2017-12-05

#1582: Strážci galaxie 2: Angela - 55 %


Strážci galaxie 2: Angela (Guardians of the Galaxy: Angela)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2017. Původně vyšlo jako "Guardians of the Galaxy: Angela" v roce 2014. České vydání má 168 stran a prodává se v plné ceně za 369 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Brian Michael Bendis
Kresba: Sara Pichelli, Francesco Francavilla, Kevin Maguire

Byl jsem hodně rád, když se kniha "Strážci galaxie 1: Kosmičtí Avengers" objevila na našich pultech, i když jsem z ní nějak vyloženě odvázaný nebyl. Přesto jsem byl docela zvědavý na to, co přinese pokračování s názvem "Strážci galaxie 2: Angela". A musím říct, že ani v tomhle případě jsem nebyl vyloženě odvázaný. Jako je fajn, že jsou zde docela dobré hlášky, ale nemůžu si pomoct, třeba takový komiks "Rocket 1: Chlupatý a nebezpečný" mi přišel vtipnější a celkově i originálnější, což mi trochu kalilo čtení knihy "Strážci galaxie 2: Angela". Na druhou stranu je to i tím, že dějově je komiks takový lehce rozháraný a je vidět, že odkazuje na rozsáhlejší událost, kterou byl event "Infinity", jenž zasahoval do vícero sérií.

Skoro by to vypadalo, že smyslem knihy "Strážci galaxie 2: Angela" je představení postavy Angely. Jen je docela škoda, že se zde Angela vlastně moc nevyskytuje a setkání s ní je vlastně jen jednou pořádnou bitkou, která končí tak, že jsou všichni kámoši. A pak se ještě Angela objevuje na konci knihy, aby byla tím záchranným andělem, jak její jméno naznačuje. Tohle je trochu škoda, protože Angela by si rozhodně zasloužila příběh, který nebude rozkouskován tím, že Marvel zrovna vydával velký event. Chápu, že v sešitové formě je to docela fajn, ale když se pak vydává sebrané vydání, nevypadají tyhle příběhy, které patří k něčemu většímu moc dobře. Hlavně proto, že prostě narušují celistvost série. A "Strážcům galaxie" se tohle stalo.

Angela je ale skutečně zajímavou postavou a jen v několika málo náznacích v ní Brian Michael Bendis vytvořil postavu, která kolem sebe má mytologie, jež rozhodně stojí za to. Už jen trochu o tom přemýšlet stojí za to. O to je větší škoda, že se k tomu více nedozvíme. Ale rád si počkám na další díl, kde budu doufat, že příběh bude trochu komplexnější a nebude rozdělen do kapitol, které jsou očividně nekonzistentní a dějově v sobě mají mezery jako blázen. Ale třeba se dočkáme i eventu "Infinity" a dozvíme se, jak to vlastně celé bylo. I když event zatím ještě česky nevyšel, na Comics Blogu už najdete recenze na knihy "Ultimátní komiksový komplet 131: Infinity, Part One" a "Ultimátní komiksový komplet 133: Infinity, Part Two". Anglicky se k nim dostanete a třeba ještě jednou vyjdou jako pokračování české mutace "Ultimátního komiksového kompletu", který zatím česky skončil. Ale snad nic není definitivní.

Kniha "Strážci galaxie 2: Angela" hodně ztrácí tím rozkouskováním na epizodky, které vždy dokonale nenavazují, ale přesto se jedná o komiks, který dokáže pobavit, což tak nějak od "Strážců galaxie" očekáváte. A Rocket je pořád vtipný a dokonce mě potěšilo, že i Star-Lord je celkem zábavný chlapík a dokáže zahláškovat. Docela mě ale mrzelo, že zde není nějaké větší budování vztahů, že se děj nijak zásadně někam nevyvíjí a zůstává spíše u toho, že jsou zde jenom náznaky něčeho, co by mohlo být dobré, ale pořádně se to nerozjede. To je další prvek, který mě na knize, které jsem přál, aby byla dobrá, tolik nenadchnul. Ale stejně dám Strážcům galaxie ještě šanci, protože ten tým mě baví.

Komiks "Strážci galaxie 2: Angela" zakoupíte na stránkách nakladatelství Crew.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Strážci galaxie 1: Kosmičtí Avengers"

Žádné komentáře:

Okomentovat