2014-01-10

#450: Ultimátní komiksový komplet 13: The Mighty Thor - Hledání bohů - 55 %

Ultimátní komiksový komplet 13: The Mighty Thor - Hledání bohů (Thor: In Search of the Gods)
Vydalo Hachette Fascicoli (české stránky italské společnosti nehledejte, zatím nejsou) v pevné vazbě v roce 2013 jako dvacátou sedmou knihu ze série "Ultimátní komiksový komplet", v konečném pořadí knih "The Mighty Thor: Hledání bohů" ponese č. 13. Původně vyšlo jako čísla 1 až 7 druhé řady série "Thor" nakladatelství Marvel. Mezinárodní společnost Hachette poprvé komiks vydala ve Velké Británii v prosinci 2012. České vydání se prodává v plné ceně za 199 Kč na stáncích. Starší čísla si můžete objednat na emailové adrese marvel@czpress.cz.

Scénář: Dan Jurgens
Kresba: John Romita Jr.

Asi bych se měl přiznat k jedné věci - mám slabost pro kresbu Johna Romity Jr. Nevím, od jaké doby, asi ale od "Spider-Mana", kterého vydávala Crew (vyšla i jedna kniha v UKK), a samozřejmě s tím bude mít co do činění i "Daredevil: Rok jedna" nebo "Kick-Ass". Líbí se mi jeho předimenzované postavy, které v sobě mají něco dětinského, jeho hranaté prsty a ostře řezané rysy, krásné ženy, kdy snad každá by mohla být femme fatale nějakého hrdiny. Pravda, i to s sebou nese svoje chyby - například malá holka v jeho podání vypadá jako zralá osmnáctka (viz scéna, kde Cap předává ocenění Jaku Olsonovi), ale pro mě je tohle vykoupeno naprosto skvělými akčními scénami a postavami, na které se prostě dobře dívá. Je to mainstream, ale není leeovský, je romitovský, trochu klasický, s odkazy na staré mistry zlatého věku, ale přesto s moderním nábojem, což se ukazuje hlavně v sérii "Kick-Ass".

Jenže komiks samozřejmě není jen o kreslíři, ale je také o scénáristovi. Tím je Dan Jurgens, který není neznámým člověkem, je vlastně celkem plodným komiksovým autorem, s nímž jsme se mohli setkat i na našem trhu, a to například příspěvkem v knize "Avengers: Na ostří nože" a pak scénářem ke komiksu "Tomb Raider: Legenda o Medusině masce". Když budete něco od něj číst, uvědomíte si, že tohle je autor, který je velmi vhodný pro delší série, protože on je dokáže psát, dokáže vystavět rozsáhlé příběhy, hraje si s postavami, má zápletky, které dávají smysl, fungující drobnokresbu postav, ale zároveň vám dojde, že do komiksů nedává zas nic tak navíc. Je to celkem průměrný vypravěč, což je dobré, ale opravdu jen dobré. Jeho komiksy až tak zásadně nevynikají, i když se možná dobře čtou. Takový je i případ knihy "The Mighty Thor: Hledání bohů".

Na světě - alespoň tom marvelovském - se objevil Onslaught, záporák gigantických rozměrů, který měl zničit většinu superhrdinů a mezi nimi samozřejmě i Thora. Logicky k tomu nedošlo, všichni se ocitli v paralelním vesmíru, kde nějakou dobu žili. Samozřejmě, že se vrátili, ale vrátili se do světa, který nepoznávali. Thor se přesunul zpět do Asgardu, aby zjistil, že je sídlo severských bohů celé zničené a bohové nikde. Vrací se tak na Zemi, aby zjistil, co se stalo. To se v této knize nedovíme, stejně jako se nedovíme ani nic dalšího podstatného. Kniha obsahuje celkem sedm sešitů, které původně vyšly v sérii "Thor", ale tyto sešity jen poodkryjí rozsáhlejší příběh, který se skrývá v pozadí. S tímto příběhem se hlouběji neseznámíme, protože lze jen těžko předpokládat, že zrovna pokračování této knihy někdy někdo česky vydá. Alespoň pokud to tedy nebude vydavatelství Hachette samotné.

