2014-05-30

#650: Zlatá kniha komiksů Vlastislava Tomana (11. část): Planeta Xindlu - 50 %

Zlatá kniha komiksů Vlastislava Tomana
Vydalo nakladatelství XYZ v pevné vazbě v roce 2013. České vydání má 344 stran a prodává se v plné ceně za 599 Kč. Kniha je sbírkou komiksů, které původně vycházely v časopise "ABC" a v dalších publikacích. Obsahuje tyto příběhy:
Knihu můžete zakoupit s výraznou slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Vlastislav Toman
Kresba: Karel Jerie

Krátké komiksy, které jsou součástí "Zlaté knihy komiksů Vlastislava Tomana" a jejím uzavřením, nejsou kvalitou na takové úrovni jako jejich předchůdci. "Prázdniny s Marťany" ještě měly dobrou myšlenku a zajímavé provedení, jen to finále bylo takové moc jednoduché. "Planeta Xindlu" bohužel neposouvá pomyslnou příčku kvality někam výš, spíše naopak se jedná o kvalitativní propad. Jako kdyby finále "Zlaté knihy komiksů Vlastislava Tomana" mělo tak trochu narušit dojem z doposud prezentované tvorby. Docela se mi líbí, že se editoři a především sám Vlastislav Toman rozhodli do knihy vložit i novější tvorbu, ale její kvalita jednoduše není až tak vysoká.

"Planeta Xindlu" je komiks, který se měl stát přílohou časopisu "XB-1" (dříve "Ikarie"), k čemuž také došlo, jen s trochou časového zpoždění, Komiks byl plánován pro rok 2011, ale vyšel až v roce následujícím. Jedná se o osmistránkový komiks, který je možné ještě v současné době sehnat, ale samozřejmě, pokud máte "Zlatou knihu komiksů Vlastislava Tomana", shánět nemusíte. Popravdě, není zde až tak velký důvod - z hlediska komiksových kvalit - shánět komiks i v jeho původním vydání. Vlastislava Tomana si vážím, ale tohle je jen vykrádání sebe sama, navíc mám pocit, že mu Karel Jerie do příběhu zasahoval trochu víc, než je zdrávo. Pokud ne a dialogy, jak jsou napsány, jsou skutečně dílem Vlastislava Tomana, je vidět, že zde došlo k autorskému posunu, který se mi až tak nezamlouvá. Je to hlavně tou mluvou, ale stejně...

Co se mi také trochu nelíbí, to je skutečnost, že tohle je vlastně návrat k Hor-tidům, jen bez Kruana. Téma Hor-tidů mi přišlo vyčerpané poměrně rychle, a tak nějak nevidím důvod v tom, proč by se měli objevit i zde. Přesto je zde jeden zajímavý moment, který stojí za pozornost. A to je vlastně finále, kde se o Hor-tidech dovídáme něco nového, a to přímo o jejich tělní struktuře. Bohužel je to v podstatě jediný prvek plus ještě Jerieho tvorba, která tomuhle sedla a je příjemně zábavná, proč stojí za to si komiks přečíst. Přesto věřím tomu, že jako původně zamýšlená povídka by tohle dílko mohlo být zajímavější.

Nechci tvrdit, že tenhle příběh znamená, že ve stáří šla kvalita děl Vlastislava Tomana dolů. Tohle je prostě úděl těch, kteří toho vytvořili hodně. Nemůže být všechno skvělé a kvalitativně na vysoké úrovni. Někdy z toho vyjde prostě jen něco, co má pár zajímavých prvků, ale jako celek to úplně není ono. Rozhodně bych to ale nepovažoval za zklamání. Tím je až komiks poslední, který se ve "Zlaté knize komiksů Vlastislava Tomana" objevil. Příběh "Šroťák" uzavře seriál o jednotlivých komiksech, které jsou součástí této výběrové sbírky díla Vlastislava Tomana, jednoho z nejvýznamnějších a nejlepších komiksových scénáristů české historie.

Komiks "Zlatá kniha komiksů Vlastislava Tomana" můžete zakoupit na stránkách nakladatelství Albatros.

Žádné komentáře:

Okomentovat