2013-04-21

#13: Batman a syn - 60 %


"Batman a syn" je pořád o Batmanovi, ale člověk má prostě pocit, že o něco přichází. Článek je převzat ze stránek Necronomicon (Horor Web), kde jsem doposud zveřejňoval své komiksové recenze. Původně recenze vyšla na adrese: http://www.horor-web.cz/clanky/batman-a-syn.html (recenze je mírně upravena a rozšířena, změněno je i hodnocení)

Batman a syn
Vydal BB/art v pevné vazbě v roce 2012. Původně vyšlo jako čísla 655 až 658 a 663 až 666 v komiksové sérii "Batman" od září do prosince 2006 a od května do července 2007, souborně kniha "Batman and Son" vyšla v angličtině v roce 2007 u DC Comics. České vydání se prodává v plné ceně za 499 Kč.

Scénář: Grant Morrison
Kresba: Andy Kubert

Andy Kubert se u nás ještě neprofiloval, ale pokud se podíváme na jeho kresbu v komiksu „Batman a syn“, je jasné, že se maximálně snažil přiblížit kresbě Jima Leeho. Na některých panelech čtenář jen těžko pozná, že se opravdu o Jima nejedná. Nevím, jestli k tomu byl Kubert někým nucen, možná Morrisonem nebo vedením DC Comics  ale tento autor má svébytný styl, který ukázal v jiných komiksech. V americkém komiksu „1602“ byla jeho kresba mnohem plastičtější.
„Batman a syn“ je komiksem, který zásadně mění nastolený řád. Sám název už docela jasně napovídá, o čem asi zásadní zvrat bude. Ano, Batman má zjistit, že je zasloužilým otcem, protože jeho syn už má docela vysoký věk, alespoň na to, aby z něj Liga asasínů vychovala mladého zabijáka. Damiena si měl Batman – při pohlavním styku měl skutečně masku – uplést s Talií, dcerou Ra’s al Ghula, jednoho ze svých úhlavních nepřátel. Je to skutečně pravda? Je to jeho syn? Tuhle pravdu se nedovíme. Stejně jako nám zůstává skryto mnoho dalšího, co bychom o Batmanovi a jeho světu měli vědět.


„Batman a syn“ není dobrá kniha. Není to snad proto, že by Kubert měl špatnou kresbu, naopak. Rozhodně to není pouze vinou scénáře Granta Morrisona, i když jemu ty zápletky dost skřípou. Základní problém však tkví v tom, že v příběhu sice dojde k důležitému odhalení, jež je nezbytné pro „The New 52“ a pro komiksovou sérii „Batman a Robin“, která v současné době v USA vychází, ale jedná se o příběh hodně neucelený, který nic neřeší, ale jen naznačuje linie, kterými se bude dál vyvíjet. Problém je právě v tom, že otcovství Batmana je skutečností, která se prolíná obrovským množstvím sešitů a na tak malém prostoru jako je kniha o osmi kapitolách nemůže být dořešeno. Také není. Český čtenář tak dostává jen ochutnávku, podobně jako je tomu v případě komiksů ze seriálu "Ultimátní komiksový komplet".


Chyba není pouze na straně nakladatelství BB/art  i když to by samozřejmě mohlo vybírat i jiné příběhy, ale již u originální americké knihy. Tam, kde mají američtí a kanadští fanoušci dostatečný základ v jiných příbězích a sbírkách, tady my zákonitě tápeme. Jednotlivé sešity vycházely v sérii „Batman“ s pořadovými čísly 655 až 658 a 663 až 666. Znamená to, že tu máme dokonce čtyři díly, které byly přeskočeny. Co se v nich stalo? Je to důležité pro příběh? A jak to asi pokračuje? Poslední kapitola je velmi otevřená a nedokončená, i když lze předpokládat, že zde další přímé navázání není a série prostě jede dál. Tohle byla jen taková odbočka trochu jiným směrem.


Kniha je rozdělena tak, že první čtyři kapitoly vyprávějí o Damienovi a jeho vpádu do Batmanova života, kdy tento příběh je ukončen rozhodně nedostatečně a vzhledem k tomu, že se dál Damien objevuje, nic nám ani neřekne. Následuje prozaická mezihra, která je doplňována ilustracemi jistého Johna Van Fleeta. Tahle mezihra, která se rozprostírá na jednadvaceti stránkách, nemá zajímavý příběh, ale má skvělou atmosféru, kde Morrison ukázal, že stále ještě umí psát. Po mezihře pak následují další čtyři kapitoly, které jsou batmanovskou variací na „Vánoční koledu“ Charlese Dickense. Morrison představuje především v závěru temnou verzi toho, jak by Batman mohl skončit. Musím přiznat, že v tomhle směru se mi více líbil Návrat Temného rytíře a jako variace na Dickensovu klasiku je zajímavější „Batman: Noël“. Špatné navázání na to, co u nás doposud vyšlo, bylo už problémem komiksu „Green Lantern: Žádný strach“. Kniha „Batman a syn“ – ve skvělém provedení a výborném českém překladu – na tu tradici navazuje a my odhalujeme příběhy, které jsou pouze špetkou v rozsáhlém eposu. Jenom vidíme, jaká je škoda, že toho u nás vychází pořád poměrně málo. Anebo se špatně vybírá to, co má vyjít.
Abych vydání úplně nechválil, je velmi škoda, že toto vydání neobsahuje nějaký úvod, kde bychom se dověděli něco o předchozích událostech, o světě Batmana. Takhle jsme vrženi rovnou do děje, který nemůžeme komplexně pochopit. Je to škoda, protože tady prostě informace potřebujeme a komiks samotný nám je nepodá. Chybí zde i jakékoli bonusy, což je také škoda, protože komiks by si je zasloužil. Zvláště pak Kubertova kresba a její rozpracování. Je mi jasné, že pokud to nebylo v originálním americkém vydání, nebude to ani v českém, ale ten úvod zde prostě chybí. Komiks by se dostal ke čtenáři mnohem blíž, ten by se navíc dověděl více o batmanovském světě a jeho současném vývoji. Série "Ultimátní komiksový komplet" tohle využívá a myslím, že je to jen ku prospěchu věci. Třeba se o to BB/art někdy v budoucnu také pokusí.
Komiks "Batman a syn" si můžete zakoupit na stránkách BB/artu.

Žádné komentáře:

Okomentovat