2018-02-21

#1638: Knihy magie - 70 %


Knihy magie (Books of Magic)
Vydalo nakladatelství Crew v pevné vazbě v roce 2017. Původně vyšlo jako čísla 1 až 4 minisérie "Books of Magic" v roce 1993. České vydání má 208 stran a prodává se v plné ceně za 699 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Neil Gaiman
Kresba: John Bolton, Scott Hampton, Paul Johnson, Charles Vess

Když u nás vyjde nějaký nový Gaiman, alespoň pokud se týká jeho komiksové tvorby, je to přece jen docela událost, což je patrné i na vydání, které je většinou v pevné vazbě, tisk krásně vyniká, třeba je tu i všitá záložka a nechybí ani přebal. Vše samozřejmě krásně drží a je vidět, že si na tom vydání dalo nakladatelství záležet. Netvrdím, že by si Crew na knihách jinak záležet nedávalo, ale třeba takoví "Živí mrtví" asi nebudou mít pevnou vazbu, už jen proto, že je to série. Ale Gaiman si tu krásnou pevnou vazbu zaslouží, i proto, že nevychází tak často a že je přece jen v komiksu považován za veličinu. A představuje to i knihou "Knihy magie", která v sobě shrnuje čtyři původní příběhy, které on napsal a které John Bolton, Scott Hampton, Paul Johnson a Charles Vess nakreslili. Každý si vzal na starost jeden sešit, aby tak vynikly odlišnosti v příbězích, které jsou takovou poznávací cestou.

Hlavním hrdinou příběhu je Tim Hunter, třináctiletý kluk, jenž si tak nějak normálně jezdí na skejtu, je sám, protože nemá moc kamarádů, spíš je na okraji zájmu, pokud ho zrovna nebudou šikanovat. A i teď to vypadá, že po něm někdo jde. Jsou celkem čtyři, ale tihle jsou hodně speciální. Jsou dospělí, nechtějí se mu posmívat, ale chtějí ho přimět, aby se vydal na poznávací cestu. Těmito muži jsou Phantom Stranger John Constantine, Doctor Occult a Pan E. Všichni mají nějakou spojitost s magií a chtějí docílit jednoho - ukázat Timovi, jak může vypadat magie, jakou má podobu a jak je možné se na ni napojit. Proč jim jde o to, aby ukázali Timovi cesty magie? Především proto, že mají povědomí o tom, kdo by Tim skutečně mohl být. Mohl by vyrůst v nejmocnějšího mága na světě, a tak mu chtějí předvést, co všechno magie znamená, aby si vybral cestu skutečně správně. Akorát že mu někdo půjde po krku.

Phantom Stranger v prvním příběhu přichází s tím, že mu chce ukázat minulost a jak se magie vyvíjela v průběhu věků. Je to takový rychlý, ale hodně bohatý exkurz. Pak přichází ve druhém příběhu na řadu John Constantine, který chce Timovi ukázat současný svět a jeho temná zákoutí, která nám představují temné kluby, ale i další magické postavy DC univerza. Třetím průvodcem je Doctor Occult, který zavede Tima do Férie, což je svět, kam se sám Gaiman docela rád vrací, svět ze Shakespeara, svět pohádek, ale i temných příběhů. Nakonec přichází na řadu tajemný Pan E, který má Timovi ukázat budoucnost a s jeho "procházkou" celý příběh vrcholí. A je dobře vygradovaný i se zajímavým zvratem, to se musí nechat. I tady Neil Gaiman ukazuje, že je dobrým vypravěčem a nejspíš vás příliš nezklame.

Přesto si myslím, že "Knihy magie" jsou dobré především pro svou kresbu, která je skutečně skvělá, kdy ani jeden autor nechce zbytečně vynikat, respektive, kdy i díky nejednotné kresbě vzniklo dílo, které je koncipováno jako jednota a jako jeden příběh funguje. Díky kresbě se podíváte to zajímavých světů, zjistíte, že je možné krásně zachytit vesmír a budete zírat na to, jak se někteří autoři skutečně vydali z toho nejlepšího. Chvílemi jsem si uvědomil, že pro mě příběh není až tak důležitý, že je vlastně důležitější to, jak jednotlivá místa vypadají, jak se postavy tváří, jak se mění jejich výraz. Tohle je komiks hlavně o kresbě, kdy jsem skoro měl pocit, že i Gaiman záměrně zvolil na první pohled trochu jednodušší děj, aby nechal vyniknout kreslíře v některých velmi zajímavých scénách, kde skutečně šlo primárně o kresbu a o to, jak bude scéna nakreslena a to se vydařilo. Přesto mám tak nějak pocit, že tohle je kniha, kterou si z těch Gaimanových budu pamatovat méně.

Komiks "Knihy magie" zakoupíte na stránkách nakladatelství Crew.

Žádné komentáře:

Okomentovat