2013-10-21

#336: Ultimátní komiksový komplet 41: Zombie z Marvelu - 60 %

UKK 22: Zombie z Marvelu: Robert Kirkman (41)
Ultimátní komiksový komplet 41: Zombie z Marvelu (Marvel Zombies)
Vydalo Hachette Fascicoli (české stránky italské společnosti nehledejte, zatím nejsou) v pevné vazbě v roce 2013 jako dvacátou druhou knihu ze série "Ultimátní komiksový komplet", v konečném pořadí knih "Zombie z Marvelu" ponese č. 41. Původně vyšlo jako čísla 1 až 5 minisérie "Marvel Zombies" nakladatelství Marvel v letech 2005 a 2006. Mezinárodní společnost Hachette poprvé komiks vydala ve Velké Británii v říjnu 2012. České vydání se prodává v plné ceně za 199 Kč na stáncích. Starší čísla si můžete objednat na emailové adrese marvel@czpress.cz.

Scénář: Robert Kirkman
Kresba: Sean Phillips

Robert Kirkman a zombie. To je přece záruka kvality. Ano, asi je to pravda i v případě komiksu "Zombie z Marvelu". On už ten samotný nápad je celkem zajímavý - udělat z marvelovských superhrdinů zombíky. Jenže když se nad tím zamyslíte, tak tenhle nápad má celkem velké množství omezení. Co by se stalo, kdyby se z nich udělali klasické zombie? Plahočící se nemrtví, kteří se vrhnou na cokoli, co je ještě živé. Nemluví, nemyslí, jen jdou za jídlem. Tohle by prostě nefungovalo. Byli by to jen nemrtví navlečení do kostýmu. A tak Mark Millar přišel s tím, že by měli mluvit a myslet jako normálně, ale přitom by měli být prohnilí a neustále toužit po lidském mase. Tenhle hlad je jejich hnacím motorem i největším omezením. Mark Millar tohle prezentoval v sérii "Ultimate Fantastic Four" v číslech 21 až 23. Robert Kirkman pak byl požádán o to, aby celou myšlenku rozpracoval do vlastní minisérie.
Robert v té době pracoval pro Marvel, takže proč ne. Navíc jako etablovaný tvůrce komikové série "Živí mrtví" už byl známí jako milec tohoto hororového žánru. Dostal příležitost pohrát si s myšlenkou alternativního vesmíru, kde žijí pouze zombie, které v podstatě již zkonzumovaly celý svět a hledají poslední živé, jejichž maso by mohly sežrat. Mezi nemrtvými jsou všichni - Captain America, Iron Man, Spider-Man, Hulk, Wasp, Giant Man, Luke Cage, Thor, Daredevil, X-Meni a spousta dalších, známých i méně známých postav marvelovského světa. Robert Kirkman dostal na hraní skutečně obrovský svět a vyhrál si s ním podle sebe a celkem dobře.
To, že se jedná o zombie komiks, samo o sobě má určitá pravidla. Musí zde být nemrtví. Musí zde být maso. A musí zde být krev. Nemluvě o tom, že se zde musí objevit vnitřnosti. Člověk by si myslel, že se Marvel téhle výzvy zalekne, ale přesto Kirkmanovi i Phillipsovi, který celý komiks kreslil, dovolili opravdu hodně. Hlavně hned v první sešitu, stránky s šestnácti panely s rozdělením 4x4, je krásnou ukázkou toho, že to může být opravdu drsné i u Marvelu. A to u série, která vyšla pod klasickou značkou Marvel, nikoli v dospělejší verzi MAX. Zdá se to skoro neuvěřitelné, ale jako kdyby lidé z Marvelu věděli, že jsou na jistotu. Série se stala hitem a následovalo celkem velké množství sequelů. Zombie verze superhrdinů vycházejí neustále, ač nepravidelně. Výborný seznam toho, co v sérii všechno vyšlo, najdete zde.
Robert Kirkman ve svém scénáři přímo navázal na to, kde skončil Mark Millar v "Ultimate Fantastic Four 23". Magneto (ten z alternativního světa) byl tím, kdo zavřel portál, aby se zombie nemohly dostávat do našeho světa, ale teď musí celkem logicky bojovat o život. Nemrtví si uvědomují, že jim už mnoho živých nezbývá, a tak musí najít způsob, jak se dostat k dalším. A o tomhle vlastně komiks je. Největší jeho krása tkví v tom, že Kirkman vzal klasické postavy a udělal z nich zombie. Hulk je pořád Hulk a Banner je fňukající holčička, Spider-Man se nemůže smířit s tím, že sežral tetičku a Mary Jane, což vede k sebelítosti pokaždé, když se nažere, Wolverine má svojí adamantiovou kostru, ale ve hnijícím těle to není nic dokonalého, a Hank Pym má pořád nedořešené problémy se svou ženou. Díky černému humoru pak tenhle komiks vyznívá naprosto skvěle.
Variace na dané téma
Příběh je na druhou stranu celkem tuctový a hraje si s hladem, stejně jako s klasickými motivy marvelovského světa - Galactus a jeho požírání světů, což je v určitém kontrastu s hladem nemrtvých. Co z toho příběhu dělá něco trochu víc, je právě prvek parodie klasických superhrdinů, a pak samozřejmě kresba Seana Phillipse. Tvůrce, kterého známe hlavně díky komiksu "Criminal", předvádí svou černou a jeho zombie jsou naprosto dokonalé. Vychytal ten správný hnus, kdy jsou postavy pro čtenáře ještě snesitelné, a to i pro čtenáře, který zombie žánr normálně nemusí. Neurazí se ani fanoušek žánru, například Banner s plný žaludkem je prostě paráda. Phillips dal i tomuhle komiksu trochu noirovou podobu a díky tomu na nás padá určitá deprese, kterou Kirkman nabourává černým humorem.
Obálka k jednomu ze sequelů - crossover s "Army of Darkness"
"Zombie z Marvelu" je pro mě osobně nevyrovnaný komiks, který disponuje skvělou kresbou, která je ale tak trochu v kontrastu se scénářem. Kresba by mohla být celkem vážná, a stejně tak i scénář, ale aby to bylo snesitelné pro masy, bylo třeba to odlehčit. Ten humor není špatný, sám jsem se zasmál, ale z tohoto komiksu se pak stává naprosto běžná záležitost, která je ozvláštněna jen tím, že jsou zde zombie. Někomu to může stačit, mně asi úplně ne. Chtěl bych malinko něco víc, něco, z čeho tolik nečiší touha využít zajímavou možnost a vytřískat z ní peníze. Zábavné ano, výjimečné nikoli.

