2014-07-18

#700: Blacksad - 90 %

Blacksad (Blacksad)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě a v pevné vazbě v roce 2012. Původně vycházelo jako jednotlivé knihy v nakladatelství Dargaud:
  • Quelque part entre les ombres (2000)
  • Arctic-Nation (2003)
  • Âme rouge (2005)
  • L’Enfer, le silence (2010)
České vydání má 200 stran a prodává se v plné ceně za 549 Kč (brožovaná) a 789 Kč (vázaná).
Scénář: Juan Díaz Canales
Kresba: Juanjo Guarnido

Těch zvířátek v hlavní roli nějakého komiksu je docela dost. "Usagi Yojimbo" je asi i u nás tím nejznámějším, ale nesmíme zapomenout na takové komiksy jako "Grandville" anebo i klasické stripy jako "Calvin a Hobbes" nebo "Dilbert". Stripy jsou vlastně obecně velmi populární formou, kde není problém, aby zvířátka mluvila a jednala jako lidé. "Blacksad" je však jiný. Je to dáno stylem, v jakém jsou příběhy psány, ale i úžasnou kresbou, kterou jsou tvořeny. Juanjo Guarnido je člověk, jehož kresbu si zapamatujete, protože ve vás bude evokovat minulost starých skvělých příběhů drsné školy. A právě takový je celý komiks "Blacksad".

Oba tvůrci se zaměřili na detektivky drsné školy a do hlavní role uvedli noirovou postavu detektiva samotáře, kterým je puma se jménem Blacksad. Je to klasický cynický hrdina, co nikdy nejde daleko pro ránu, stejně jako nejde daleko pro nějaký ten komentář. Není ale hrdinou nezničitelným, nezranitelným, ale sem tam dostává pořádně na hubu. To k tomu patří. Vždycky totiž stojí na straně pravdy, nikoli nutně spravedlnosti, alespoň ne takové, kterou mu diktuje zákon. Sbírka "Blacksad" obsahuje celkem čtyři dlouhé příběhy, které doposud vyšly, a k tomu ještě dva kratičké bonusové příběhy "Plivnout do nebe" a "Jako pes a kočka". Pojďme se podívat na čtyři dlouhé příběhy, které většinou asi budete znát ze stránek časopisu "Crew2".

"Kdesi uprostřed stínů" je klasický noirový příběh, který začíná tím, že detektiv najde ženu, kterou miloval, mrtvou. Nebyl s ní v posledních letech, navzájem se odcizili, ale ona mu zanechala v duši i srdci pořádnou paseku. Za každou cenu chce zjistit, co se s ní stalo a proč musela umřít. "Blacksad" se zabývá různými tématy a v tomhle případě si bere na paškál sílu mocných, ale především pak rozdíl mezi spravedlností a zákonem. Někdy prostě nejsou dohromady a v některých případech je na člověku samotném, aby spravedlnost vykonal. Na ostatních pak je, aby to pochopili, nebo odsoudili.

"Blacksad" je komiksem, který do jisté míry mapuje světovou a hlavně americkou historii. Na první pohled je zřejmé, jakým tématem se bude zabývat "Národ ledu". Ghetta a rasismus a důsledky, které takové chování může mít. I když je za vším třeba úplně něco jiného a samotný rasismus a jeho šílené projevy jsou zde jednou dějovou linií, jedná se o aspekt lidské historie, na který se nesmí zapomínat. Napáchalo se v jeho jménu dost zla. Když je to navíc zabaleno do skvělého příběhu, nebudete "Národ ledu" chápat jako nějakou propagační historku.

Co se Junajovi Guarnidovi skutečně dokonale daří, to je vystihnout dobu a místo. Reálie jsou tak dokonalé, že se ocitáte opravdu tam, kde vás chtějí autoři mít a kdy vás tam chtějí mít. Správně pak v příběhu "Rudá duše" poznáváte dobu, kdy se lidé báli toho, že vypukne třetí světová válka, že někdo svrhne atomovou bombu a všechno bude zničeno. Studená válka nikoli v celé své kráse, ale z pohledu lidí, kteří se určitým způsobem provinili. Jak jejich životy pod osobním pochybením skončí? A najde Blacksad konečně trochu štěstí? Mimochodem máte pocit, že krásné ženy vypadaly někdy lépe?

Posledním příběhem, který česky ještě nikdy nevyšel, je příběh "Peklo, mlčení". Když jsem mluvil o reáliích, tak tady je naprosto dokonale zachycen kolorit New Orleans, města hudby, města drog, města voodoo a města různých lidí, různých etnik. Autoři opět rozehrávají příběh, za kterým se ve skutečnosti skrývá mnohem více, než se na první pohled zdá. Hloubka příběhů je vážně skvělá a vy budete jen zírat, jaké roviny odkrýváte.

Není se čemu divit, že během deseti let vyšly jen čtyři komiksy ze série "Blacksad", pokud tedy počítám jen ty příběhy dlouhé. Jsou velmi propracované a neskutečně promyšlené. Navíc s kresbou takovou, jaká je, zaměřená na detail, není možné, aby komiksů "Blacksad" vycházelo o moc víc. Stojí za to si na ně počkat, protože "Blacksad" je další ukázka toho, jak dobrý může evropský komiks být, jak velká díla zde vycházejí. Jestli máte rádi drsnou školu a filmy noir, budete komiks "Blacksad" milovat.

4 komentáře:

  1. Luxusní záležitost. Jednou to chce přečíst, podruhé jen hltat kresbu a všechny detaily. Za mě 100% :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem moc rád, že se tenhle komiks líbí, protože si rozhodně zaslouží širokou pozornost.

      Vymazat
  2. Anonymní27/5/15 00:58

    Škoda že zmenšili formát stránek zrovna u tohoto komiksu. Kresba tolik nevynikne a některá okna jsou kvůli tomu tak zmenšená že to narušuje celkoví dojem. Autor to tak jistě nezamýšlel... je to ostuda.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tohle je problém celého projektu Mistrovská díla evropského komiksu, kde je nastaven jednotný formát, který je celou dobu dodržovaný, aby byly knihy stejně velké. Bohužel v komiksu je tohle celkem tradiční, snad je to dáno i tím, že tenhle menší formát se lépe drží a čte, nejspíš je to i levnější. Osobně jsem s malým formátem nikdy úplně problém neměl, ale kritiku chápu.

      Vymazat