2014-07-10

#687: Návrat Temného rytíře - 95 %

Návrat Temného rytíře (The Dark Knight Returns)
Vydalo nakladatelství Crew ve spolupráci s nakladatelstvím Netopejr v brožované vazbě v roce 2003. Druhé vydání vyšlo pod Crew v pevné vazbě v roce 2012. Původně vyšlo jako čísla 1 až 4 minisérie "The Dark Knight Returns" u DC Comics v roce 1986. České vydání má 224 stran a prodává se v plné ceně za 590 Kč, druhé vydání pak za 799 Kč.
Knihu v jejím druhém vydání zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Frank Miller
Kresba: Frank Miller, Klaus Janson a Lynn Varley

Komiksy, které jsou pro žánr superhrdinů stěžejní, už u nás patrně všechny vyšly. Rozhodně se jedná o komiksy, které jsou spojené s Batmanem. Máme tu komiksy jako "Batman: Rok jedna", "Batman: Dlouhý Halloween" nebo "Batman: Temné vítězství". "Návrat Temného rytíře" z dílny Franka Millera je srovnáván s komiksem "Watchmen - Strážci" Alana Moora. Srovnání rozhodně není neopodstatněné. "Návrat Temného rytíře" je skutečně komiksem, který boří mýty o superhrdinech a dává jim nový smysl a nový směr. A také temnotu. V tomhle případě to naprosto platí.

Srovnání s "Watchmen" je opravdu na místě. Kromě toho, že jsou zde podobné sjednocující prvky – boj na straně vlády, nezničitelný superhrdina, exploze zbraně hromadného ničení (atomovka nebo obří cosi), strach ze Studené války a hrozící války nukleární – oba komiksy spojuje otázka, kdo bude strážit ty, kteří stráží nás. Tím, kdo nás v tomhle případě stráží je Batman. Kam až sahají jeho pravomoci? Jak daleko může zajít? Může vůbec někam zajít? Je ochráncem, nebo zločincem? Věčná otázka, na kterou se Frank ani tak nesnaží dát odpověď, jako spíš určuje místo Temného rytíře ve světě.

Batman už není tím mladíkem, vlastně už není vůbec. Bruce Wayne se stáhl do ústraní a netopýří ochránce lidí už se deset let neukázal v ulicích. Že by si právě zde vzal Christopher Nolan menší inspiraci pro film "Temný rytíř povstal"? Hrdinové zestárli a platí to pro všechny. Snad jen Alfred je pořád stejný. A Superman, ani ten nevypadá o nic starší, navíc si jeho kresbu Frank jednoznačně užíval, možná i s trochou nadsázky mu zvýrazňoval pramínek vlasů, který mu neposedně trčí vzhůru. I když je Batman v důchodu, události nutí Bruce Wayna přemýšlet o tom, že možná je čas se vrátit. Proč jinak by se také komiks jmenoval "Návrat Temného rytíře", že? A tak se Batman skutečně vrací.

Frank Miller zná svět Batmana i ostatních superhrdinů DC, a tak si s nimi dovolil pořádné kousky. Ze Seliny Kyle udělal bordelmamá, Superman je loutkou prezidenta, protože jinak by ani nemohl být superhrdinou, Wonder Woman už vlastně ani nežije ve velkoměstě, Hal Jordan se odebral na vesmírné cesty. Svět superhrdinům nepřeje. Ale Gotham je znovu tím temným místem, kde vládne skupina, která si říká Mutanti, skupina, která nezná slitování, a násilí je pro ni naprosto přirozeným projevem. Policie se o ně nedokáže postarat. Navíc smělost lidí nezná mezí a doktoři chtějí dokázat, že Two-Face je znovu milý Harvey Dent a že Joker klidně může zaplout do společnosti.
Upravovaná obálka druhého vydání

Batman se vrací v požehnaném věku. Na scénáři je patrné, kde se Frank inspiroval, když psal komiks "Sin City: Ten žlutej parchant". Některé Batmanovy monology jsou velmi podobné těm, co pronáší Hartigan. Patří to k Frankovi a patří to k Batmanovi. Komiks je díky tomu napínavý, a i když je hodně ukecaný a řeší se zde hodně otázek, je to nádherný pohled na to, že to nejsou činy, kdo dělá Batmana nepřítelem/zločincem, ale jsou to lidé a jejich mínění. Pokud si veřejné mínění bude myslet, že Batman dělá správnou věc, budou ho tolerovat. Ale kde je ta hranice? Kdy dojde k tomu, že se z Temného rytíře stává psanec? A co všechno je schopen člověk, který už má jen netopýra, udělat proto, aby mohl pokračovat? Frank Miller skutečně vytvořil dílo, které významně zasahuje do klišovitosti a šablonovitosti superhrdinského žánru a bortí mnoho mýtů.

Žádné komentáře:

Okomentovat