2014-07-09

#685: Doba ledová: Ledová dobrodružství 2 - 80 %

Doba ledová: Ledová dobrodružství 2
Vydalo nakladatelství Comics Centrum v pevné vazbě v roce 2012. Původně vyšlo jako "Ice Age" v roce 2012. České vydání má 48 stran a prodává se v plné ceně za 249.

Scénář: Caleb Monroe
Kresba: Shelli Paroline a Branden Lamb

Kniha "Doba ledová: Ledová dobrodružství 1" byla poměrně milým překvapením. Comics Centrum se vydalo i jinou cestou než pouze směrem ke komiksům pro dospělé. Zaměřilo se i na děti a musím říct, že si pro první knihu z edice "Comics Centrum Junior" vybralo skutečně dobře. "Doba ledová: Ledová dobrodružství 1" byl komiks zábavný, který si udržoval atmosféru a pojetí filmových příběhů a hlavně filmových postav. Musím říct, že mě velmi mile překvapilo, když nedlouho po první knize vyšla i kniha druhá, která nese logické jméno "Doba ledová: Ledová dobrodružství 2". Škoda, že v dětské edici už pak nic dalšího zatím nevyšlo.

Stejně jako u knihy první se jedná o svazek dvou příběhů, které jsou ve speciálním formátu vhodném pro dětskou knihu. Nemusíte se zároveň bát, že by vám první a druhá kniha nepasovaly k sobě do knihovničky. Skvěle se doplňují a prezentují nám nové příběhy nejen ústřední trojice všech filmů, ale i dalších hrdinů, s nimiž jsme se postupně na plátně setkali. Sid, Manny a Diego jsou doplňováni Ellie, Broskvičkou, vačičáky a také Louisem a bandou lenochodů, kteří kupodivu nejsou takové ztracené případy jako Sid. My už dávno víme, že i na lenochody je Sid nepovedeným exemplářem. První příběh se jmenuje "Sid minulých, přítomných a budoucích Vánoc". Že by ve vás ten název něco evokoval? Jsem si jistý, že porovnání s příběhem "Vánoční koleda" od Charlese Dickense se doslova nabízí. Je tomu tak, autoři komiksu vycházeli z téhle klasiky a vlastně trochu i z jiného klasického příběhu, kterým je "Jak Grinch ukradl Vánoce!". Máte strach z toho, že by na světě existovalo více Sidů? Tak vězte, že tohle je příběh, který vám dá odpověď na to, jak by to dopadlo.

Druhá povídka se jmenuje "Třesky, blesky" a hlavní postavou je tentokrát především Louis, ježkokrtek, který je nejlepším kamarádem Broskvičky. Musel se vydat na povrch, aby zde našel nějaké zásoby pro svou podzemní rodinu. Není to pro něj jednoduchý úkol. Přece jen je zvyklý na stísněnější prostory. Ale co teprve, když se přiřítí bouřka? A pořádná! Naštěstí ani v tomhle běsnění není jeden sám a má přátele po ruce. I když není veverka tím, kdo způsobuje katastrofy, i v tomhle příběhu se s ní setkáme.

"Doba ledová: Ledová dobrodružství 2" skvěle navazuje na knihu první a pokračuje ve stylu epizodek zasazených do světa filmové "Doby ledové". Epizodky jsou na sobě sice nezávislé, ale to v tomhle případě vůbec nevadí. Každá funguje jako dostatečně zajímavý samostatný příběh, který je ukončený. Vtip a nápad příběhům neschází, stejně jako místy naprosto skvělé skeče, které si s těmi filmovými vůbec nezadají. Osobně jsem docela zvědavý, jaký bude další titul, který vyjde pod hlavičkou Comics Centrum Junior, pokud nějaký bude.

Komiks "Doba ledová: Ledová dobrodružství 1" si můžete se slevou zakoupit na stránkách Comics Centra.

Na Comics Blogu najdete recenzi na knihu "Doba ledová: Ledová dobrodružství 1".

Žádné komentáře:

Okomentovat