Na blogu najdete také recenzi na knihy:
"Ultimátní komiksový komplet 2: Uncanny X-Men - Dark Phoenix"
"Ultimátní komiksový komplet 4: Wolverine"
"Ultimátní komiksový komplet 7: Daredevil - Zmrtvýchvstání"
"Ultimátní komiksový komplet 8: The amazing Spider-Man: Kravenův poslední lov"
"Ultimátní komiksový komplet 9: The Amazing Spider-Man - Zrození Venoma"
"Ultimátní komiksový komplet 11: The Incredible Hulk - Tiché výkřiky"
"Ultimátní komiksový komplet 12: Zázraky"
"Ultimátní komiksový komplet 14: Captain America - Nový úděl"
"Ultimátní komiksový komplet 16: Ultimates - Nadčlověk"
"Ultimátní komiksový komplet 18: New X-Men - G jako Genocida"
"Ultimátní komiksový komplet 21: Amazing Spider-Man - Návrat"
"Ultimátní komiksový komplet 28: Avengers - Na ostří nože"
"Ultimátní komiksový komplet 29: Tajná válka"
"Ultimátní komiksový komplet 30: She-Hulk - Svobodná, úspěšná, zelená"
"Ultimátní komiksový komplet 34: Avengers - Rozpad"
"Ultimátní komiksový komplet 36: Astonishing X-Men - Nadaní"
"Ultimátní komiksový komplet 43: Iron Man: Extremis"
"Ultimátní komiksový komplet 44: Captain America - Zimní voják, část 1"
"Ultimátní komiksový komplet 51: Captain America - Zimní voják, část 2"
"Ultimátní komiksový komplet 52: Thor - Znovuzrození"
"Ultimátní komiksový komplet 58: The Invincible Iron Man - Pět nočních můr"

4 komentáře:

  1. Ano zabavne.. obycajne zombici chcu zrat to je vsetko... Pobavilo. Su tu zombie , superhrdinksy zombie a vsteko zeru... trochu mi nesedi ze su relatvne normalny...

    Bavil som sa skvelo... Ano dalo sa vsteko mozne urobit lepsie ale aj horsie... a ide o to bay sa ludia bavili no nie?

    OdpovědětVymazat
  2. Je to fakt, sranda tohle byla a v mainstreamu je to pořád fajnová věc. Specifická a zábavná.

    OdpovědětVymazat
  3. Anonymní18/3/17 13:07

    Dobrý den chtěl bych se zeptat chci koupit tohle UKK ale jelikož už se neprodává je trochu dražší a chtěl bych se zeptat jestli se tam vyskytuje Spider man více nebo méně

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to spíš týmovka, ale zrovna Spider-Man je z těch, kdo se tam vyskytuje docela dost.

      Vymazat