2018-02-09

#1630: Tokijský ghúl 7 - 75 %


Tokijský ghúl 7 (東京喰種)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2017. Původně vyšlo jako čísla 59 až 68 série "Tōkyō Gūru" (japonsky 東京喰種) v roce 2013. České vydání má 204 stran a prodává se v plné ceně za 199 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Sui Išida
Kresba: Sui Išida

Série "Tokijský ghúl" s knihou "Tokijský ghúl 7" nabírá na docela zajímavých obrátkách, protože se do komiksu konečně zase dostává něco, co je skutečně hororové a co je skutečně drsné. Ano, tohle je manga, z které jsou cítit Japonci na sto honů, v tom, jak dovedou být brutální, ale zároveň i emotivní. Tohle je případ knihy "Tokijský ghúl 7", kde Sui Išida prokázal, že se nebojí zajít trochu dál, že mu nevadí trocha toho mučení a že mu vůbec nevadí, když se to i ukáže, protože tady rozhodně všechno neprobíhá mimo záběry. Ale to je jen jedna část příběhu, ten je přece jen trochu rozsáhlejší. Nejedná se o sérii "Gantz", kde je Hiroja Oku schopen se za jednu knihu neposunout skoro nikam. Sui Išida nás posouvá o kus dál, i když to také není zrovna mílový skok.

"Tokijský ghúl 7" nám ukazuje, jak dopadl Ken, když se rozhodl, že uvěří lidem, kteří je měli celkem v hrsti. On se stal tím mučeným. Ale to není jediné, co se zde děje. Zrada mezi ghúly, kteří jsou ochotni a schopni bez skrupulí zabíjet asi není zase tak neočekávaným prvkem. Ale jak se do dění zapojí Kanekiho přátelé? Nechají ho napospas, jak naznačovala kniha "Tokijský ghúl 6", anebo se najdou tací, kteří se za ním vydají? Jak se na celou situaci asi bude tvářit Tóka, a co další lidé z Anteiku? To ještě není všechno, protože do dění se konečně pořádně zapojují další důležité postavy, které zde měly prozatím postavení spíše statistů, ale tentokrát se do dění zapojují hodně aktivně.

Těmi dalšími postavami jsou vyšetřovatelé, kteří pátrají po ghúlech a snaží se jich co nejvíce eliminovat. Už to nejsou jen postavy, jejichž prostřednictvím se o ghúlech něco dovíme, nyní jsou to postavy, které jsou skutečně akční, které se vrhají do soubojů. A je to zrovna v místě, kde je vězněn Kaneki a ostatní, s nimiž byl nucen se po posledních událostech pojit. Kdo ho zachrání? Přijde mu někdo na pomoc? Anebo budeme svědky toho, že se hlavní postava konečně stane někým, kdo bude větší dopad na děj, nikoli jen jako ten, kdo je vrhán ode zdi ke zdi, ale jako aktivní jedinec? Tohle jsou očekávání, která jsou do jisté míry - někdy více, někdy méně - naplněna. A ano, tady dojde ke scéně, která bude podle všeho hodně určující pro další dění. I proto je na co se těšit.

Přesto nedávám knize "Tokijský ghúl 7" výrazně vyšší hodnocení než předcházející knize "Tokijský ghúl 6". Je to hlavně proto, že zde dochází k soubojům, kde se objevuje velké množství postav a přijde mi to místy trochu nepřehledné. Pak najednou Sui zastaví tempo, aby vysvětlil strategii, čímž rozbije plynulé proudění děje, což je škoda. Navíc zde některé postavy nedostávají dost mísa a některé zase moc. Kaneki má prostoru hodně, což je pochopitelné, ale třeba zrovna scéna mučení, i když je zásadní, mi přišla natahovaná. Nemyslím v nechutnostech, zase tolik jich není, ale spíše tím, jak se celkově vleče. Vzhledem k tomu, co se zde stane, je tahle kniha zásadní a rozhodně je v rámci série velmi dobrá. Jsem zvědavý, jestli se Išidovi bude v hororovém duchu dařit vést sérii dál. Bylo by to fajn.

Žádné komentáře:

Okomentovat