2018-01-17

#DP56: Transformers: Deviations - 80%


Autorem recenze je Daniel Palička.

Scénář: Brandon M. Easton 
Kresba: Priscilla Tramontano 

Transformers nemusím nikomu příliš představovat. Filmovou sérii od Michaela Baye, ve které se obrovští roboti přeměňují do předmětů všeho druhu a navzájem se mlátí do svých robotických obličejů, zná snad každý zejména díky upadající kvalitě jednotlivých snímků série. První díl sice po stránce kvality dopadl docela obstojně, ale zbylé už tak moc dobré nejsou. Sám za sebe můžu říct, že pokud při sledování nejnovějšího filmového počinu s těmito robotickými stvořeními s podtitulem "Poslední rytíř" nebudete řešit všechny ty nelogičnosti a totální hlouposti, tak si film užijete. Je v něm slušná akce spolu s celkem povedenými hlavními hrdiny. Bayovy "Transformers" bych teď raději neřešil, protože nyní se budeme bavit o filmu, který zná málokdo a vznikl ještě před prvním hraným snímkem "Transformerů" na velkém plátně. Tehdy se psal rok 1986, kdy byly odvysílány dvě série ze seriálu "Transformers", který vznikl na základě hraček, jež se daly přeměnit zejména do vozidel. Našly se však výjimky. Všemi známý Megatron se totiž například původně měnil do pistole, Soundwave zase do rádia. V již zmíněném roce vznikl film jménem "Transformers: The Movie" podle tohoto seriálu, který se stal prvním filmovým snímkem na motivy těchto hraček. Oproti seriálu měl na svou dobu lepší animaci a zároveň představil několik nových unikátních charakterů, které byly později více rozvinuté ve třetí sérii. Ta totiž na první celovečerní snímek navazovala. Pokud jste tento snímek viděli, určitě se vám vybaví ten skvělý souboj, během něhož mezi sebou bojovali Optimus Prime a Megatron, během něhož hrála písnička "The Touch" od Stana Bushe. 

Při tomto souboji došlo na tragickou událost. Optimus Prime byl solidně zraněn, načež musel předat následovníkovi matici vůdcovství (anglicky "Matrix of Leadership"), kterou měl po celou dobu skrytou uvnitř své hrudi. Když ji předal, po chvíli zemřel, načež celé jeho tělo zčernalo. O tomto nepíšu jenom tak, protože komiks "Transformers: Deviations" víceméně vypráví ucelený příběh z reality, ve které ke smrti Optima nedojde, tím pádem se dozvíme odpověď na poměrně důležitou otázku. Co kdyby Prime přežil souboj s Megatronem a nadále by velel Autobotům? Mě osobně se tato zápletka zalíbila, jelikož již zmiňovaný moment byl ve filmu výborně zpracován, tudíž jsem si říkal, jak si Brandon M. Easton s příběhem poradí. Poradil si nakonec dobře? Odpověď je kladná.

Celkově mi přijde, že Easton dokázal vytvořit komiks s nádechem již zmiňovaného snímku z 80. let. Najdete zde také scény převzaté z onoho filmu, tím pádem tady například najdete osudný souboj Prima s Megatronem nebo první zjevení Sharkticonů. Ty převzaté scény ani nevadí, jelikož do příběhu krásně zapadají. K tomu připočtěme kresbu, jelikož o tu se postarala Priscilla Tramontano. Její styl se pro účely tohoto sešitu hodí skvěle, protože postavy nebo detaily prostředí jsou podobné animovanému seriálu. I barvičky se snaží vypadat tak, aby z nich vyzařovala atmosféra původních animovaných "Transformers". Pokud jste tedy fanoušky původních "Transformers", určitě si tento komiks po stránce kresby plnohodnotně užijete. Postavy taktéž jsou podobné svým původním verzím, takže i z tohoto hlediska se vám komiks bude líbit. Komiks se však neobešel bez určitých negativ. 

"Transformers: Deviations" má mnohdy hodně zajímavé nápady. Občas ale některé z nich působí celkem hloupě. Třeba přeměna Starscreama do mnohem mocnější bytosti nebo úmrtí jedné skupiny charakterů nemusí působit zrovna nejlépe. Také konec nepůsobí dobře, stejně tak scény, v nichž účinkuje Hot Rod. Celkově bych vám ale tento sešit doporučil. Pokud patříte mezi věrné fanoušky transformeřího světa - nejenom toho filmového či seriálového, ale také toho komiksového (podobně jako já) - tak si "Transformers: Deviations" užijete. Já osobně bych tento sešit doporučil. Zároveň vám přidám ještě přeložený bonus v podobě souhrnu všech událostí, které se aktuálně staly v komiksových transformeřích sériích od vydavatelství IDW pro ty, co by chtěli s některou ze tří sérií - "Transformers", "Transformers: More Than Meets the Eye" a "Transformers: 'Til All Are One" začít. Překládal jsem to sám, takže doufám, že se překlad povedl. Tady tedy máte kompletně celý bonus:

Válka o Cybetron je u konce. Nyní přichází těžká část: vybojovat mír. Po brutální Občanské válce byl Cybertron obnoven a město Iaconu vzrůstá okolo Titána městské velikosti - Metroplexe. V průběhu těchto událostí se stalo několik překvapivých věcí. Prvně se Starscream - dříve odhodlaný a ambiciózní Decepticon, stal (více nebo méně) demokraticky zvoleným vůdcem Cybertronu. Cybertron pod jeho dohledem kontaktoval několik dlouhodobě ztracených kolonií, včetně jedné nazývané Caminus - domov (mezi mnohými, mnohými známé) Windblade. Nyní se Windblade a Strascream starají o kontrolu nad nově vytvořeným Senátem světů. Mezitím Rodimus vedl skupinu outsiderů a podivínů na palubě hvězdné lodi Lost Light pátrající po legendárních Rytířích z Cybertronu. Jejich úkol vedl k mnoha neobvyklým dobrodružstvím - žádné tak neobvyklé, dokud se k nim nepřipojil nový kapitán… Megatron, bývalý vůdce Decepticonů. Megatron původně jakožto idealista usilující o spravedlivou společnost později vedl své Decepticony na cestu násilí a destrukce. Nyní se snaží změnit a stát se lepší osobou... což je něco, co nesedí dobře s Decepticonskou Divizí Spravedlnosti, stejně jako s jeho nejvíce loajálními vojáky. Během Megatronovy absence barbarský válečník Galvatron vytvořil novou skupinu Decepticonů a vytvořil novou alianci s lidmi ze Země. Původní cybertronský vůdce Optimus Prime byl následován týmem Autobotů… a taktéž se musel smířit s možností, že on sám může být jeden z legendárních Třinácti Primů antického Cybertronu. S jeho moudrostí stojí proti Galvatronovi se snahou přitáhnout Zemi do kosmické komunity. Nyní budoucnost Cybertronu, Země a Kolonií visí v rovnováze každého rozhodnutí těchto hrdinů a zločinců... a největší změny teprve přijdou! 

Žádné komentáře:

Okomentovat