2014-09-10

#738: RETRO: Myšák Mickey a jeho veselé příběhy - 60 %


Myšák Mickey a jeho veselé příběhy
Vydalo nakladatelství Právo lidu v roce 1947. České vydání má 16 stran a prodávalo se v původní ceně za 5 Kčs.

Scénář: Walt Disney
Kresba: Walt Disney

Na Comics Blogu byste měli v následujících měsících postupně nacházet různé RETRO recenze na věci, které u nás vycházely v době, kdy většina z nás ještě netahala ani kačera. Jedná se o sérii článků, která se zrodila v hlavě Honzy Vachudy (provozovatel eshopu KupKomiks), který si řekl, že by stálo za to se zaměřit i na tyhle starší kousky, které moc jiní lidé nerecenzují. Jsem rád, že si vybral zrovna mě a já jsem docela rád, že jsem souhlasil, protože rozhodně je po čem se pídit a co objevovat. Jen asi dodám, že se bude v konečném součtu jednat spíše o přehled, protože tyhle komiksy už jsou opravdu velmi těžko k dostání, pokud se dají vůbec sehnat.

Prvním příspěvkem do RETRO recenzí je komiks, který u nás vyšel v roce 1947, tedy již po druhé světové válce, ale přinesl nám zajímavého autora, kterého budete možná znát spíše z televizních obrazovek a kin. Tím autorem je Walt Disney, legendární zakladatel stejnojmenné společnosti, ale také tvůrce známých a milovaných i nenáviděných postaviček. A mezi ty postavičky patří i legendární Mickey Mouse. Walt Disney nebyl sám, kdo vytvořil postavu Mickeyho Mouse, spolu s ním se na její tvorbě podílel i Ub Iwerks, jehož jméno většině lidí, kteří i sem tam něco od Disneyho vidí, nejspíš nic neřekne.

Poměrně útlý sešitek "Myšák Mickey a jeho veselé příběhy" je jedním z mála děl, pod kterými je sám Walt Disney podepsán a které vyšly v České republice. Je možné v české historii najít ještě další kousky, spíše v souborných vydáních s jinými autory nebo v časopisech, ale právě tohle je hezká ukázka toho, jak vypadaly stripy s Mickeym a jak se utvářel svět tohoto myšáka, svět, kde žijí i další postavy. Jak je na obálce patrné, setkáte se s Mickeym, ale také třeba s Goofym nebo Plutem. Goofy je zde mimochodem krásně překládán jako Gůfy, což není jediná ukázka krásy češtiny v tomto překladu. Ten bude místy vypadat trochu zastarale, ale alespoň máte skutečně pocit, že tohle je dílko z trochu jiné doby, než jak jste zvyklí.

Mickey na obálce vypadá trochu zvláštně, nesouměrně, ale nemusíte mít strach. Jedná se spíše o něco jako o kreslený filmový plakát, kde herci také nemusejí vypadat jako jejich skutečné předobrazy. Když totiž knížečku otevřete, dostáváte již Mickeyho v takové podobě, v které ho znáte. Uši má akorát velké, čumák správně protáhlý, chodidla dostatečně objemná a všechno ostatní je také na svém místě. Jen je asi trochu nutné upozornit na to, že dostáváte černobílé stripy, kdy každý je na jedné stránce. Jsou to vlastně poměrně klasické vtipy, které jsou rozpracovány do několika panelů, vždy ve třech řadách a v jedné jsou tři až pět okének. Většinou jsou panely pravidelné, ale nikoli nutně. Přesto je vidět, že zde nebyla potřeba jakéhokoli experimentování.

Jednotlivé stripy nejsou nijak moc uváděny, nadpisy zde chybí, ale některé, celkem 11, jich je doplněno krátkou básničkou, která se váže k příběhu a bohužel sem tam prozradí i pointu vtipu, což je docela škoda. Básničky v češtině vyznívají celkem příjemně, hezky naivně a roztomile, takže by to pořád bylo celkem přijatelné čtení pro děti. Příběhy jsou vtipné, každý má nějakou svou pointu, i když, jak říkám, většinou ji odhalíte předem, pokud máte trochu načteno anebo sem tam nějaký ten vtip zaslechnete. Sešitek "Myšák Mickey a jeho veselé příběhy" tak rozhodně není komiksem, který by byl v něčem přelomový, ale spíše je velmi příjemné vidět, že zde vydávání komiksů má už tak dlouhou tradici a že už před téměř sedmdesáti lety jste mohli sehnat komiks o Mickeym Mousovi.

1 komentář: