2015-09-23

#1000: Dějiny československého komiksu 20. století

Dějiny československého komiksu 20. století
Vydalo nakladatelství Akropolis v pevné vazbě s obalem v roce 2014. Vydání má 1 000 stran a prodává se v plné ceně za 2 800 Kč.
Knihu se slevou zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Editoři: Tomáš Prokůpek, Pavel Kořínek, Martin Foret a Michal Jareš

Když jsem přemýšlel, jaká kniha by byla nejvhodnější pro to, abych o ní napsal tisící článek na Comics Blogu, ukázal se jako vhodnou pomocí Fanda Mejstřík, který mi připomněl, že knihu "Dějiny československého komiksu 20. století" mám doma a že navíc tato kniha obsahuje přesně 1 000 stran o komiksu. On je zde tedy ještě rozsáhlý rejstřík, ale samotná encyklopedie, která je rozdělena na dvě kniha, má skutečně tisíc stran, což je takové pěkně symbolické, když už se kniha komplexně věnuje celému století československého a českého komiksu od roku 1900 do roku 2000. Asi nijak nepřekvapí, že se na knize podílela známá jména českého komiksu, především pak jeho teorie, v čele s Tomášem Prokůpkem. Dohromady pak dala čtveřice autorů text, který je neuvěřitelnou encyklopedií, kterou by si měl každý, kdo komiks miluje, obstarat.

Jenže tady možná trochu narazíte. Celé dílo vyšlo jako velmi luxusní encyklopedie, což je celkem pochopitelné, když už je to dílo tak významné a strávilo se na něm hodně práce. Tomáš Prokůpek se komiksu a jeho propagaci a kořenům věnuje dlouhodobě, což je ale patrné na celé čtveřici, která má například na svědomí i knihu "Studia komiksu: Možnosti a perspektivy". Encyklopedií "Dějiny československého komiksu 20. století" vytvořili něco tak komplexního, že musíte najít 2 800 Kč (ve slevách trochu méně), abyste si mohli knihu pořídit. A je asi jasné, že tohle je cena, která mnohé odradí. Pokud ale ty peníze někde najdete a zajímáte se o český komiks, tohle je rozhodně něco, co by vám nemělo uniknout. A já moc děkuji svojí partnerce Verunce, že jsem jí stál za to, aby mi knihu koupila, protože když jsem ji otevřel, jen jsem žasnul.

"Dějiny československého komiksu 20. století" nejsou knihou, kterou snadno přelouskáte. Je to kniha na pozdní večery, je to kniha pro dlouhodobé studium, je to kniha, k níž se budete vracet a budete si připomínat některé komiksy, o kterých jste do té doby nevěděli. A bude jich skutečně mnoho, protože vás třeba ty staré dříve ani tolik nezajímaly. Encyklopedie se skutečně věnuje svědomitě celému století. První kniha, trochu užší, se zaměřuje na období 1900 až 1964, druhá kniha, silnější, pak na roky 1964 až 2000. Každá kniha je pak ještě rozdělena do rozsáhlých kapitol, které tvoří jednotlivé časové úseky. První kapitola je například od roku 1900 do roku 1918. Každá kapitola je uzavřená a má svou vlastní strukturu.

Pokud se zaměříme na strukturu, tak na začátku každé kapitoly je časová linka, na které jsou vybrána významná díla jednotlivých let. Následuje krátký úvod k danému časovému období, který se věnuje kontextu doby a podmínkám pro vytváření komiksu. Pak už následují podkapitoly a oddíly, které se zaměřují na jednotlivé autory, na události, na magazíny nebo na komiksy, které v daném období vznikaly. Těch částí je skutečně hodně a těch komiksů, které jsou zde zmiňovány, je ještě víc, až se zdá skoro neuvěřitelné, kolik toho u nás vznikalo. Československý a český komiks má rozhodně tradici a právě tahle encyklopedie to krásně odhaluje. Kromě toho je na závěr každé kapitoly ještě podkapitola o tom, jaký v daném období vycházel překladový komiks, což také krásně určuje, co čtenáře v jednotlivých časových etapách zajímalo a co vůbec vycházet mohlo.

Kromě dvou objemných knih obsahuje encyklopedie ještě rejstříkový sešit, který sám o sobě má 88 stran a obsahuje periodické shrnutí všech období a komiksů, které v něm vznikaly, je zde seznam literatury, zdroje pro jednotlivé komiksy, jejichž stránky jsou v encyklopedii použity - a že je ilustrovaná velmi bohatě - najdete zde také medailonky všech tvůrců, jmenný rejstřík a názvový rejstřík a nakonec také obsah obou dílů encyklopedie. Máte tak k ruce i výborný přehled o všech komiksových autorech, kteří v období 1900 až 2000 v československém komiksu působili, takže tento sešit není jen nutným doplňkem, ale skutečně další přínosnou částí celé encyklopedie.

