2023-04-28

#2147: Cowboys & Aliens

Určitě znáte nepříliš zdařilý snímek Kovbojové a vetřelci (2011). Nicméně věděli jste, že také existuje stejnojmenná komiksová předloha? Martin se na ni v jedné ze svých starších recenzí, vydané na Horor Webu, podíval na zoubek. Jak se mu líbila? O tom se můžete sami přesvědčit. 

- Dan  

Scénář: Scott Mitchell Rosenberg, Fred Van Lente a Andrew Foley

Kresba: Dennis Calero, Luciano Lima, Magic Eye Studios a další

Když jsem se konečně dostal k tomu, abych se podíval na film Kovbojové a vetřelci, byl jsem neskutečně zklamán, což jsem dal najevo i v recenzi na našem serveru (na serveru Horor-Web, poznámka od Dana). Ale látka, která tu byla prezentována, mě zaujala. Proto jsem se snažil sehnat komiks, podle kterého byl film natočen. Docela mě překvapilo, že se jedná o komiks poměrně nový. Čekal jsem asi něco trochu staršího, něco, co bylo vytvořeno někdy v 60. letech, možná ještě dříve. Ona kresba tomu i trochu nahrává, i když pravda, je přece jen kvalitnější a propracovanější, i když zase ne o tolik.

Komiks jsem dočetl a odnesl jsem si z něho zásadní zjištění. Tým, který stál za snímkem Kovbojové a vetřelci, to vážně hodně zprasil. Příběh, který je komiksem prezentován je vcelku zajímavý a má atmosféru amerického divokého západu. Tohle nechybělo ani ve filmu, ale bylo to prostě příliš hollywoodské. Komiks si nehraje s detaily, ale reálie jsou skutečně uvěřitelné, i přesto, že kresba, jak jsem již říkal, není zase tak moc propracovaná.

Na komiksu spolupracovalo studio Magic Eye, které se mimo jiné podílí na komiksech o Kačerovi Donaldovi a Mickeym Mousovi. Je to trochu znát, protože se dost často stává, že z panelu vystupuje postava, případně hlavní objekt, ale pozadí je odvedeno jen ledabyle, protože není zase tolik důležité. Klasický prvek amerických animovaných filmů – hlavně se zaměřit na postavu a na to, co se hýbe. V komiksu se to sice nehýbe, ale princip je zde naprosto totožný.

Naivní až dětské vyznění kresby koresponduje s tím, že zde v podstatě chybí krev. Násilí je zobrazeno v poměrně bezbranné formě. Některé panely mají čtenáře možná trochu navnadit, ale že by se tu objevila nějak víc obnažená ňadra, to opravdu ne. V tomto smyslu je grafický román vlastně docela neškodný. Co mu ale nechybí, to je vtip. Ten nepostrádá, na rozdíl od své filmové adaptace. Něco prostě ani skvělí herci nezachrání. Předloha tak převyšuje adaptaci.

Abych zase ale nevynášel komiks někam do nebe, musím uvést, že ani jeho kvalita není nadprůměrná. Čekal jsem i zde trochu víc, z potenciálu zápletky bylo možné něco vytřískat. Jenže tím, že chce komiks zůstat korektní i pro děti, ztrácí svoje kouzlo. Příběh je přímočarý, opět se mi chce říct hollywoodsky, nechybí mu trocha romantiky, která je zbytečná, no a samozřejmě ani pointa, která si nechává otevřená vrátka. Skoro začínám tyhle otevřené konce nesnášet jako happy endy. V obou případech musí otevřený konec sedět, aby zaujal. Prostě se to musí umět.

Ve zkratce tedy žádný zázrak, ale trocha té klukovské dobrodružné literatury, která u nás nejspíš nikdy nevyjde. Je pravda, že k tomu není mnoho důvodů. Existují lepší komiksy, stejně jako lepší filmová zpracování. Když se k tomu dostanete, přečtěte si, pobavíte se, ale je to opravdu jen zábava na jeden večer.

Žádné komentáře:

Okomentovat