2014-07-14

#692: Captain America 1 - 90 %

Captain America 1 (Captain America by Ed Brubaker Omnibus vol. 1)
Vydalo nakladatelství BB/art v pevné vazbě v roce 2011. Obsahuje původní čísla 1 až 9 a 11 až 14 páté řady série "Captain America". Souborně jako "Captain America by Ed Brubaker Omnibus vol. 1" vyšlo v roce 2007. České vydání má 312 stran a prodává se v plné ceně za 790 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Ed Brubaker
Kresba: Steve Epting a Mike Perkins

Co napsat o komiksu, který jsem tu už vlastně jednou recenzoval? Knihy "Ultimátní komiksový komplet 44: Captain America - Zimní voják, část 1" a "Ultimátní komiksový komplet 51: Captain America - Zimní voják, část 2" obsahují ty samé sešity jako tenhle jeden omnibus, navíc pokud se budeme bavit o ceně, je tohle něco, co se moc nedá srovnávat. Omnibus má původní cenu 790 Kč, i když už byla akce, kdy všechny tři omnibusy s Captainem Americou vyšly levněji, ale pořád se nedostaly na to, že by kniha stála 398 Kč, což je cena dvou knih "Ultimátního komiksového kompletu", alespoň tedy před zdražením, ke kterému v nedávné době došlo.

Co tedy napsat nového? Asi je nejlepší se zaměřit na to, jak je vlastně celá postava Captaina Americy pojata. Edu Brubakerovi (do ruky se mi teď dostal i ve svazku "Criminal", který mě utvrdil v tom, že on je skutečně tím nejlepším, kdo mohl Captaina přivést do současného světa) se podařilo něco skoro neskutečného. Z kýčovité postavy udělal hrdinu, který je pro dnešního čtenáře snesitelný. V první řadě je to proto, že do "Zimního vojáka" vložil prvek thrilleru, trochu špionážního, ale hlavně akčního, který táhne. To není úplně standardní věc, která se s Captainem spojuje, pokud ho tedy máte spojeného hlavně s druhou světovou válkou. Najednou to není válečný hrdina, ale je to člověk, který se musí vydávat na speciální tajné mise.

Druhá věc, která je příjemná jak pro fanoušky, tak i pro smysl příběhu a vykreslení hlavní postavy, je skutečnost, že bylo potřeba přenést Captaina do současného světa. Ed Brubaker tohle dělá docela lišácky, protože on vlastně nechal Captaina žít ve starém světě. Nejen, že ho nechává vzpomínat, on mu dokonce jeho minulost doslova omlátí o ksicht. Nejen, že přechodem do nového, moderního světa přechází sama série, ale ten přechod si musí užít sama postava. A jsou to silné momenty, kdy sám Captain neví, co je skutečnost, co je vzpomínka, co je jen sen, představa, kterou mu někdo chce do hlavy napasovat. Navíc sem tam máte pocit, že už nesledujete Mirka Dušína, ale člověka, který dá i tu ránu navíc, i když by vlastně vůbec nemusel. Ta postava se pod Brubakerovýma rukama mění mnohem komplexněji, než by se na první pohled zdálo.

"Captain America 1" je omnibus, který v sobě nese celý základní příběh Zimního vojáka, ten je zde ukončený, ale stejně je zde dost toho, abyste se mohli těšit na pokračování. Mě Captain America v tomhle provedení hodně zaujal. Má to ještě stále daleko do toho, jak moc je Brubaker uvolněný v sérii "Criminal", přece jen, musí ctít pravidla žánru i dostupnosti, ale tohle je prostě dospělá verze Captaina Americy, která bude snesitelná i po letech. Je to změna oproti dušínovským představám o tomto hrdinovi, i když samozřejmě nečekejte, že bude chtít popírat spravedlnost a čest. Jen je mnohem vnitřně rozvrácenější a bude si muset zvyknout na to, že současný svět není stejné místo jako kdysi.

Komiks "Captain America 2" si můžete zakoupit na stránkách BB/art.

Žádné komentáře:

Okomentovat