"Dějiny československého komiksu 20. století" jsou knihou, která nemá na našem trhu obdoby. Ne ve své komplexnosti a celkové obsáhlosti. Jsou zde knihy jako "Signály z neznáma: Český komiks 1922 - 2012" nebo "Český komiks 1. poloviny 20. století", kdy první mají na svědomí mimo jiné i autoři encyklopedie "Dějiny československého komiksu 20. století", ale ani v jednom případ se nejedná o tak rozsáhlou a komplexní publikaci. Co se týká teorie komiksu nebo encyklopedických publikací, u nás toho nevyšlo až tak málo, respektive těch publikací pár najdete, ale když otevřete knihu "Dějiny československého komiksu 20. století", máte pocit, že to všechno směřovalo k tomu, aby vyšla právě tato encyklopedie. Nehodnotím teď kvalitu textů, k těm jsem se bohužel zatím pořádně nedostal, ale díky této encyklopedii budete mít přehled o československém komiksu jako nikdy. A objevíte mnohé, co by mohlo navždy zůstat zapomenuto. Už jen proto je dobře, že encyklopedie vznikla. Teď se jen zaměřit na další desetiletí, které by klidně vydalo na podobně rozsáhlou encyklopedii.

Komiks "Dějiny československého komiksu 20. století" můžete zakoupit na stránkách Kosmas.

19 komentářů:

  1. No,tak tohle jsem dostal ted pod stromek,a myslim,ze mam na dlouhou dobu o cetbu postarano :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, to já taky :-) to budu číst roky :-)

      Vymazat
    2. Tak nejak :D a ze to neni zrovna cetba do kapsy :D

      Vymazat
    3. Člověk si u toho i zaposiluje :-)

      Vymazat
    4. No zena rikala,ze ji s tim pomahal soused z auta..vlastne teda Jeziskoj smzr :D ale je to husty,nejvic me dostavaj ty dreveny desky,nebo z ceho to je :)

      Vymazat
    5. docela jsem zvědavej, jak to bude držet, po nějaké dob používání

      Vymazat
    6. Za ty penize by snad mohlo :) aspon se k tomu budeme chovat s o to vetsi laskou :D

      Vymazat
    7. Tak o tom žádná, to je takovej poklad :-)

      Vymazat
  2. Uz jsem na strane 180,a obcas z toho mam hlavu jak balon :D ale nekdy je to velmi zajimave :) a vcera mi jeste prisly Dejiny svetoveho komiksu,takze huraaa,do sveta vědění :D ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To fakt čteš jo? hustý! :-)

      Vymazat
    2. Ctu :) ale jen u jidla,je to moc velky na to,abych to tahal na balkon,kdyz si jdu zakourit :D

      Vymazat
  3. Tak po trech mesicich precetena prvni kniha :DD

    OdpovědětVymazat
  4. No je to docela tezsi cteni. Nedavno jsem zakoupil levne jeste tu knihu Cesky komiks,a to je takovy rychlejsi a hezci,zrejme proto,ze ne tak detailni a ucebnicove,navic s vice reprodukcema. Ale tohle je taky dobry :)
    Jinak prosim Te,necetl jsi nekdy tu knihu Eroticky komiks od Tima Pilchera ? Nejaky nazor na to,jestli nemas,at nekupuje zbytecne kdyztak.. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten erotický komiks je pořád především pro ty, co se zajímají o historii komiksu. A v tomhle ohledu je to myslím zajímavé, skutečně se to snaží pokrýt historii komiksu. Mě osobně to zaujalo. Časem snad také zrecenzuji.

      Vymazat
  5. Jasny,s tim pocitam,ze je to historie. Jen jsem cetl,ze trochu odflakli evropskou kulturu,zhruba na 15ti strankach. Ale asi taky poridim,sehnal jsem ted vyhodnou koupi.. ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je dost možné, bude to hodně zaměřeno na USA, pokud si dobře pamatuji, ale je to dlouho, co jsem to otevřel a druhý díl jsem snad neotevřel ještě vůbec... Vychází toho u nás nějak moc :-)

      Vymazat
  6. Tak ty ´dreveny ´bichle jsem dostal k Vanocum,Cesky komiks a Komiks od roku 1968 do soucasnosti poridil levne,a uz vim jen o tom erotickym,tak tim by snad mohly byt dejepisne knihy u nas vycerpany,pokud mi neco neuniklo.. :DD

    OdpovědětVymazat
  7. Minimálně je tohle to hlavní :-)

    OdpovědětVymazat