2013-09-09

#273: UKK 58: The Invincible Iron Man - Pět nočních můr - 55 %


UKK 19: Iron Man - Pět nočních můr: Matt Fraction (58)
Ultimátní komiksový komplet 58: The Invincible Iron Man - Pět nočních můr (The Invincible Iron Man: The Five Nightmares)
Vydalo Hachette Fascicoli (české stránky italské společnosti nehledejte, zatím nejsou) v pevné vazbě v roce 2013 jako devatenáctou knihu ze série "Ultimátní komiksový komplet", v konečném pořadí knih "The Invincible Iron Man: Pět nočních můr" ponese č. 58. Původně vyšlo jako čísla 1 až 7 čtvrté řady série "The Invincible Iron Man" nakladatelství Marvel v roce 2008 a 2009. Mezinárodní společnost Hachette poprvé komiks vydala právě v českém a polském běhu série "Ultimátní komiksový komplet". České vydání se prodává v plné ceně za 199 Kč na stáncích. Starší čísla si můžete objednat na emailové adrese marvel@czpress.cz.
Komiks zakoupíte na serveru KupKomiks.

Scénář: Matt Fraction
Kresba: Salvador Larroca

A po delší době tu máme v rámci "Ultimátního komiksového kompletu" knihu, která u nás již nevyšla dříve, ale je v češtině naprostou novinkou. Jsem tomu rád, protože si přece jen zasloužíme něco nového, a ne jen recyklace toho staršího. Pravda, za "Zázraky" jsem hodně rád. Nevím, čím to je, ale "Pět nočních můr" mě po obsahové stránce nijak moc nepotěšilo. A tak, i když je tu na českém trhu novinka, po přečtení jsem nijak nadšený nebyl. Ano, mám určitý vnitřní pocit, který mi říká, že mainstream už nechci nikdy vidět, ale pokusím se být objektivní. "Pět nočních můr" je přesně tím komiksem, proč si říkám, že jsou superhrdinové děsná otrava a že nejsou tvůrci schopní přinést něco nového. Pravda, podání Matta Fractiona ještě není nejhorší.
Matt Fraction dostal zajímavý úkol. V roce 2008 byl snímek "Iron Man" začátkem velkého marvelovského boomu na poli filmu. Z Iron Mana se stala oblíbená postava, a tak si tak velké studio jako Marvel řeklo, naprosto nezištně, že by vlastně bylo fajn udělat oblíbeného Iron Mana i v komiksu, což znamená, že ho přiblíží filmovému dění. Bude se vycházet z toho, co přinesl komiks, ale i z toho, co přinesl film. A tak "Pět nočních můr" vlastně je pokračováním filmu, ale s tím, že události jsou upraveny tak, aby to sedělo i do komiksového dění. No jasně, že na tom není nic nezištného, je to čistě komerční tah. Když kráva dává víc mlíka než ostatní, tak proč by se měla dojit méně? Co si vlastně stěžuji? Studia Marvel a DC jsou na tomhle založena.
Fraction tedy pustil do světa Iron Mana, který je ovlivněný událostmi filmu, respektive příběhem, který se ve filmu odvyprávěl, ale nezapomíná se ani na Ellisův projekt "Extremis", který má na Iron Manův stav poměrně výrazný dopad. A nezapomíná se ani na další příběhy. Je třeba nutné připomenout, že Tony hodně chlastal a chvíli byl vlastně pořádný nýmand, čehož využil - a vlastně i tak trochu způsobil - Obadiah Stane, kterého známe právě z prvního snímku s Iron Manem, kde si ho zahrál Jeff Bridges. Právě na souboj Iron Mana s Obadiahem se odkazuje, protože ten je pro děj velmi důležitý. Na scénu se totiž dostává Zeke Stane, Obadiahův syn, který se rozhodl zasvětit život terorismu a pomstě.
