Nemá smysl všechno říct hned.
Spider-Man je na začátku příběhu přesně takový, jakého ho známe. Jen už tolik nefotografuje pro Daily Bugle a nestuduje. Přece jen dospěl. Mary Jane zatím do příběhu nezasahuje, i když se toho v rámci doplňkových textů zrovna o ní dovíme dost, ani jiná z Peterových krásek se neobjeví, snad jen tetička May, která ho provází celým jeho životem. Peter získává nového mentora. Odnikud se do příběhu uvede Ezekiel, postava, která je důležitá pro další příběhy a další vývoj postavy Spider-Mana. Ezekiel je totiž člověkem, který má stejné schopnosti jako Peter Parker, jen si zvolil jinou cestu životem – je velmi prachatým podnikatelem.
Ezekiel se samozřejmě neobjevuje jen tak. Je tu proto, aby Petera varoval, že přichází nebezpečí, s kterým si ani Spider-Man neporadí. Přichází záporák, který má konečně udělat to, co se mnoha předchůdcům nepovedlo. Má zabít Spider-Mana a nic ho nemůže zastavit. Já vím, tohle nezní zrovna hyperoriginální, ale příběh není jen o tomhle. Je zde ona niterná rovina a také život Petera Parkera, kde se objevují sociální problémy, které zmítají Amerikou, nebo aspoň některou z částí jejích měst. „Spider-Man: Návrat“ má přesah a to není u superhrdinského komiksu vždy přirozené. Pro Straczynského na druhou stranu něco naprosto normálního, jak dokázal i v komiksech "Krajina půlnočních stínů" a "Thor: Znovuzrození", což je komiks, který je také součástí "Ultimátního komiksového kompletu". Straczynski ale především pokládá naprosto zásadní otázku, díky níž ukazuje, jak silným scénáristou je a jak hluboce dokáže do příběhu vidět, a to i z naprosto nového úhlu pohledu.
Obálka druhého vydání u nakladatelství Crew
Spider-Man je zase tím hláškujícím frajírkem, co se snaží z boje vykecat, ale když už dojde na pěsti, rozhodně nezaostává. Ovšem i Spider-Man má slabiny, i on je jen z masa a kostí. Dostává rány, které není schopen jen tak přijmout. Ale síla Straczynského je i jinde – doslova hýbe universem, který byl za téměř 35 let, než k sérii přišel, vytvořen. Hned na konci této sbírky zjišťujeme, že nezůstane kámen na kameni. Doslova. Série už u nás nějaký čas vychází. S každým dalším dílem jen dokazuje, že Straczynski měl skutečně co říct a že Spider-Man rozhodně nebyl mrtvým hrdinou.
File:John Romita Jr, 2006.jpg
Vytlemený John Romita Jr.
Ozdobou komiksu je kresba Johna Romity Jr., který už si za ty roky v branži dokázal vytvořit natolik osobitou kresbu, která je zapamatovatelná a vypadá dobře. Osobně mám rád každý jeho komiks, ať už je více či méně podbízivý. Naštěstí má kolem sebe scénáristy, kteří mu dávají skvělé příležitosti, ať už je to Frank Miller, Mark Millar nebo práce J. Michael Straczynski. a vůbec nevadí, že postava Kyla Jacobyho vypadá jako Billy Bob Thornton, kdyby byl černoch. Vlastně mu to dává určitý šmrnc. Komiks na závěr ještě doplňují dobré texty, myslím z hlediska informací a menší galerie i s některými črtami, nikoli však z pera Johna Romity Jr.

Komiks "Ultimátní komiksový komplet 21: Amazing Spider-Man - Návrat" můžete zakoupit v prodejnách denního tisku anebo například na Comics Pointu. Doporučuji spíše objednat přes mail marvel@czpress.cz.
Verzi od nakladatelství Crew můžete zakoupit na stránkách Seqoy.

10 komentářů:

  1. Já myslím, že jasných sto %. Málo komiksů je vnitřně tak soudržných, inteligentních a navenek tak přístupných.

    OdpovědětVymazat
  2. Souhlasím, že Straczynski vytvořil skutečně funkční svět Spider-Mana, jen ty zápletky mi někdy přijdou méně úchvatné.

    OdpovědětVymazat
  3. Anonymní1/4/16 14:07

    Myslím si že se zázraky se to nedá srovnat

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. On je každý komiks jiný, přece jen Spider-Man je pořád mainstreamovka, ale dobrá, Zázraky jsou trochu jinde

      Vymazat
  4. Anonymní1/4/16 14:54

    A co se vám lépe četlo koukalo a co má napínavější děj

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Straczynskho Spider-Man se čte hodně dobře, jeho pojetí mám možná nejraději, alespoň z toho, co u nás vyšlo.

      Vymazat
    2. Anonymní1/4/16 15:23

      Nevím co by se četlo lépe Návrat nebo zázraky co má takový chytlavý příběh

      Vymazat
    3. zázraky jsou uzavřený příběh, v tom jsou rozhodně lepší načtení, Návrat je přece jen jenom součást něčeho rozsáhlejšího. Čtivé jsou oba dva

      Vymazat
  5. Anonymní12/3/17 08:30

    Dobrý den chtěl bych se zeptat já vím že už to s ukk je minulost ale chtěl bych se zeptat zda byste mi doporučili Spiderman návrat , Spiderman jed nebo Spiderman zrození venoma ( a chtěl bych říct že váš blog je opravdu skvělý a návštěvu ji ho pravidelně

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky!
      Popravdě Asi Návrat a Zrození Venoma.To první je takové mainstreamové čtení, ale hodně dobré, to druhé je pak zásadní. Jed se mi osobně moc nelíbil.

      Vymazat