2018-02-28

#1643: 100 nábojů 12: Špinavci - 80 %


100 nábojů 12: Špinavci (100 Bullets: Dirty)
Vydalo nakladatelství BB/art v brožované vazbě v roce 2018. Původně vyšlo jako díly 84 až 88 série "100 Bullets" u Vertiga. Souborně vyšlo jako "100 Bullets: Dirty" u Vertiga v roce 2008. České vydání má 128 stran a prodává se v plné ceně za 399 Kč.

Scénář: Brian Azzarello
Kresba: Eduardo Risso

Už jsou to dva roky, co vyšla kniha "100 nábojů 11: Začátek konce", a tak jsem docela rád, že jsme se na začátku roku 2018 dočkaly dalšího pokračování, které nese název "100 nábojů 12: Špinavci" a podle původního vydávání v Americe se jedná o předposlední knihu celé série. Čekání bylo celkem dlouhé, o to je větší škoda, že tato kniha obsahuje vlastně jen pět původních sešitů. Ale poslední, třináctý díl by nám tohle měl vynahradit, protože ten obsahuje rovnou dvanáct sešitů, takže je možné očekávat, že to bude celkem pěkná bichle. Kniha "100 nábojů 12: Špinavci" taková není a spíše se jedná o příjemnou jednohubku, která nám dokresluje příběh před jeho samotným vyvrcholením. Tím ale rozhodně nebudu tvrdit, že by kniha "100 nábojů 12: Špinavci" byla o ničem, protože Azzarello s Rissem ukazují, že i na krátké příběhy je užije a že mají co vyprávět, i když čtenář očividně čeká na to, jak to vlastně celé bude.

První příběh se jmenuje "Paní Noc" a točí se kolem jedné z hlav Trustu. Tohle je příběh, který otevírá knihu, kde je celkem pět krátkých příběhů, skutečně drsně. Nejen, že je to dobře otevřeno jako mafiánský příběh, ale je to i pořádně drsně zakončeno. Ač jsem na násilí v příbězích docela zvyklý, i mě zaskočilo, co všechno se zde na konci stalo. K sérii "100 nábojů" tohle ale sedí a navíc je vidět, že se stupňuje napětí, které předznamenává finále celé série. Ani druhý příběh s názvem "Rudí lvi" nepolevuje v tempu, ale věnuje se minutemanům, stejně jako jejich protivníkům. Tady Azzarello a Risso ukazují, jak je jejich spolupráce skvělá a jak kompozice panelů dovoluje vyprávět příběh nejen samotnými dialogy, ale i střídáním scén a tím, co se děje mimo hlavní záběry. Ano, tady i to, co je v pozadí je mnohdy důležité.

"Déšť vem nešť" je příběh, který se jeví svou drsností podobně jako první v této knize a rozhodně je zde scéna, která s vámi dovede zamávat. Opět to je ve skvělé spolupráci scenáristy a kreslíře, kdy přesně vědí, jak násilí zobrazit, jako ho dávkovat a jak trochu i šokovat. Opravdu takovou vsuvkou je příběh "Opruz", který ale otevírá možnosti pro další dění. Je vidět, že Azzarello s Rissem v této knize rozestavují vojáčky pro ono finální dění, které bude velké a které bude hodně krvavé. Kdo zemře? Popravdě v tuhle chvíli to není vůbec jisté a může umřít kdokoli a možná i všichni. Není jasné, která strana bude vítězná. Poslední příběh v knize je "Můj samotářský kamarád", kde Azzarello opět dokazuje, že krátké povídky jsou mu docela blízké a že mu nedělá problém střídat scény a přesto udržet čtenářův zájem. Eduardo pak zvládá vše vhodně načrtnout a nakreslit.

Jsem rád, že BB/art vydal další knihu ze série "100 nábojů", protože tuhle sérii tu prostě potřebujeme mít celou. Kniha "100 nábojů 12: Špinavci" je hodně příjemná vsuvka, která především ukazuje to, jak jsou oba tvůrci propojení, jak si dokonale sedli a jak jsou dobrými vypravěči. Na krátkých povídkách, jak se říká, se pozná dobrý auto. Úplně s tím nesouhlasím, protože dobrý autor se pozná i na rozsáhlejší věci, ale rozhodně lze říct, že autorům sedí jak krátké příběhy, tak i delší příběhy, a v obou případech vás dovedou zaujmout a chcete toho od nich více. Teď už jen stačí počkat si na poslední knihu - a myslím, že nemusíme pochybovat o tom, že by BB/art knihu vydal - a konečně si užít to velké finále, které by mohlo stát za to.

Komiks "100 nábojů 12: Špinavci" koupíte se slevou na stránkách BB/art.

Na stránkách Comics Blog najdete recenze na knihy:

Žádné komentáře:

Okomentovat