Matt Fraction to na první pohled vymyslel velkolepě. Jsou zde obrovské scény destrukce, jsou zde poničené budovy a zničené životy. Některé scény dokáží vyvolat city, to se nedá komiksu vzít, ale sedmý sešit už ukazuje, jak moc se tlačí na pilu, jak moc je smutné to, co se stalo, jak moc byli ovlivněni obyčejní lidé, jak za nimi superhrdinové stojí, že i oni jsou jen obyčejní lidé. Klasické zvolnění komiksu z velkolepé akce ke komornímu dramatu, aby zase mohlo následovat něco většího. Dobře, na tom by nebylo nic tak špatného, kdyby komiks přinesl něco nového. Stačí se nad příběhem trochu zamyslet, a najednou zjistíte, že to je parafráze "Extremis" s trochu jinými postavami a malinko většími následky. Alespoň tedy co do počtu zničených budov a životů.
Přijde i Spider-Man
TENHLE ODSTAVEC BY SE DAL OZNAČIT JAKO SPOILEROVÁNÍ, TAK OPATRNĚ. Proti Tonymu stojí nepřítel, který ho děsí. Nepřítel, který by mohl být lepší než on. Jak se ale nakonec ukáže, Tony má vždycky něco v rukávu, něco, co nakloní jazýček vah na jeho stranu. Komiks je děsně předvídatelný. Je zde scéna, kde má Tony zemřít, ale stejně vám hned dojde, jak to vlastně celé je. Tohle je prostě nuda. Studio vydělává na tom, že jsou zde oblíbení superhrdinové, ti jim nesou peníze. Proč se nikdo neodváží k tomu, aby některého hrdinu skutečně zabilo? Ne nějakého nýmanda, který se objevil na pět dílů a svou smrtí uspokojil, chabě, čtenářkou touhu po krvi. Proč nezemře někdo důležitý? No jo, jsou v tom jenom peníze, což je škoda. Bendis si sice dovolil sejmout Spider-Mana, ale jen v "Ultimates", v klasické sérii by se tohle stát nemohlo. Tahle předvídatelnost je děsivá a nikdy si na ni nezvyknu.
File:10.16.11MattFractionByLuigiNovi1.jpg
Matt Fraction
Tak abych jen nekydal hnůj na scénář, kresbu bych označil za dobrou, i když stejně by se na ní dalo najít několik výhrad. Larroca používá zajímavé techniky, což je skvělé pro scény, kde nejsou tak velké detaily, ale jakmile se zabere obličej, je takový nějaký voskový. Je to patrné například na Thorovi. Nemluvě pak o tom, že některé postavy se mohou plést. Chvílemi jsem měl pocit, že se Tony Stark přidal k teroristům, aby je infiltroval, ale očividně je to jiný týpek s černými vlasy a knírkem. Jindy je Larrocova kresba nádherná a vy se jen budete kochat krásným panelem. Je to zvláštní kresba, jako kdyby to bylo více stylů najednou Někdy hodně detailní, někdy se na pozadí hodí jen textura, někdy je zde hodně černé linky, jindy se spíš jedná o malbu. Tak nějak to jen přispívá ke spíš negativnějšímu dojmu, který z celého komiksu mám. Larrocovi rozhodně nemůžu brát, že kreslit umí, jen v tomhle případě až moc řádil.
Salvador Larroca
Těšil jsem se na "Pět nočních můr", ale teď už vím, že je to jen komiks, který kolem mě proplyne. Přečetl jsem si, ano, na chvíli mě to zabavilo. Abych si čtení skutečně užíval? To opravdu ne. Fraction tady rozhodně neprokázal své schopnosti, co by vypravěč, spíše jen poukázal na to, že komiksový mainstream je prostě v krizi nápadů, jen na to každý kašle. Jsou to přece superhrdinové, jsou skvělí, je to zábava. Nevím, nesleduji americký komiks pravidelně, vzdal jsem to, zaměřuji se jen na ten, co vychází česky, kterého je v poslední době skutečně hodně. Byl jsem u toho, když začalo "The New 52", když Marvel přišel s restartem svých sérií a s eventem "Now". Těch příběhů, které by skutečně stály za to, zde bylo neskutečně málo. Ne každý udělá s Batmanem to, co Snyder, pravda, ale originalita nebo minimálně nápaditost snad přece ještě nejsou mrtvé, ne?

