2018-03-02

#1645: O robůtkovi - 80 %


O robůtkovi (Little Robot)
Vydalo nakladatelství CPress v brožované vazbě v roce 2018. Původně vyšlo jako "Little Robot" v roce 2015. České vydání má 144 stran a prodává se v plné ceně za 269 Kč.

Scénář: Ben Hatke
Kresba: Ben Hatke

Kniha "O robůtkovi" je jednohubka, ale díky tomu, že se jedná o jednohubku, která má celkem 144 stránek, je to přece jen jednohubka, která vám chvilku vydrží. Chvilku je zhruba asi tak půl hodiny. Ne, není to mnoho stráveného času, ale je to prostě dáno tím, že komiks "O robůtkovi" neobsahuje mnoho slov. Těmi Ben Hatke šetří, což ale rozhodně není na škodu. Autor totiž ve velké míře - slov se ale úplně nezbavuje a několik monologů je zde možné najít - používá komiksovou kresbu jako hlavní nástroj vyprávění a není proto potřeba, aby tolik používal slova. A ono to opravdu stačí. Příběh je možné vyprávět jenom obrazem, anebo z velké části jenom obrazem.

Hned úvodní scéna, v podstatě takový krátká, neoznačený prolog, nám beze slov dává vzniknout základní situaci, která rozvíjí celou zápletku. Nákladní automobil převáží krabice, ale někdo špatně zavřel zadní dveře a dojde k tomu, že ty se uvolní a jedna krabice si najde cestu ven. Spadne z mostu rovnou do řeky. A tam náš úvod končí. Nevíme přesně, co v té krabici bylo - i když název nás tady docela úspěšně navádí - ale nevíme ani to, co se s krabicí stalo. Je v tom docela dobré tajemství, a to i proto, že první kapitola nezačíná hned u krabice, ale představuje nám hlavní hrdinku, malou holku, která se sama toulá na okraji města a její kroky ji zavádí na různá místa, třeba na skládku, ale třeba také k potoku.

Právě dívka najde krabici, která obsahuje cosi zvláštního, tajemného. A ano, samozřejmě, že to bude robůtek, k němuž si dívka najde snadno cestu, což je mimochodem prezentováno příjemně nešikovnými scénami, které ale právě díky tomu, jak je zde zobrazena nešikovnost postaviček, vede k tomu, že se obě sblíží. Skamarádí se a mohlo by se zdát, že hlavní zápletka bude o přátelství, ale ještě je zde druhá linie, která se s touhle přátelskou střetne. A to je linie toho, že v továrně velmi rychle zjistili, že se jim jedna krabice ztratila, přesně ví, jaký to byl model, a tak vyslali speciálně vycvičeného velkého robota, aby toho malého, ztraceného našel. Ano, tímhle se nám do děje dostává pořádná dávka napětí a není to jen o tom samotném vztahu dívka a robůtka.

Ale samozřejmě, že to přátelství hraje prim, je to trochu klasické schéma toho, že i dva naprosto rozdílní jedinci, mohou vytvořit pevnou dvojku. Komiks "O robůtkovi" je určen dětem a je pojat takovým způsobem, aby to dětem sedělo, což znamená, že je to spíše směřováno k tomu pozitivnímu konci, který si ale přejete, protože tady to nemůže dopadnout jinak. To ale rozhodně neznamená, že by zde nebyl prostor pro to, aby se některé scény celkem pěkně vyhrotily. Příběh má spát, dobře se čte, kresba je krásná a dokáže vyjádřit každé drobné pohnutí. Ben Hatke je zajímavým autorem a asi se není moc čemu divit, že za knihu "O robůtkovi" obdržel i Eisner Award. Více jeho tvorby najdete na stránkách benhatke.com. Jsem rád, že se k nám komiks dostal, protože je to prostě něco krásného, ono milé pohlazení, které každý někdy potřebujeme.

Komiks "O robůtkovi" můžete zakoupit na stránkách Albatros Media.

Žádné komentáře:

Okomentovat