2014-07-29

#707: Sandman 1: Preludia a nokturna - 95 %

Sandman 1: Preludia a nokturna (Sandman: Preludes and Nocturnes)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2002. První a druhý dotisk následovaly v letech 2007 a 2013. Komiks původně vyšel jako sešity 1 až 8 série "Sandman" v letech 1988 až 1989. Komiks souborně vyšel jako "Sandman: Preludes and Nocturnes" v roce 1991. České vydání má 240 stran a prodává se v plné ceně za 389 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Neil Gaiman
Kresba: Sam Kieth, Mike Dringenberg, Malcolm Jones III

"Sandman" je dnes již legendou mezi komiksy, stejně jako jeho autor Neil Gaiman legendou mezi scénáristy (těmi komiksovými) a spisovateli. Tenhle stále ještě relativně mladý Brit je skutečně všeuměl, a tak má na svém kontě komiksy, romány, povídky, ale i scénáře k filmům – Zemeckisův "Beowulf" například. Ale hlavně, na co tenhle chlapík sáhne, to se mění ve zlato. A nejinak je to se "Sandmanem". Kdybyste chtěli vědět více o Neilovi, tady je životopis tohoto autora.

Sandman je komiksová postava, která vznikla již kdysi dávno na počátku komiksu ve 40. letech, ale skutečnou slávu získala právě až spojením se jménem Neila Gaimana a také kreslířů, jakými jsou Sam Kieth nebo Dave McKean. Tihle tři vytvořili něco nového. Sandman, Pán snů, Sen, Morfeus, jak chcete, je postavou, která není žádným superhrdinou. "Sandman" rozhodně není superhrdinský komiks. Morfeus je Věčný (Endless), který má na starosti sféru snů, jimž vládne. Není žádnou ústřední postavou, která na sebe strhává pozornost, je spíše jakýmsi katalyzátorem, který určuje události, nebo díky kterému se události dějí. Jeho zásah má většinou nesmírné následky.

První díl nám ukazuje Morfea chyceného do magické pasti, z které se může dostat pouze tak, že někdo poruší kruh kolem něj. Sedmdesát let je uvězněn v kouli, z níž se vlastní vůlí nemůže nebo snad nechce dostat. Ale důležitější je, že při jeho lapení mu byly sebrány tři relikvie jeho moci – helma, amulet a pytlík s pískem. Pytlík s pískem je pouze jednou z jeho rekvizit, ale právě odtud pochází jeho jméno, tedy Sandman. Rozhodně to není proto, že by jeho tělo tvořil písek a on byl předurčen k šarvátkám se Spider-Manem. Tenhle Sandman je Sandmanem proto, že kolem sebe rozhazuje magický písek, který způsobuje snění. A právě o tuto svou moc byl na 70 let okraden, což mělo za následek velké změny po celém světě. A tyto změny je potřeba napravit a vrátit vše na své místo.

Poté, co Sandman uniká, jeho prioritou se stává získání tří insignií jeho moci. Jenže ty jsou roztroušeny všude po světě a po pekle, takže to nebude nic snadného. A jelikož je tohle komiks, který vycházel u Vertiga, drsnější odnože DC Comics, tak se už v první knize, která u nás vyšla stejně jako za oceánem pod titulem "Preludia a nokturna", setkává s Johnem Constantinem a zavítá i do vesmíru JLA (Justice League of America) a vlastně i JLI (Justice League International).

Ale dost o příběhu. Člověk si musí Sandmana přečíst, aby pochopil Gaimanovu poetiku, znalost a lásku k mýtům všeho druhu, ať už křesťanským, řeckým nebo i moderním, jakým komiksový hrdinové jsou. Jeho příběhy jsou nápadité, děsivé a krásné zároveň, mystické i světské, humorné i dramatické. Snoubí se v nich vše, co se dá nalézt i v Gaimanově prozaické tvorbě. Pokud nejste s komiksem příliš obeznámeni, tak zkuste začít u "Sandmana". Není to klasický americký komiks, ale i přesto, nebo možná právě proto, se dá říci, že je to jedna z nejlepších věcí, co je na našem omezeném komiksovém trhu k dostání.

6 komentářů:

  1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  2. Anonymní12/6/15 17:10

    Chtěl jsem se zeptat zda někdo netuší proč je česká verze černobílá, když originál je barevný. Dokonce vyšla i nová rekolorovaná verze v angličtině. Chystá se něco takového i u nás?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud se nepletu, tak je to jednoduše proto, že komiks vyšel v době, kdy se u nás snažila nakladatelství vydávat levněji a takhle poměrně objemná kniha by vyšla na celkem dost, kdyby byla v barvě. Předpokládám, že to je jediný důvod, protože od páté knihy už vycházela série barevně. Myslím, že Crew už hovořili o tom, že by se chtěli do barvy pustit, ale to se bude muset nejdřív vyprodat to, co je venku. Na tenhle rok se to ještě nechystá.

      Vymazat
    2. Nad tim jsem se pozastavil i u Kustka,kdyz se mi do ruky dostala anglicka verze v barve..skoda,vypadalo to dobre...

      Vymazat
    3. Ale pokud se nepletu, tak Kůstek původně vycházel černobíle a až pak byl dobarvován pro pozdější vydání

      Vymazat
    4. aha,tak to zase nevim ja :) ale bylo to hezky v barvach :) i kdyz zas na druhou stranu, moje predstava,ze ten drak je bilej,se mi zamlouvala vic nez jejich cervena verze :D

      Vymazat