Na blogu najdete také recenzi na knihy:
"Ultimátní komiksový komplet 2: Uncanny X-Men - Dark Phoenix"
"Ultimátní komiksový komplet 4: Wolverine"
"Ultimátní komiksový komplet 8: The amazing Spider-Man: Kravenův poslední lov"
"Ultimátní komiksový komplet 9: The Amazing Spider-Man - Zrození Venoma"
"Ultimátní komiksový komplet 11: The Incredible Hulk - Tiché výkřiky"
"Ultimátní komiksový komplet 12: Zázraky"
"Ultimátní komiksový komplet 14: Captain America - Nový úděl"
"Ultimátní komiksový komplet 16: Ultimates - Nadčlověk"
"Ultimátní komiksový komplet 18: New X-Men - G jako Genocida"
"Ultimátní komiksový komplet 21: Amazing Spider-Man - Návrat"
"Ultimátní komiksový komplet 28: Avengers - Na ostří nože"
"Ultimátní komiksový komplet 29: Tajná válka"
"Ultimátní komiksový komplet 34: Avengers - Rozpad"
"Ultimátní komiksový komplet 36: Astonishing X-Men - Nadaní"
"Ultimátní komiksový komplet 43: Iron Man: Extremis"
"Ultimátní komiksový komplet 44: Captain America - Zimní voják, část 1"
"Ultimátní komiksový komplet 51: Captain America - Zimní voják, část 2"
"Ultimátní komiksový komplet 52: Thor - Znovuzrození"

18 komentářů:

  1. Anonymní9/9/13 16:12

    A přesto se smrt klasického Spider-Mana minulý rok udála :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pravda, omlouvám se za nepřesnost a děkuji za upozornění!

      Vymazat
    2. Anonymní9/9/13 20:16

      To se neomlouvejte , neberte to jako nějákou opravu nebo výtku. Spíš jen takové doplnění .

      Vymazat
    3. Za to jsem rozhodně rád. Hodně mě to mrzí, ale americké komiksy prostě číst nestíhám. Taková doplnění jsou skvělá!

      Vymazat
  2. Tak zabít důležitýho hrdinu, aby dali příběhu nějakou vážnost, je už podle většiny čtenářů v USA dost pitomý klišé. Smrt důležité postavy by měla být vyrcholením jejího příběhu a vývoje a do toho se nikomu nechce, když ví, že je za pár let někdo jinej zase oživí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak asi já to beru jinak. Je to fakt, že nejsem ten, co by žral každý komiks z USA, protože je fakt, že mi přijdou na jedno brdo a je toho moc, co vyjde. Ale právě oživování je jedna z nejděsivějších věcí... Je fakt, že jde o komerci. Lidi chtějí ty své hrdiny a společnostem se prostě vyplatí je nechat žít nebo oživit.

      Vymazat
    2. Já rozhodně mám radši nezabjení než oživování.

      Právě že společnosti maj tendenci je zabíjet tak jak řikáš (obálky "poslední souboj X jim dost vydělávaj) a fanouškům to už leze dost na nervy. Jak by bylo tobě, kdybys měl hodně rád a sledoval nějakou postavu, co má vlastní historii, vztahy s jinýma postava a potenciál na spousty dalších příběhů a pak ji jen tak zabijou, aby nějakýho jinýho hrdinu udělali trochu nasranějšího na záporáka měsíce.

      Vymazat
  3. To je pravda, ta smrt by musela mít nějaký větší smysl. Když je to bez smyslu, tak je to hloupost. Mně by se ale líbilo, kdyby se příběh uzavřel a pak přišlo něco nového, originálního.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Slyšel jsem, že Fractionův Iron Man je o něco lepší později, třeba WANTED, příběh celej o tom, jak se Tony snaží zdrhnout před vládou spojenejch států (dokonce si bude muset oholit svou bradku!!!).

      Pokud chceš dneska něco opravdu originálního od moderních komiksů, asi budeš muset počkat, až vydaj něco od Image.

      Vymazat
    2. Tohle mě překvapilo. O Fractionovu Iron Manovi jsem slyšel hodně, ale tohle mi nijak skvělé nepřišlo. Bohužel na ty další si budeme asi muset hodně počkat, pokud vyjdou vůbec...
      Docela jsem zvědavý, jestli někdo vydá třeba Sagu, o které se hodně mluví, je oceňovaná a hodně... zvláštní.