Thor letí hledat odpovědi na Zemi a hned se zapojuje do boje po boku Avengers. Není to nic tak neobvyklého, ani samotný boj není zas tak skvělý. Stojí proti nim Ničitel, kterého dobře známe i z filmu "Thor". Tenhle Ničitel má to štěstí - a ostatní tu smůlu - že se mu do hlavy dostala duše okopávaného muže, vojáka, který si chce vyléčit svoje mindráky. Už to vypadá, že smete všechny, co mu stojí v cestě, ale tak asi je jasné, že to Avengers i Thor nějak zvládnou, i když budou hodně pobití. Je pravda, že Jurgens celkem umně vytváří zápletky pro další a další příběhy, kdy ten jeden, co sledujete od začátku, před vámi roste jako nějaká chiméra. A tak lze "Hledání bohů" také brát, protože na konci nebudete o nic chytřejší. Příběh není dovyprávěný, a to je jeho zásadní problém. Nic světoborného se nedozvíte. Snad jen to, jak se dají různými způsoby z jedné postavy udělat dvě v jednom těle, aneb jak je Thor opět bohem i člověkem zároveň.

"Ultimátní komiksový komplet" je jednoduše náhledem, je to jen ochutnávka a tohle je problém některých knih. V případě takových "Tajných válek" alespoň získáváte celý jeden příběh, který sice má následky do mnoha sérií, ale tenhle jeden příběh se uzavřel. V případě "Hledání bohů" tápete. Chcete vědět, co bude dál, ale nedozvíte se. Tak to prostě je. Ochutnáte, a pokud budete mít zájem, musíte si pokračování sehnat někde jinde. Anglicky. Anebo také ne. Možná vám tahle ukázka, tohle nahlédnutí ani nebude po chuti. A jsem si téměř jistý, že ty negativnější pohledy na příběh budou převládat. Jurgens napsal scénář, který ničím zásadně nevyniká. John Romita Jr. si udržuje svůj standard, ale ani skvělá kresba nemusí nutně pozvednout slabý scénář.

Na blogu najdete také recenzi na knihy:
"Ultimátní komiksový komplet 2: Uncanny X-Men - Dark Phoenix"
"Ultimátní komiksový komplet 4: Wolverine"
"Ultimátní komiksový komplet 5: Tajné války superhrdinů Marvelu část 1"
"Ultimátní komiksový komplet 7: Daredevil - Zmrtvýchvstání"
"Ultimátní komiksový komplet 8: The amazing Spider-Man: Kravenův poslední lov"
"Ultimátní komiksový komplet 9: The Amazing Spider-Man - Zrození Venoma"
"Ultimátní komiksový komplet 11: The Incredible Hulk - Tiché výkřiky"
"Ultimátní komiksový komplet 12: Zázraky"
"Ultimátní komiksový komplet 14: Captain America - Nový úděl"
"Ultimátní komiksový komplet 15: Punisher - Vítej zpátky, Franku část 1"
"Ultimátní komiksový komplet 16: Ultimates - Nadčlověk"
"Ultimátní komiksový komplet 18: New X-Men - G jako Genocida"
"Ultimátní komiksový komplet 21: Amazing Spider-Man - Návrat"
"Ultimátní komiksový komplet 28: Avengers - Na ostří nože"
"Ultimátní komiksový komplet 29: Tajná válka"
"Ultimátní komiksový komplet 30: She-Hulk - Svobodná, úspěšná, zelená"
"Ultimátní komiksový komplet 33: Ultimate Spider-Man - Moc a odpovědnost"
"Ultimátní komiksový komplet 34: Avengers - Rozpad"
"Ultimátní komiksový komplet 36: Astonishing X-Men - Nadaní"
"Ultimátní komiksový komplet 41: Zombie z Marvelu"
"Ultimátní komiksový komplet 43: Iron Man: Extremis"
"Ultimátní komiksový komplet 44: Captain America - Zimní voják, část 1"
"Ultimátní komiksový komplet 49: The Incresible Hulk - Hulkova planeta část 1"
"Ultimátní komiksový komplet 51: Captain America - Zimní voják, část 2"
"Ultimátní komiksový komplet 52: Thor - Znovuzrození"
"Ultimátní komiksový komplet 58: The Invincible Iron Man - Pět nočních můr"

Žádné komentáře:

Okomentovat