2018-04-24

#1682: Nejmocnější hrdinové Marvelu 43: Moon Knight - 80 %


Nejmocnější hrdinové Marvelu 43: Moon Knight (Moon Knight)
Vydalo Hachette Fascicoli v pevné vazbě v roce 2018. Původně vyšlo jako čísla 1 a 6 páté řady série "Moon Knight" a jako "Werewolf by Night 32" v nakladatelství Marvel. České vydání se prodává v plné ceně za 249 Kč na stáncích.

Scénář: Warren Ellis, Doug Moench
Kresba: Don Perlin, Declan Shalvey

Moon Knight rozhodně není z postav, které by byly v našich končinách nějak moc známé nebo dokonce oblíbené. Já se přiznám, že o něm vím v podstatě jen to, že to je postava, která se sem tam někde objeví, většinou jako vedlejší. A to přitom měl docela dost sérií s vlastním jménem. Takže v tomhle případě kniha "Nejmocnější hrdinové Marvelu 43: Moon Knight" jednoznačně plní svou funkci a představuje nám postavu, která není až tak známá, představuje nám ji poměrně zevrubně, navíc od jejího prvního příběhu až k něčemu modernějšímu. Když se sice zase mrknete na závěrečný text, kde je vývoj postavy v rámci čtyřiceti let, dojde vám, že se s ní děly hodně divné kousky, ale na to jste si u postav Marvelu prostě musely zvyknout. Naštěstí tyhle podivnosti vás v knize "Nejmocnější hrdinové Marvelu 43: Moon Knight" tolik netrápí.

Je to především proto, že na začátku komiksu "Nejmocnější hrdinové Marvelu 43: Moon Knight" je sešit "Werewolf by Night 32", kde se Moon Knight objevuje poprvé jako vedlejší postava, v podstatě jako postava záporná, která má za úkol sejmout vlkodlaka. Zdá se, že není právě kladnou postavou, ale v tomhle rozpoložení sledujeme Moon Knighta jenom chvíli, protože v sérii Warrena Ellise už se přesouvá do hodně jiné role. Warrenovi dovolili, aby si postavu pojal po svém, a minimálně v knize "Nejmocnější hrdinové Marvelu 43: Moon Knight" jsou jen sešity, kde se žádný další superhrdina nevyskytuje, což je paráda. Netvrdím, že Ellisovo pojetí sedne každému, ale Moon Knight je zde skutečně za Moon Knighta, a to je paráda.

Warren Ellis nám ve svém runu představuje Moon Knighta jako Pana Knighta, v podstatě detektiva, který sem tam pomůže policii. V každém sešitě na nás čeká jeden příběh, někdy hodně rychlý, jindy trochu pomalejší, ale stále v tempu nadprůměrném. Tohle je pro jednotlivé příběhy hodně typické, ale co je zajímavější, i přesto, že jsou celkem rychlé, stále v sobě mají myšlenky, které dávají smysl, myšlenky, které vám něco řeknou. Autor se vám snaží něco sdělit i v tomhle kalupu. Pravda, někdy mi přišlo, že je Warren Ellis na konci až moc takový přemýšlivý, trochu moralizující, filozofující, což bylo celkem v kontrastu s akčním vyzněním většiny příběhů, ale třeba k tomu poslednímu příběhu to sedlo dokonale. Celkově je velmi dobře vystavěný, a to jak jako samostatný příběh, tak i jako příběh, který navazuje na Moon Knightovu minulost.

Kniha "Nejmocnější hrdinové Marvelu 43: Moon Knight" rozhodně patří k tomu nejlepšímu, co zde v rámci "Nejmocnějších hrdinů Marvelu" vyšlo. Díky tomu, že je hrdina jiný, že má jakoby vlastní svět, i když samozřejmě patří do Marvelu, tak dokáže zaujmout. Ale je to jen tím, jaké byly vybrány příběhy, protože v textové části se dozvíme, že ani týmovky nejsou Moon Knightovi cizí. To ale nevadí, protože o těch se tolik nedovíme, a to, co se nám dostane do rukou, je prostě velmi dobré představení postavy, představení, které je moderní a je jiné než jen obyčejný mainstream. Takže pokud si myslíte, že Marvel vydává jen takovou tu superhrdinskou klasiku, kniha "Nejmocnější hrdinové Marvelu 43: Moon Knight" vám docela dobře ukáže, že to tak není. A že to jde jinak a že to je dobré.

Na Comics Blogu najdete:
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 1: Avengers"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 2: Spider-Man"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 3: Wolverine"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 4: Hawkeye"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 5: Iron Man"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 6: Captain America"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 7: Hulk"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 8: Power Man"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 9: Bratři ve zbrani"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 10: Captain Marvel"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 11: Fantastic Four"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 12: X-Men"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 13: Black Widow"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 14: Strážci galaxie"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 15: Human Torch"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 16: Vision"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 17: Falcon"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 18: Deadpool"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 19: Valkyrie"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 20: Punisher"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 21: Nick Fury"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 22: Black Panther"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 23: Mockingbird"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 24: Defenders"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 25: Daredevil"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 26: Doctor Strange"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 27: Scarlet Witch"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 28: Iron Fist"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 29: Blade"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 30: Inhumans"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 31: Beast"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 32: Thor"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 33: Shang-Chi"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 34: Warlock"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 35: Hank Pym"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 36: Herkules"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 37: Wasp"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 38: Ghost Rider"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 39: Wonder Man"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 40: Silver Surfer"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 41: Elektra"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 42: Black Knight"

Žádné komentáře:

Okomentovat