      Vymazat
    3. Ságu jsem nečetl, ale z toho co jsem viděl, to vypadá jako solidní série.Hlavně ten vztah dvou hlavních postav, kterej je realistický, ale taky dojemný.

      Pokud jde o Fractiona, akorát jsem dočetl Sensational Spider-Man Annual 1 a jestli máš rád Peter/MJ vztah, tak fakt doporučuji. Pokud vím tak poslední příběh přímo o nich dvou před OMD (o kterým Fraction věděl) a v podstatě taková oslava a sbohem jejich manželství.

      Vymazat
    4. Díky za tip. Popravdě vztah těch dvou je to, co mě na celém Spider-Manovi zajímá možná nejvíc :-)

      Vymazat
  4. Byť som to ešte nečítal, meno Fraction vo mne vyvoláva odpor, je to tak Geoff Johns Marvelu, strašne preceňovaný autor, ktorý tak hrozne sprasil Uncanny X-Men, že som sériu prestal čítať, čo sa mi nikdy nestalo a dúfam, že už ani nestane. O evente Fear itself škoda hovoriť, a tak by sa dalo pokračovať (Thor). Terazky mu velebia Hawkeyea, ale ja tomu odmietam uveriť a nepôjdem do toho. Fraction, fuj!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To přirovnání s Geoffem Johnsem je docela příhodné a myslím, že celkem sedí. Fear Itself jsem četl, více méně komplet event a souhlasím, že to je hrůza. Event skoro nevýznamný, i když k nějakým dopadům samozřejmě došlo, a rozprostřel se na zbytečně mnoho sešitů.

      Vymazat
  5. Tak komik precitany, odlozeny v regalu podla cisla medzi ostatne UKK... Co napisat? No tu musim odporovat. Hodnotenie 55 percent si tento komiks nezasluzil. Cital som omnoho lepsie ale aj omnoho horsie. V prvomrade je to zabava. OK, zaba sa tiez da urobit dobre, beriem ale ak zacnem porovnavat napriklad s komiksom X-men G-jako genocida, ktory som precital pred tymto musim povedat ze sa mi Iron Man pacil viac. Ja neviem proste zabavil som sa, pacilo sa mi to koniec.

    Fakt je ten ze napriklad na Zazraky sa to nehrabe, alebo co sa tyka zabavy ani na Hulkovu planetu (schvalne vyberam komiksy z UKK) ale proste prijemny odpocinkovy komiks. Je uzatvoreny, aspon tak kniha posobi co je pre mna oborvske plus. Komiks si podla mna nezasluzil az taku kritiku do teba :) osobny nazor. Ty sa na to kukas ako recenzent beriem ,ja ako konzument musim povedat, ze som sa pobavil a som rad ze mam v zbierke tento komiks, nijak toho nelutujem.

    Co sa tyka zabijana hlavnych hrdinou, fakt je ten ze sa ani nemusia zabijat daju sa urobit pekne a luxusne, precitaj si Daredevila od Bandisa. Cital som sice len 1 omnibus, ale neksutocne ma nadchol. Ked precitam vsetko co mam v zasboe tento hnden kupujem zvysné 4 omnibusy. Tam sa ani nikto nemusi zabijata pritom je komiks perfektny...

    Sorry za preklepy :).

    OdpovědětVymazat
  6. Mensia poznamka. Aky komiks posobi povrchne, jednoducho mozno to je tym, ze vysiel na zaklade filmu, proste pre novych fanusikov, ktori sa stretli s Iron Manom prvý krat vo filme...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako mě osobně vadí hlavně to, že tohle je strašně neoriginální příběh, který už si mohli fanoušci přečíst v Extremis. Je to neskutečně podobné. Ale to je i tím, kolik má člověk načteno. Kdybych Extremis neznal a četl jako první tohle, taky nebudu pravděpodobně tak kritický, ale vycházel jsem i z toho srovnání.

      Vymazat
    2. Je to mozne... Ked precitam Extremis vratim sa sem zas a napisem komentar ... Zatial som ho este necital. Ale ako hovoris ak su komiksy podobne tak je clovek sklamany... Ak to je prvy komiks pre citatelov, ktory citali po filme tak budu nadseny...

      Vymazat