2014-07-31

#709: Království tvé - 80 %

Království tvé (Kingdom Come)
Vydalo nakladatelství BB/art ve spolupráci s nakladatelstvím Crew v pevné vazbě v roce 2006. Původně vyšlo u DC Comics jako čtyřdílná minisérie "Kingdom Come" v roce 1996. Souborné vydání vyšlo v roce 2006. České vydání má 232 stran a prodává se v plné ceně za 690 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Mark Waid
Kresba: Alex Ross

Superman nebude oblíbenou postavou každého čtenáře. Osobně ho příliš nemusím, protože je to jednoduchý hrdina, který je mnohdy až příliš patetický. Někteří autoři se to snaží změnit (Mark Millar, trochu i Grant Morrison), ale jiní zase staví právě na jeho neochvějné spravedlivosti a cti. Nikdy by neublížil živému člověku, ani když je to grázl ze všech největších. Jeho hodnoty jsou vskutku rytířské, což je v dnešním světě jen těžko přijatelné, protože takoví hrdinové jsou prostě nudní.

Vždycky jsem měl raději Batmana, který je mnohem temnější, i když stále zůstává – alespoň většinou – na správné straně zákona. Batman mi mnohem bližší přijde i v této apokalyptické vizi budoucnosti, která se velmi odlišuje od toho, kam čekáme, že nás naši superhrdinové zavedou. I když je Batman v důchodu (znamená to, že do akce už není schopen nastoupit, ale všechno v Gothamu řídí), pořád je to skvělá postava, z níž se dá hodně vytěžit. Drží si od lidí odstup, ale to mu nebrání udržovat pořádek. Se Supermanem je to jiné, ten je pořád stejný.

Svět zítřka se změnil. Muž zítřka není jeho bohem. Jsou zde jiní. Staří hrdinové se skryli do ústraní. Superman na farmu, Aquaman do moře, Green Lantern na orbitu. Jako kdyby všichni na něco čekali. Možná čekají právě na Supermana, až se vrátí. Ale proč by se měl vracet, když byl vyhnán? Sám odešel, protože zjistil, že lidé chtějí novou generaci superhrdinů. Mladé titány, kteří se nebudou bát smrti. Jenže lidé si neuvědomili, že si za své ochránce vybrali šílence, kterým na životu záleží asi tolik jako na tom, jestli si k snídani dají rohlík nebo chleba.

Průvodce celým příběhem je entita Spectre, která se napojila na obyčejného pastora Normana McCaye. Společně procházejí svět a zjišťují, kdo chce jak jednat, kdo nechce jednat a k čemu to nakonec vede. V konečném důsledku to není nic jiného než spřádání plánů zlou stranou, kterou musí porazit ti dobří v apokalyptickém finále, kde už to vypadá na zánik světa. Ale vždycky existuje nějaká střední cesta. Konec je pak příliš patetický a musí být happy. Asi se s tím nedá nic dělat. Mark Waid ale celkem dobře zvládl tu část předtím, část, kde nevystupuje Superman a kde sledujeme svět, který se hodně liší od toho, jak jsme si ho díky superhrdinům představovali.
Mark Waid

Co ale je nutné jedině vychválit, to je kresba – malba? – Alexe Rosse. Tenhle chlap je neskutečný dříč a spíše se můžeme setkat s jeho obálkami než s jeho komiksem, ale když už kreslí celý komiks, je to zážitek neopakovatelný. Jako kdybyste se ocitli v muzeu, kde si prohlížíte jednotlivé obrazy a zjišťujete, že jak postupujete, vytváří se před vámi příběh. Taková kresba je skutečně naprosto unikátní a nelze než i díky ní posunout "Království tvé" ke komiksům, jež jsou jedinečným zážitkem. Kdyby měl kresbu kdokoli jiný, hodnocení je jednoznačně nižší, protože scénář má skvělé východisko, ale není dotažený ke zdárnému vyústění.

Knihu "Království tvé" zakoupíte na stránkách nakladatelství BB/art se slevou.

2 komentáře:

  1. Přiznám se že jsem knihu kupoval převážně kvůli kresbě, je to prostě výstavní síň uměleckých děl. Ale i příběh nebyl špatný, jen mi vadila ta náboženská atmosféra nebo jak to nazvat ..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Náboženská rovina mi místy taky docela neseděla, ale to už je asi i osobním přesvědčením :-)

      Vymazat