2018-02-23

#1640: DC komiksový komplet 28: JLA - Hřebík - 75 %


DC komiksový komplet 28: JLA - Hřebík (JLA: The Nail)
Vydalo Eaglemoss Collections v pevné vazbě v roce 2018. Původně vyšlo jako čísla 1 až 3 minisérie "Justice League of America: The Nail" a jako "Superman 13" v nakladatelství DC Comics. České vydání se prodává v plné ceně za 229 Kč na stáncích. Předplatit je možné sérii na stránkách nakladatele.

Scénář: Alan Davis
Kresba: Mark Farmer

"Elseworlds" je docela zajímavý koncept, s kterým přišlo nakladatelství DC Comics v roce 1989, kdy vyšel komiks "Batman: Gotham by Gaslight", který napsal Brian Augustyn a nakreslil Mike Mignola, který se nám mimochodem s Batmanem představí hned v následujícím díle "DC komiksového kompletu" v dílu "DC komiksový komplet 29: Batman - Zkáza, jež postihla Gotham" (tam se nám ale Mignola představuje jako scenárista). "Elseworlds" se tedy začali jako odnož klasických sérií psát až v roce 1989, ale jeho myšlenka není nová. Jednoduše se jedná o příběhy, které se mohly stát, ale nestaly. Jsou to příběhy, které nemají návaznost na základní série, jsou to příběhy, kde mohli tvůrci popustit fantazii a vydat se do míst, kam se postavy normálně nevydají. A tohle je přesně příběh "DC komiksový komplet 28: JLA - Hřebík", který napsal Alan Davis a nakreslil Mark Farmer. Mimochodem, následující "DC komiksový komplet 29: Batman - Zkáza, jež postihla Gotham" patří také do "Elseworlds".

Lze předpokládat, že příběhy v rámci "Elseworlds" budou vycházet z toho, že je něco, jinak, než jak by mělo být oproti klasickému kánonu. To samozřejmě platí i o příběhu "DC komiksový komplet 28: JLA - Hřebík", kde je základní východisko v tom, že na Zemi není Superman. Není zde postava tak, jak ji známe, i když od začátku víme, že jeho loď na Zemi přistála. Nikdo v jeho modročerveném mimozemském spandexu se ale neobjevil, neexistuje hrdina, jehož čest a smysl pro morálku by dokázal motivovat ostatní. A jiní známí superhrdinové prostě nemají na to, aby byli takovým příkladem, i když JLA vznikla. Alan Davis tady vychází z myšlenky, která se traduje už od středověku. Vychází z toho, že i nepřítomnost hřebíku může rozhodnout bitvu. Řetězec je celkem jednoduchý - chybějící hřebík vede k tomu, že podkova nedrží koni na kopytu, špatně držící podkova vede k tomu, že kůň ohrozí rytíře, rytíř na špatném koni je k ničemu, a jeden rytíř, který je k ničemu, znamená převahu protistrany a tedy porážku strany, kde rytíř bojoval. Stačilo by, aby byl hřebík na místě a vše by bylo jinak.

Takový hřebík pak chybí na planetě Zemi, kterou popisuje Alan Davis. A tím chybějícím hřebíkem bude podle všeho Superman. Svět bez Supermana vypadá tak, že jsou zde superhrdinové, které známe (JLA tvoří Wonder Woman, Flash, Martian Manhunter, Green Lantern, Batman, Aquaman, Atom a Hawkwoman). Jenže postavení superhrdinů není takové, jak by si přáli. Lex Luthor, starosta Metropolis, proti nim brojí celkem těžkou propagandou, lidé jim nevěří, a není se moc čemu divit, protože jsou zde události, které moc nehrají v jejich prospěch. A má to být ještě horší. Skoro to vypadá, že zde je někdo nebo něco, co po nich jde a chce se jich zbavit. Co je asi úmyslem neznámého? Jak do toho zapadají poslední události? Kdo se za vším skrývá? Těch otázek je docela dost a musí se Davisovi nechat, že karty odkrývá postupně, ve správnou dobu a prezentuje tak známý svět, ale jiným způsobem. Navíc tohle je svět, kde mohou postavy umírat, což je na něm výborné. Hned to má větší váhu.

Dle mého je příběh "DC komiksový komplet 28: JLA - Hřebík" to, co by komiksový žánr potřeboval celkem standardně, a nikoli jenom jako něco navíc, co k hlavnímu proudu nepatří. Klasické prvky jsou vzaty jinak, jsou předělány, ale celkem s úctou, i když do některých postav se pořádně zajede. Třeba Joker zde má zajímavou roli, která je pro příběh zásadní. Alan Davis ctí klasický kánon, ale dovede se na něj podívat jinak, což se mi líbí. Pak je zde ještě bonusový příběh, "Superman 13", kde je poprvé pojmenovaný Jimmy Olsen (objevil se už v čísle 6, ale jako bezejmenný). Jedná se o klasický příběh ze Supermanových počátků, kde v podstatě nějaké moc super vlastnosti nepotřeboval. Tenhle komiks je zde opravdu jen jako bonus. Hlavní příběh je to stěžejní a je dobrý. Kresba není vyloženě skvělá, Mark Farmer jede takovou mainstream klasiku, i když skvěle zvládá výrazy postav. Příběh je ale silnější stránkou této knihy a já jsem se jím bavil.

Na Comics Blogu najdete také recenzi na knihy:
"DC komiksový komplet 1: Batman - Ticho, kniha první"
"DC komiksový komplet 2: Batman - Ticho, kniha druhá"
"DC komiksový komplet 3: Green Lantern - Tajemství původu"
"DC komiksový komplet 4: Batman a syn"
"DC komiksový komplet 5: Superman - Utajený počátek"
"DC komiksový komplet 6: Batman - Dlouhý Halloween, kniha první"
"DC komiksový komplet 7: Batman - Dlouhý Halloween, kniha druhá"
"DC komiksový komplet 8: Green Lantern - Rok jedna"
"DC komiksový komplet 9: Superman - Pro zítřek, kniha první"
"DC komiksový komplet 10: Superman - Pro zítřek, kniha druhá"
"DC komiksový komplet 11: JLA - Babylonská věž"
"DC komiksový komplet 12: Superman - Poslední syn Kryptonu"
"DC komiksový komplet 13: Superman/Batman - Nepřátelé státu"
"DC komiksový komplet 14: JLA - Rok jedna, kniha první"
"DC komiksový komplet 15: JLA - Rok jedna, kniha druhá"
"DC komiksový komplet 16: Harley Quinn - Preludia a nokurňa"
"DC komiksový komplet 17: Superman - Muž z oceli"
"DC komiksový komplet 18: Batman - Smrt v rodině"
"DC komiksový komplet 19: Lex Luthor - Muž z oceli"
"DC komiksový komplet 20: JLA - Země 2"
"DC komiksový komplet 21: The Brave and the Bold - Vládci štěstí"
"DC komiksový komplet 22: Superman - Supermanova smrt"
"DC komiksový komplet 23: Flash - Zrozen k běhu"
"DC komiksový komplet 24: Robin - Rok jedna"
"DC komiksový komplet 25: Superman/Batman - Supergirl"
"DC komiksový komplet 26: Triumvirát"
"DC komiksový komplet 27: Wonder Woman - Ztracený ráj"
"DC komiksový komplet: Krize na nekonečnu Zemí"

Žádné komentáře:

Okomentovat